Начало / Семейство / Туризъм и пътуване / Когато заминавате за южна страна
в тропическите страни здравето може да се застраши от рядко срещани в България заболявания
В тропическите страни здравето може да се застраши от рядко срещани в България заболявания

Когато заминавате за южна страна


Наближава сезонът на отпуските и ако ни привлича някоя от екзотичните дестинации, не е лошо да сме информирани за рисковете, които поемаме. А те си съществуват ….

Всеки, който е решил да пътува някъде преди всичко би искал да бъде здрав по време на пътуването. Важно е да се знае, че особено в тропическите страни здравето може да се застраши от рядко срещани в България заболявания. Заминавайки за такива места човек трябва да бъде в много добро здраве. Затова ако сте решили да изберете подобна дестинация за отпуската си, първо трябва да се консултирате с лекар относно своето здравословно състояние за да сте сигурни, че сте готови за подобно приключение. Ако сте започнали някакво лечение или зъболечение, задължително го довършете. След като сте избрали страната е важно да се информирате подробно за нея преди да заминете. Поне месец преди заминаването си направете необходимите имунизации, за които се консултирайте с лекар – специалист. Някои от тях се правят по определена схема, за което е нужно време.

Дори да сте в пълно здраве пригответе в багажа си най-необходимите санитарни материали и лекарства:

 • термометър за телесна температура;
 • дезинфектанти /спирт, йод, риванол/;
 • средства за предпазване от ухапване от комари /репеленти/ – лосиони, кремове и др.;
 • по няколко опаковки хинин – дражета, амидофен, аналгин;
 • препарати, необходими при опасност от обезводняване на организма – рехидратин и др. /може да ги закупите от аптеката/. За начина им на употреба спазвайте инструкциите на опаковката;
 • памук;
 • анкерпласт в няколко размера;
 • бинтове – обикновени и еластични;
 • ножичка и пинсета.

Останалите медикаменти трябва да бъдат подбрани според здравословното състояние и потребности – като видове и количества.

Пригответе си облекло от естествени материали /памук, лен и др./, което да бъде меко, удобно и покриващо почти цялото тяло, както и шапка за предпазване на главата от слънчевите лъчи. Обувките трябва да бъдат леки, удобни, затворени – например с платнена или перфорирана горна част.

Никога не ходете боси!

Имайте предвид, че вечерите и нощите могат да бъдат и доста студени, затова е необходимо да имате и топъл пуловер, яке, чорапи.

В страните от тропиците и субтропиците необходимата за организма течност е 3-4 литра на ден.

 1. Пийте само преварена вода /20 мин/.
 2. Употребявайте само фабрично затворени течности, например минерална вода, която може да бъде и за миене на зъбите.
 3. Избягвайте да консумирате небелени и неизмити плодове и зеленчуци, сурови храни, полусурово месо, риба и морски деликатеси.
 4. Много грижливо мийте ръцете си всеки път преди да консумирате каквото и да било.
 5. Ако се разболеете или Ви ухапе животно, веднага потърсете лекар.

Запомнете девиза:

ПРЕВАРИ, ИЗПЕЧИ, ОБЕЛИ, АКО НЕ – ЗАБРАВИ ЗА НЕГО!!!

Нощно време се движете задължително със запалено фенерче. Така ще се предпазите от отровни ухапвания на притаили се в тъмнината животни и влечуги.

Ако е възможно, избягвайте къпането в сладководни басейни – реки и езера, тъй като в тях може да се заразите със стомашни, чревни, кожни и други паразити.

Веднага след завръщането си е необходимо да се изследвате за малария и други паразитози, дори и да нямате оплаквания. Не всички от тропическите болести се проявяват веднага. Често се случва да измине известен време, през което се чувствате. Иначе казано – началото на болестта протича скрито. До три години след завръщането от южна страна, в случай на заболяване, информирайте лекаря си са пребиваването си в нея.

Кои са най-често срещаните тропически заболявания?

Малария

Опасността от малария е налице в почти всички страни от тропиците и субтропиците, а също и в Турция. Маларията е заболяване, което може да завърши със смърт. Разпространява се от маларийните комари. Тяхната активност е най- голяма при липса на дневна светлина, затова нощем употребявайте всички предпазни средства срещу комари: мрежа около леглото, машинки с таблетки, лампи против комари и др. Откритите части на тялото защитете с предназначените за целта лосиони и кремове. Преди още да сте отпътували за топлите страни се консултирайте с личния си лекар. Ако е необходимо, той ще Ви препоръча и медикаментозна профилактика. Спазвайте стриктно указанията! И най-малкия пропуск в периодичността на лекарствените приеми унищожават предпазния ефект.

Първият признак на заболяване от малария понякога може да бъде единствено високата температура.

Жълта треска

Жълтата треска е заболяване, което се разпространява също от комари. Единствената защита срещу него е ваксината. Имунитетът се изработва 10 дни след нейното поставяне и продължава 10 години.

Имунизацията срещу жълта треска е задължителна за заминаващите в страни, където болестта се среща.

Коремен тиф

Коремният тиф е често срещана инфекция в страни с горещ климат. Заразата се предава чрез замърсена вода и храна. Имунизацията срещу коремен тиф е препоръчителна.

Холера

Холерата е остра заразна болест, протичаща с диария, повръщане и обезводняване на организма. Заразяването става посредством замърсени ръце, хранителни продукти, вода, вещи и др.

Спазването на личната хигиена е най-добрата профилактика срещу заболяване от коремен тиф и холера.

Какви са най-големите рискове в различните райони с по-топъл климат:

Океания

Принципно пътуващите към страните от този регион (Австралия и Нова Зеландия) не са изложени на по – голям риск при пътуването си. В някои зони на Австралия, които не са индустриализирани, е възможен риск от заразяване и заболяване от комарни епидемични полиартрити и вирусни енцефалити.

Северна Африка

Типични са чревните инфекции, възникващи след консумация на замърсена храна или вода: дизентерия и други диарийни заболявания, хепатит А, коремен тиф, спорадична холера. Срещат се заболявания от някои “екзотични” трески, предаване чрез ужилване от комари, както и заразяване с бяс при наранявания от бесни животни.

Централна Африка

Характерни са вирусните заболявания, някои хеморагични трески, предавани чрез кърлежи, комари, мухи и др. Периодично се наблюдават епидемии от жълта треска., особено сред неваксинираните. Широко разпространени са диарийните заболявания, вкл. дизентерия, както и други заразни заболявания, предавани чрез замърсена храна и вода – хепатити А и Е, коремен тиф, холера. Съществува риск от  заболявания като  Ебола и Марбурска хеморагична треска. В саваната през сухия сезон могат да се наблюдават епидемии от менингококови минингити. Риск от заразяване с бяс при контакт с бесни диви или домашни животни съществува и тук, а  хепатит В е типичен за Централна Африка.

Южна Африка

Също заболявания предизвикани от комарни и кърлежови ухапвания. Заболяванията, които се срещат са хеморагични и други трески.  Често срещани са вирусните хепатити А и В, коремен тиф и други заболявания, причинени от замърсена храна и вода.

Централна Южна Азия

Японски енцефалит, различни кърлежови трески, денга и др. Често се случват епидемии от хепатит Е и А в този район. Други често срещани заболявания са коремния тиф, дизентерията и други диарийни заболявания. Широко разпространен е хепатит B. Срещат се менингококови менингити и полиомиелит.

Източна Азия

В тази част от света има риск от заразяване с хеморагична треска с бъбречен синдром. Някои подобни заболявания са Корейската хеморагична треска, треската Денга, Японският енцефалит. В заразяването с тези заболявания участват насекоми (комари, кърлежи) и гризачи. Много често срещани са диарийните заболявания, хепатит А, холера, бруцелоза. Областта е високоендемична по отношение на хепатит В и бяс (за някои страни). В тази част от света има някои райони, в които се поддържат инфекции от чума. Заболявания като японският енцефалит, денга и денга-хеморагичната треска се предизвикват от ухапване от комари. В тази част на света са разпространени полиомиелит, бяс и др.

Югозападна Азия

Тук са характерни заболявания като хепатит А и В, коремен тиф, менингококова инфекция.

Южна Америка

В този регион широко разпространени са комарните вирусни инфекции. Такива заболявания могат да бъдат вирусните енцефалити, жълтата треска и денга. Други рискове са чума, стомашно – чревни инфекции, хепатит А и хепатит В, холера, бяс, менингококови менингити (Бразилия). Често се срещат в региона инфекциозни заболявания като: салмонелози, холера, хепатит А. Възможни други заболявания предавани от насекоми и гризачи (ухапване, замърсяване на храна и др.)

Меланезия и Микронезия – Полинезия

Малария, треска Денга, включително хеморагичната й форма, се среща епидемично в по – голямата част от островите в този регион. Тези заболявания се причиняват от ухапвания от комари. Срещат се чревни инфекции като коремен тиф, както и хепатит А, диарийни заболявания предавани от замърсени хранителни продукти.

Централна Америка

Характерни за региона са заразните болести, предавани чрез замърсени храна и вода: дизентерия, коремен тиф, хепатит А, холера, бруцелоза. Риск има от заразяване с бяс при ухапване или одраскване от бясно диво или домашно животно.

Карибски басейн

Типични са някои комарни трески, съобщени са случаи на туларемия в Хаити. От  чревните инфекции са най-чести  хепатит А и дизентерия.

И все пак имайте в предвид, че целта на статията е, не да Ви уплаши и откаже от подобно пътуване, а да Ви информира за да се подготвите добре, предпазите и така да прекарате приятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics