Начало / Любопитно / Земята и хората / Магнитни бури – какво са те и трябва ли да се плашим от тях ?
При изригвания на слънцето се отделя поток от плазма, състоящ се от заредени с над 1 КеВ. частици - електрони и протони.
При изригвания на слънцето се отделя поток от плазма, състоящ се от заредени с над 1 КеВ. частици - електрони и протони.

Магнитни бури – какво са те и трябва ли да се плашим от тях ?

Обикновено при всяко неразположение и безпричинно според нас главоболие се ослушваме и търсим причината в скорошни слънчеви изригвания и магнитни бури. А ако случайно чуем по новините, че се задава серия от такива, то неразположението няма начин да не ни споходи. Според учените обаче човешкия организъм много отдавна се е приспособил към тези природни явления, които винаги ги е имало и ще ги има. В повечето случаи оплакванията са психогенни под влияние на натрупана от миналото информация за негативното влияние на магнитните бури върху човека.

В миналото хората, търсейки обяснение за епидемии и болести са свързвали по свой начин явлението със смъртоносните болести. Това разбира се вече е отживелица, защото голяма част от тези болести като чумата и холерата отдавна са изчезнали, а магнитните бури дори са зачестили или може би просто сме се научили да ги познаваме и прогнозираме.

В света има само две места, на които специалисти са в състояние предварително да ни кажат, че предстоят слънчеви изригвания, с какъв интензитет ще бъдат и кога. Това са Русия и САЩ.

Какво всъщност представляват тези магнитни бури?

При изригвания на слънцето се отделя поток от плазма, състоящ се от заредени с над 1 КеВ. частици – електрони и протони. Тези частици поради високата температура, която увеличава енергията им или по друга неизяснена още причина, но успяват да променят силата на електромагнитното поле на Земята и временно го деформират. Индуцирайки силни потоци от енергия в самата планета Земя, те успяват дори да променят посоката на стрелката на компаса. Този феномен, учените наричат магнитна буря.

Влиянието на тези магнитни бури на работата на спътниците, телекомуникациите не тайна за никого. Често те стават причина за дезориентацията на птиците, които се ориентират по магнитното поле на Земята, но според учените няма категорични данни, че явлението влияе на човека.

оплакванията от главоболие, напрегнатост и световъртеж се увеличават
Oплакванията от главоболие, напрегнатост и световъртеж се увеличават когато има магнитни бури

Имайки предвид, че човешкото тяло също е изградено от частици – атоми и молекули, няма начин магнитните бури да не му влияят по някакъв начин. Дали обаче това влияние е опасно, до каква степен и за кого?

Въпреки липсата на категорични данни и научни обяснения според статистиката по време на интензивни слънчеви изригвания и магнитни бури:

  • броят на инфарктите и инсултите се увеличава;
  • много хора се оплакват от безсъние;
  • оплакванията от главоболие, напрегнатост и световъртеж се увеличават;
  • хората с по-лабилна нервна система реагират с безпокойство, сърцебиене и повишено кръвно налягане;
  •  увеличават се броят нещастни случаи, травми и катастрофи по пътищата;
  •  при хора с психични проблеми се наблюдава обостряне на състоянието и е регистрирано нарастване броя на самоубийствата.

Според някои руски учени податливи на тези влияния са предимно хората, които са с някакви хронични заболявания, които се обострят под влияние на магнитни бури. Съществуват и тези, че върху здравият човек магнитните бури дори влияят благотворно и са полезни.

Лошата новина е, че все по-рядко има съвсем здрави хора, ако въобще има такива. Неправилният и нездравословен начин живот и стреса, характерен за съвремието ни, са сред причините за почти пълната липса на напълно здрави хора. Именно затова е масовото повлияване на хората от магнитните бури.

Затова специалистите ни съветват в дните, когато се очакват магнитни бури и малко след тях, да се избягват големи натоварвания и тежки мазни храни, а ако имаме хронично заболяване да носим задължително медикаментите си навсякъде със себе си.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Един коментар

  1. Ами ето,че много фактъори влияят негативно върху организма.Защо казвате,че се е приспособил????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics