Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Кърмене и захранване на бебето
Захранването всъщност представлява замяна на някои от кърменията с по-общи и концентрирани храни
Захранването всъщност представлява замяна на някои от кърменията с по-общи и концентрирани храни

Кърмене и захранване на бебето

Естественото хранене на бебето или кърменето е незаменим начин за осигуряване на идеалната храна за развитие и нормален растеж на бебето. Вашето бебе е много важно да се храни изцяло естествено през първите шест месеца от живота си. Така му се осигуряват условия да постигне оптимален растеж, развитие и здраве.

Закърмянето на новороденото започва към 6-12-ия час след раждането. Чрез своевременно закърмяне се осигурява по-малка загуба на тегло на бебето след раждането. Спадането на тегло на бебето първите дни след раждането е физиологичен процес и се дължи на намаления прием на храна и течности и адаптацията му към новия начин на живот. Ранното закърмяне и даването на течности, намалява това спадане на тегло и веднага, щом започне да се храни, теглото се нормализира и започва да наддава.

Първото мляко, наречено коластра, е особено ценно за новороденото бебе. Коластрата се отделя само в продължение на няколко дни в сравнително малки количества. Чрез нея бебето получава концентрирана храна с висока биологична стойност: по-голямо количество и по-лесно усвоими белтъчини, имунни тела, голямо количество минерални вещества.

За правилната обмяна на белтъчините обаче са необходими допълнително количество течности и въглехидрати. Затова през първите дни на новороденото бебе трябва да се дава преварена и подсладена с 3 до 5 процента захар вода в количество около 100-150 грама. Количеството вода зависи от сезона, теглото и спокойствието на бебето.

Още от първите дни бебето трябва да се привикне на ритмично хранене, за да може да се изгради условен рефлекс за време. Кърменето става на всеки 3 часа като през нощта доносените деца не се кърмят за да може да почива храносмилателната система. Ако бебето суче вяло и не успява да поеме необходимото количество кърма, трябва да се дохранва допълнително с изцедено от майката мляко, което се дава с лъжичка.

През първите дни след раждането бебето получава около 50 грама кърма. За всеки следващ ден количеството на изсуканото мляко нараства с около 50-60 грама, така че към десетия ден то наближава 500 грама.

Дневната нужда от кърма, изразена в грамове, в зависимост от теглото на бебето е:

  • През  I тримесечие – 1/6 от теглото  на бебето
  • През  II тримесечие –  1/7 от теглото на бебето
  • През  III тримесечие – 1/8 от теглото на бебето
  • През  IV  тримесечие – 1/9 от теглото на бебето

За кърмачета, които освен кърма получават и други храни с различно калорично съдържание, хранителните нужди се изчисляват в калории като се има в предвид, че 100 гр. кърма дава 67 калории, а 150 г. – 100 калории.

Дневните нужди на бебето от калории са:

  • През  I тримесечие – 120- 130 калории на кг. тегло
  • През  II тримесечие –  110- 120 калории на кг. тегло
  • През  III тримесечие – 100 -110 калории на кг. тегло
  • През  IV  тримесечие – 90 – 100 калории на кг. тегло

Много често младите и неопитни майки се измъчват от съмнения дали е достатъчно млякото им, не е ли рядко или некачествено. В повечето случаи прекрасното състояние на бебето опровергава тези съмнения.

Естествено хранене на бебето чрез кърмене
UNICEF препоръчва изцяло естественото хранене на бебето

Женското мляко съдържа сравнително малко соли и витамин  D. В първите месеци след раждането бебето използва запасите от соли и витамин  D в своя организъм. Особено важно е изчерпването на запасите от желязо, което настъпва към 4-5-ия месец. След тази възраст, детето оставено само на майчино мляко, е застрашено от анемия, ако в храната му не се внесат нови храни, богати на желязо, други соли и витамини. Освен това през второто полугодие започват до никнат и детските зъби и детето ще започне вече да отхапва и дъвче. Нарасналите калорични нужди е нужно вече да се задоволят с по-концентрирани кашави и твърди храни. Затова към 4 -5-ия месец е нужно да се започне захранването на бебето.
Захранването всъщност представлява замяна на някои от кърменията с по-общи и концентрирани храни, като пюре, каша, попара и др. Чрез захранване се разнообразява по съдържание и вид храната на бебето, за да се подготви то към хранене различно от кърменето.

Плодови сокове – те започват да се дават на бебето още през втория месец, за да се внесат соли и витамини. Най подходящи плодове са ябълки, моркови, череши, лимони и др.. Сокът от грозде с не се препоръчва, тъй като съдържа много глюкоза и може да предизвика диария. Ягодовият сок също е добре да се избягва, тъй като предизвиква алергии понякога.

Дневното количество сок се определя така:
Количеството сок = М Х 10 г /М е възрастта в месеци/  т.е на 3 месеца, количеството сок е 30 гр. и т.н.

Зеленчуковото пюре  – това е първата храна, която се внася при захранване. То се дава през 4-ия или най-късно през 5-ия месец. Отначало е добре да бъде по – рядко, а след като бебето свикни да го приема – по-гъсто. В първите дни се прави само опит с новата храна, като се дават по няколко лъжички и след това бебето се дохранва с кърма. Постепенно количеството се увеличава, за да се стигне до пълно изместване на едно хранене на бебето.
Жълтък от яйце – той се внася в храната на бебето през 5-ия месец. Жълтъка е ценна храна за младия организъм поради богатството му на мазнини, лецитин и холестерин, мастно разтворимите витамини А и D, соли и специално фосфор и желязо, есенциални киселини и др. Използват се пресни яйца, като жълтъкът се дава само сварен и разбит в пюрето в количество отначало 1/4, а впоследствие до 1/2 жълтък дневно.

Млечен кисел или каша – включват се в захранването около 6-ия месец на бебето като постепенно измества още едно кърмене на бебето – обикновено след обяд.

Месни пюрета и бульони – включват се в менюто на бебето около 8-мия месец като месото е фино смляно. Обикновено се дава на обяд като измества още едно кърмене. През този месец вече бебето се подготвя за отбиване като в менюто му остават само сутрешното и вечерното кърмене.

През 7-мия месец се включва и попарата от сирене масло и сухар, обикновено на закуска.

Постепенно след 10-ия месец детето минава на обща добре балансирана храна, като в началото въпреки появилите се вече зъбки, храната е пасирана и добре подбрана. Това е постепенен преход, които продължава 2-3 месеца.

Детският организъм расте и се развива във връзка и в зависимост от много фактори като храна, въздух, слънце, топлина, майчини грижи и др. От всички фактори най- важен обаче и решаващ е ХРАНАТА.

Прочетете също

Детски обувки

Обувките за малкото дете

Кога и какви да бъдат първите обувки на детето? Защо е важно да се съобразяваме с плоскостъпието на малкото дете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics