Начало / Аз детето / 3 - 7 години / Потъмняване и кариес на млечните зъбки при децата
Детски кариес
Често кариеса разяжда млечните зъбки до неузнаваемост

Потъмняване и кариес на млечните зъбки при децата

При някои деца още в съвсем ранно детство млечните зъби започват да потъмняват, развива се кариес и понякога дори биват напълно разядени от него. Това си е сериозен проблем, който съответно безпокои родителите, които не могат да си обяснят на какво се дължи и къде грешат при храненето и отглеждането.

Истината е, че до голяма степен причината не е в родителите. Много са митовете, които се разпространяват като причина за черните млечни зъбки при някои деца, а някои от тях карат много родители да се чувстват виновни , често без основание!

В крайна сметка причините за това потъмняване и кариес на млечните зъбки трудно могат да се докажат. Фактът, че при деца, които се отглеждат правилно и майките спазват всички препоръки също има случаи на потъмняване и дори доста тежки кариеси, показва, че вероятно причината е възможно да е генетична или пренатална.

Според специалистите причината почти винаги не е само една и обикновено е комбинация от наследствена предразположеност към хипоплазия на зъбния емайл или къса юздичка на горната устна и неправилно хранене и отглеждане.

Някои от факторите, които също играят роля за поява на кариеси и почерняването на млечните зъбки са в самото износване на бременността:

 • хранене на майката по време на бременността;
 • тютюнопушене по време на бременността;
 • хронични заболявания;
 • преждевременно раждане.

При всички случаи обаче водещо е самото генетично предразположение и поддатлив зъбен емайл, което бива провокирано от вторични фактори, които вече могат да включат и прекаляване със захарта след раждането на детето, недохранване, лоша хигиена.

Важно е да се знае, че когато майката има проблеми със зъбите и склонност към кариес, трябва да бъде много внимателна и да знае, че причина за кариес могат да бъдат и патогенни микроорганизми, които се предават със слюнката, чрез целувки и ползване на общи прибори.

Бактерията Стрептококус мутанс е патогенна бактерия, която чрез въглехидратите, които съдържат приетите храни се закрепва по повърхността на емайла и образува своеобразна плака. Впоследствие същата тази бактерия започва да преобразува въглехидратите в киселини, които сериозно увреждат емайла на зъбите, особено ако той е поддатлив и крехък. Стрептококус мутанс се съдържа в устната кухина и много лесно се предава от майката на бебето при облизване на лъжичката, с която го храни или опитване на храната му.

Добавянето на захар към всички млека, а дори и към водата на бебето е погрешно и също води до поява на кариес и потъмняване на млечните зъбки на децата, които имат тази предразположеност.

Затова родителите трябва добре да обмислят рисковете, особено когато са наясно за генетичната предразположеност или наличие на фактори, които предразполагат към поддатлив зъбен емайл. А те са:

 • Метаболитнии хормонални хронични заболявания на майката;
 • Недоносеност;
 • Фамилна анамнеза за хипоплазия на зъбния емайл на някой от родителите;
 • Тютюнопушене на майката по време на бременността;
 • Анатомична особеност – къса юздична на горната устна на детето;
 • Заболявания като диабет или астма, при които се нарушава слюнкоотделянето и задържане на остатъци храна в устната кухина на детето;
 • Проблеми със зъбите при майката.

За съжаление в повечето случаи тази склонност към потъмняване на млечните зъбки трудно се преодолява и предотвратява, но е възможно да се намали степента и да се предотвратят сериозни кариеси, които впоследствие да станат причина за увреждане и на постоянните зъби на детето.

На зъболекар
Децата не бива да се плашат от прегледа при стоматолог

Редовната консултация и прегледи при детски стоматолог за тези деца е задължителна и грижата на родителите за устната им хигиена е от огромно значение. В повечето случаи тези деца имат проблеми със зъбите и на по-късен етап и изграждането на хигиенни навици и отговорността за редовно посещение при стоматолог е от първостепенна важност.

Прочетете също

Болно гърло

Инфекциозна мононуклеоза и нейното лечение

Инфекциозната мононуклеоза е заболяване, което често стряска родителите, когато чуят диагнозата. Какво представлява това заболявани и как може да бъде излекувано?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics