Начало / Любопитно / Земята и хората / Мобилните телефони може да ни лишат от най-ценният продукт – меда
Пчелите се ориентират с голяма точност по магнитното поле на Земята и Слънцето
Пчелите се ориентират с голяма точност по магнитното поле на Земята и Слънцето

Мобилните телефони може да ни лишат от най-ценният продукт – меда

Медът е единственият хранителен продукт, който никога не се разваля, а същевременно освен храна, той е ценно лекарство. Освен доказаните хранителни свойства и качества, медът действа и като антибиотик и е доказано, че бактериите не са в състояние да станат резистентни единствено към меда. Практически всичко, което изработват пчелите – медът, прашецът, прополисът, пчелното млечице, пчелната отрова, восъкът са изключително ценни за здравето на човека.

Тези ценни продукти са резултат от неуморната работа на малките медоносни пчели, които никога не спят. Дори нощно време когато не събират прашец, те неуморно градят восъчни килийки и преработват събрания през деня мед. Много малко хора знаят, но една пчела произвежда половин лъжичка мед през живота си, а за да се получи един буркан мед пчелите посещават 4 000 000 цветчета и прелетяват около 180 000 км. Това полезно и работливо насекомо е обаче сериозно застрашено от нарастващото през последните години потребление на мобилни телефони.

Доказано е, че пчелите не чуват, а усещат вибрациите с крачетата си. Те се ориентират с голяма точност по магнитното поле на Земята и Слънцето. Правени са опити с поставяне на по-голям магнит в близост до пчелен кошер. Магнитът въздейства много силно на пчелите като ги обърква и те започват да създават пчелните пити с цилиндрична форма вместо типичните шестоъгълници.

По подобен начин им въздействат и мобилните телефони. Клетъчните мрежи на  телефоните ни работят на същата честота, на която пчелите се ориентират и комуникират помежду си. Дезориентирани под въздействието им  пчелите  не могат да  намерят кошерите си и не се връщат в тях, а впоследствие загиват.

Учените вече са убедени, че внезапното намаляване на пчелните популации по целия свят е резултат на вредното въздействие на огромното количество мобилни телефони върху пчелите. Направени са редица експерименти в тази насока и всичките доказват, че еднаквата честота на мобилните телефони с тази на пчелите е причина, която води до пагубното намаляване на пчелите през последните години. Сигналите, които телефоните излъчват, се приемат от пчелите като заповед за напускане на кошера, като напускайки го те се дезориентират и летят хаотично и не са в състояние да извършват типичните си функции, от което страдат и растенията, защото не могат да бъдат опрашени.резултатът е пагубен като за пчелите, така и за растителността в районите близо до градовете и селата. При някои експерименти с поставяне на мобилен телефон в близост до кошер дори се е наблюдавало  разпадане и измиране на пчелните семейства.

Според учените е възможно мобилните телефони да влияят по този начин и на други насекоми, но за сега данни има само за пчелите.

Можем ли обаче да се откажем от удобството на мобилните телефони за да спасим пчелите?  За сега няма такива призиви от природозащитните организации и само се констатират съответните вреди, а вероятно и  се търси подходящо решение на проблема. Времето не чака обаче и вероятността меда и другите пчелни продукти да станат като черния хайвер – много полезен, но и много дефицитен.

Прочетете също

Има ли черни дупки и на Земята

Черните дупки все още представляват загадка, а вероятността те да не са само в Космоса, а да съществуват и на Земята е голямо предизвикателство за учените, които са убедени, че....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics