Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Красота и магия в Коледната звезда
Подарък Коледна звезда
На Коледа обичаме да подаряваме Коледна звезда - защото тя е символа на този празник

Красота и магия в Коледната звезда

Един от най-честите и и предпочитани подаръци за Коледа и Нова година е Коледната звезда, която е много красива и е станала символ на Коледно-новогодишните празници. Сякаш без това причудливо цвете Коледа е някак пуста и почти във всеки дом на празника има Коледна звезда. Тя е цвете, което създава невероятно коледно настроение в жилището и без него украсата у дома е някак недовършена. Красивите червени листа създават усещане за топлина и домашен уюти растението не случайно се е превърнало в коледен символ в Европа и Америка.

Преди повече от два века цветето е внесено в Америка от Испания. Със своите пурпурни листа, които цъфтят точно по Коледните празници, Коледната звезда предизвиква удивление, усещане за Коледната магия и получава огромна популярност. Така тя става един от основните символи на Коледно-новогодишните празници. През последните години Коледната звезда е най-продаваното цвете и най-популярният подарък по Коледа и у нас. Неговата красота допълва украсата на всеки дом по празниците. Голямото търсене води до развиването на цяла индустрия за отглеждането му и предлагането му около Коледа и Нова година по магазините.

Проблемът е, че колкото е красиво, цветето е и толкова капризно за отглеждане, а много хора не успяват да съхранят и отгледат красивият си подарък. Обикновено съхранението му е най-много два месеца, след което цветовете му започват да падат и в повечето случаи, то загива.

Коледна звезда в сандъче
Всеки може да съхрани Коледната си звезда ако знае как

И все пак при желание и особени грижи, всеки би могъл да отгледа своята  Коледна звезда така, че тя отново да цъфне за следващата Коледа. Нужно е да познава основните правила за отглеждането и да ги спазва.

Коледната звезда обича постоянна и не висока ( 15-16 градуса) температура и непряка слънчева светлина не по-малко от 5-6 часа дневно. Това са двете основни изисквания за да оцелее. За съжаление тези условия доста трудно се спазват, но все пак не е невъзможно.Полива се горе-долу като всяко растение. Важно е след като прецъфти и му опадат цветовете да бъде пресадено в обогатена почва и да му се подрежат върховете му.

След това трябва да се избере подходящо място за саксията така, че да получава достатъчно светлина без да бъде подлагано на преки слънчеви лъчи и същевременно да е на постоянна температура. Не е хубаво и да бъде изложено на течение или да бъде в близост до ел. уреди. Полива се когато почвата е изсъхнала на пипане.

Ако успеете да съхраните Коледната звезда през летният период и тя не загине, трябва да знаете, че за да започне да цъфти навреме и да бъде красива по празниците, още през ноември е нужно да започнете по-специални грижи за нея. За да цъфне навреме, трябва да й осигурите поне 5-6 седмици редуване на пълна тъмнина и умерена светлина. За тази цел си подсигурете подходящ черен плик, с който да завивате цветето в ранният следобед на ноември, а всяка сутрин трябва да отстранявате плика. Поливайте цветето два пъти седмично и се погрижете в никакъв случай температурата в стаята да не пада под 15 градуса и да не надвишава 22 градуса.

Точно една седмица преди Коледа може да спрете със завиването на растението и да му осигурите повече светлина като внимавате да не попадне под преките слънчеви лъчи, защото това може да се окаже фатално за него.

Не бива да се забравя, че листата на Коледната звезда, въпреки удивителната им красота, са доста отровни и цветето трябва да бъде поставено на недостъпно за деца и домашни любимци място. Освен това не е задължително Коледната звезда да бъде червена. Има и други цветове, които я правят не по-малко красива.

Саксии с Коледна звезда
Независимо от цвета на листата, Коледната звезда е много красива

При тези грижи, но без да се прекалява със суетнята около нея, Коледната звезда ще цъфне тъкмо навреме за да стане част от Коледната украса и да допринесе за уют и магията на коледните празници.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics