Начало / Любопитно / Докторе защо? / Летните горещини измъчват цялото ни тяло
Водата и течностите трябва да се приемат на често и в малки количества
Водата и течностите трябва да се приемат на често и в малки количества

Летните горещини измъчват цялото ни тяло

Типичните за лятото горещини, които през последните години непрекъснато отбелязват рекорди, се понасят различно от различните хора. Има хора, които обичат горещините и са се научили да се справят с тях, така, че те да не им пречат, но  те са сравнително малко. В повечето случаи горещините и непоносимата жега действат мъчително на организма като го дехидратират.  Опитвайки да се справи с високите температури организма ни започва чрез усилено потене  да осъществи собствената си терморегулация, а това води до голяма загуба на вода и страдание на всички органи и системи в него. Потенето не е приятно и често за да се избегне правим грешка като ограничаваме приема на течности и така  сами допълнително усложняваме състоянието  им.

Важно е да се знае, че усещането за жажда се появява когато организма ни загуби количество вода, равно на един процент от теглото ни. Когато загубата достигне  5% , човек е възможно дори  да загуби съзнание, а при над 10% е заплашен от смърт.

Високите температури, особено над  30 градуса са опасни не само за физическото, но и за психическото ни здраве. Дехидратацията на мозъка ни  прави агресивни, раздразнителни, а недоспиването, което задължително съпътства горещините, допълнително допринасят за лошото настроение, отпадналост и намалена работоспособност. Усещането, че не сме в състояние да контролираме ситуацията допълнително  усложняват състоянието ни и ни правя още по – раздразнителни. Често това може да се отрази неблагоприятно при взимане на важно решения или във взаимоотношенията ни с колеги и партньори и да доведе до трудно поправими грешки.

Затова в големите летни горещини е най-добре да понамалим темпото ако не можем да излезем в отпуск и да се погрижим с по-голямо внимание за своето здрав като не допускаме в никакъв случай дехидратация и типичните за нея неразположения.

Кои са първите признаци, които  трябва да светнат лампичката,  че прaвим грешка и трябва да вземем мерки:

  •      Усещане на сухота в устата и езика и първи признаци на главоболие
  •      Усещане за отпадналост, умора и замаяност, дори повръщане
  •      Тъмна и концентрирана урина
  •     Постоянна сънливост, съпроводена със раздразнителност
  •     Спадане на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм

Какво трябва да направим ако усетим,че организма ни започва да страда?

Първото нещо е да му набавим необходимите течности, но това не означава, че трябва да изпием за кратко време огромно количество вода. Водата и течностите трябва да се приемат на често и в малки количества, защото иначе могат да предизвикат повръщане. Най-добре е в летните жеги да приемаме течности на често и в малки количества  още преди да сме усетили силна жажда. Ако не сме големи любители на пиенето на вода, най- удачно е да  компенсираме загубата на вода с приемането на много плодове като динята е много подходяща  за това.

Диня
Динята е много подходяща за летните горещини

Краставиците и доматите също трябва да са в голямо количество в менюто ни.

Не е желателно напитките да са газирани и студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. В най – горещите часове на деня е подходящо да се приемат по 100-200 мл. на всеки 30-40 минути.

Кафето и други силни напитки, съдържащи кофеин са изключително неподходящи, защото действат диуретично и допълнително дехидратират и не  влияят добре при такива случаи.

Много добро освежаващо действие имат студените летни супи като таратора например. Натуралните сокове също са добри, но е желателно да са без добавени захари.
В тежките горещини е добре да носим светли и по-широки дрехи, а борбата с обилното потене трябва да сведен до по-често влизане под душа като не бива да се заблуждаваме, че студения душ охлажда и хидратира – той просто отмива потта и ни кара временно да се почувстваме по-добре. Организмът не се нуждае от вода, приета вътрешно.

Човешкият организъм е устроен така, че оптималната температура  на околната среда за неговото добро функциониране и работоспособност е около 20 – 24 градуса, като приспособеността на хората в  различните точки на планетата е повече или по-малко заради особеностите на различния климат. Резките и големи отклонения в температурата се отразяват неблагоприятно и понякога дори пагубно върху здравето. Важно е да се грижим за себе си разумно по време на температурни аномалии и да не допускаме организма ни да страда.

 

Прочетете също

Сенна хрема в градски условия

Ако страдате от сенна хрема, има неща за които не знаете и в тази статия, може да ги научите. Защо в градовете хората по-често страдат от сенна хрема, отколкото тези по селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics