Начало / Любопитно / Докторе защо? / Критическата възраст при жената може да бъде различна
Жена
Жената маже да бъде красива и здрава и в менопаузата

Критическата възраст при жената може да бъде различна

Според науката и медицината периодът на пълен разцвет на жената продължава до около 43-годишна възраст. Обикновено в тази възраст възможността за забременяване е значително намалена, а след 45 – годишна възраст тя е вече много малка. По изключение забременяване може да настъпи и след 50-годишна възраст.

Залязването на половите функции на жената обикновено не настъпва изведнъж, а постепенно с промени в менструацията. Периодът от проявата на първите признаци на близкия край на менструационната функция до настъпването на тоя край се нарича  преходна ( критична възраст) на жената.

През този период менструациите често стават нередовни, с удължаване  или скъсяване на интервала и засилване или отслабване на кръвотечението.Обикновено  менструацията спира за 2-3 месеца и отново се явява  по-обилна и по-продължителна. Тези менструационни кръвотечения понякога могат да  приличат много на кръвотеченията, дължащи се на други заболявания и затова всяка жена, която има такива, трябва задължително да се консултира с гинеколог. Всички тези промени, които настъпват при жената във възрастта след 43-45 години не са съвсем еднакви при всички жени.Често има жени, които много леко преминават през този период като просто менструалните периоди постепенно отпадат като се разреждат до на пълното им спиране.

В повечето случаи тази преходна възраст при жената продължава от 2 до 7 години като през този период в определен момент, който е различен за всички жени , настъпва пълно прекратяване на овулацията и менструацията -т. нар. менопауза. Прието е да се счита, че жената се намира в менопауза, когато измине една година  от последното менструационно кръвотечение. Обикновено менопаузата настъпва между  45- и 50- годишна възраст. За настъпването на менопаузата имат значение много фактори – климат, начин на живот, хранене, професия, наследственост и др. В горещите  страни менопаузата при жените настъпва по-рано.Същото важи и за тези жени, които упражняват по-тежък физически труд. В някои случаи у жени, при които менструацията е настъпила по-рано, менопаузата настъпва по-късно и обратно.

Наследствения фактор също има значение. Има някои жени, при които менопаузата настъпва фамилно по-рано, напр. още на 35 годишно възраст.  Менопаузата може да настъпи и много късно  – на 55-60-годишна възраст, без при това да има някакви физиологични отклонения. Понякога обаче едно късно настъпване на менопаузата към 60-гдишна възраст, може да се дължи на миома или друго гинетално заболяване.

Жена пред вентилатор
Топлите и горещи вълни са един от най-неприятните симптоми на тази възраст

В организма на жената по време на критическата възраст настъпват сериозни промени, но те не са болестни. Климактериумът е един етап, през който минава всяка жена, и процесите през този период са напълно физиологични. В зависимост обаче от общото здравословно състояние и наличието на хронични заболявания в тази възраст, някои жени доста трудно понасят климактериума и понякога той е дори мъчителен за тях.  Нарушена е тяхната работоспособност, стават нервни и дори развиват психози. Много жени се оплакват от редуване на топли и студени вълни, които са доста мъчителни.

Жената с климактерични смущения трябва да избягва преди всичко храните и подправките, които действат възбуждащо върху нервната система- алкохол, силно кафе,силни подправки, лютиво, кисело или много солено ядене и пр. Употребата на месо също трябва да се ограничи. При склонност от напълняване трябва да се намлят и въглехидратите.

Щастлива двойка
Много от жените почти не усещат симптомите, от които се оплакват други

Трябва да се има и предвид, че всички оплаквания, които една жена дава в тази възраст не бива да се отдават само и на климактериума, защото може да се пропусне друго органическо заболяване, а това може да се окаже дори фатално за здравето и живота й.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics