Начало / Любопитно / Земята и хората / Луната и нейното мистериозно влияние
При пълнолуние водата в нашия организъм пряко се влияе от движението на Луната
При пълнолуние водата в нашия организъм пряко се влияе от движението на Луната

Луната и нейното мистериозно влияние

Още в древността хората са забелязали влиянието на Луната, нейните чудеса и тайни, някои от които и до днес са загадка. Никой вече не се съмнява, че Луната влияе силно върху човека и природата като за човека особено влияние оказва гравитационното притегляне на Луната. Лунното гравитационно притегляне е два пъти по-голямо от земното. Луната притегляйки милиони тонове вода от океаните и моретата причинява приливите и отливите, които се редуват ритмично по два пъти на ден при пълнолуние и новолуние. Гравитацията й е толкова силна, че тя на огромна дълбочина повдига и буквално деформира земната кора, което често допринася и  за заметресения.

Ако Луната чрез гравитационно притегляне успява в такава степен да влияе на океаните и моретата, съвсем логично е да влияе по подобен начин и на човешкия организъм, които всъщност 2/3 е вода. Погледнато по този начин човешкият организъм би трябвало да реагира с подобни своеобразни приливи и отливи на лунното притегляне. Особено при пълнолуние и новолуние, водата в нашия организъм пряко се влияе от движението на Луната.

Интересно е, че енергийното и гравитационно въздействие на Луната е уникално всеки ден, тъй като зависи от ъгловото разстояние между Слънцето и Луната, което се променя всеки ден с 12 градуса. Така влиянието на Луната върху нас всеки ден е различно и ако спазваме някои основни правила, съобразявайки се с движението й, би могло да използваме енергията и в наша полза. Все още има много неразгадани тайни около мистериозното влияние на Луната върху Земята и всички живи организми на нея, но никой вече не се съмнява, че то съществува. Все повече се правят опити да се извлича максимална полза от това влияние. Много популярни са т. нар. лунни диети, а много лекари твърдят, че ако лечение се започне при новолуние, шансовете за успех са по-големи.

Разбира се различните хора по различен начин усещат лунното влияние. Смята се, че Луната оказва специфично въздействие върху повечето от жените. Много от тях съобщават за главоболие, безсъние, общо неразположение и дори депресия. Според много автори Луната оказва влияние на хормоналния баланс в женския организъм, свързан с функциите на  епифизата и секрецията на хормона мелатонин – хормон на нощта и на стреса.

При мъжете това явление е значително по-рядко и влиянието на Луната върху тях по- рядко се усеща осезателно, но това не значи, че липсва.

Фази на Луната и тяхното влияние – как да го използваме

Все още има много неразгадани тайни около мистериозното влияние на Луната върху Земята и всички живи организми на нея
Все още има много неразгадани тайни около мистериозното влияние на Луната върху Земята и всички живи организми на нея

Новолуние – когато Луната  се намира между Земята и Слънцето

Първа фаза
При новолуние Луната се намира между Земята и Слънцето

В резултат на притеглянето между Слънцето и Луната човешката маса намалява, активността на обменните процеси в организма се увеличава и тази фаза е подходяща за козметични процедури. Тази фаза на Луната влияе повече върху мъжете като редица наблюдения са показали, че при някои от тях се наблюдава повишена агресивност, а при други психични разстройства и депресии. Обяснението е, че през тази фаза на Луната се активизират преди всичко органите в горната част на тялото и функциите на мозъка.

Тази фаза е подходяща за започване на лечение и за освобождаване от лоши навици като тютюнопушене и др., които вредят на здравето. Тя дава много добър старт за подобни начинания, но успешният край зависи от постоянството и наложена воля.

Първа четвърт – дясната половина от Луната е осветена

Първа четвърт -
През втората фаза постепенно се увеличава притеглянето между Луната и Слънцето

Това е втората фаза през която постепенно се увеличава притеглянето между Луната и Слънцето. Теглото на тялото започва да се увеличава. Този период е подходящ за изчистване на организма. Може да се направи очистване на дебелото черво, черния дроб и бъбреците. Гладуването през тази фаза се понася добре, но не бива да се натоварвате прекомерно физически. Фазата не е подходяща за сериозни операции  и други подобни натоварвания на организма.

Пълнолуние – Целият диск е видим, а Земята е между Луната и Слънцето

Пълнолуние
Целият лунен диск е видим, а Земята е между Луната и Слънцето

При пълнолуние въздействията на Луната и Слънцето върху земната биосфера са максимално противоположни. Тази фаза на Луната е характерна  с прилив на сили, желание за активно движение и физическо натоварване. Енергичност и повишен интерес към представителите на срещуположния пол, непреодолимо желание за  силни усещания. Въпреки прилива на енергия, трябва да се внимава с физическите натоварвания, преяждане и други  стресови фактори за организма.

Последна четвърт – лявата половина от Луната е осветена

Последна четвърт
Лявата половина от лунната повърхност е осветена

По време на четвъртата фаза на Луната влияе главно на горните и долните части на организма. Силен прилив на енергия и течности към главата и стъпалата могат да предизвикват нарушения на кръвоснабдяването, съпроводени с прилошавания или обостряне на съществуващ тромбофлебит в крайниците.

В тази фаза трябва да сме умерени във всичко и да не прекаляваме с нищо. Подходяща е да се отървем от ненужни ни вещи или разделим с хора, които ни пречат  в живота.

Луната мистериозно и тайнствено влияе на нашето самочувствие и поведение, въпреки че не винаги си  даваме сметка за това. С този феномен най-много се сблъскват психиатрите и персоналът в психиатричните клиники, защото го наблюдават непрекъснато сред своите пациенти, които са значително по-уязвими от здравите хора.

А Луната може да бъде толкова красива …..

Оранжева Луна
А Луната може да бъде толкова красива…..

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics