Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Пасивната къща – дом на бъдещето
Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен
Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен

Пасивната къща – дом на бъдещето

Много се говори през последните години за енергоспестяване, екологично чист начин на живот и опазване на природата. Факт е, че социалният навик за пестене на енергия трябва да надделее в живота ни, защото енергийните продукти стават все по-скъпи и за съжаление са на изчерпване. Налице е тенденция към нарастване и на цените на „основните“ енергии – ток, газ и вода. Евтината енергия е на път да се превърне в приказка от миналото, тъй като цената на нефтените продукти е скочила до рекордно високо ниво, което създава натиск за социална трансформация в посока към зелена икономика. Затягането в световен мащаб на доставките на невъзобновяеми енергийни източници като суров петрол, ни карат да се насочваме към към повече пестене на енергия и опазване на околната среда.

Началото на енергоефективните домове се поставя в Германия преди 20 години. В Дармщад доктор Волфганг Фаист основава своя институт на пасивната къща. За 20 години усъвършенстване на тази технология, в института е била проведена огромна изследователска работа. Изследвани са факторите, които влияят на термоизолирането, както по време на строителството, така и по време на експлоатацията на къщата. Знанията натрупани през тези години за пасивната къща позволиха тя да стане популярна и желана за дом, не само в родината си Германия, но и по целия свят

При строежа на пасивна къща се използват най-модерните конструкции и материали за отопление и водопровод. Прилагат се все по – нови и усъвършенствани разработки за оборудването. В днешно време пасивна къща е синоним на модерен дом, съдейки по нивото на комфорта, енергозагубите и вътрешния климат в помещенията.
Всяка пасивна къща автоматично поддържа комфортна влажност и температура като  въздухът навсякъде в нея отговаря на стандарта EU7. Още с влизането си в една пасивната къща, човек осезаемо усеща комфорта – свежия, чистия и топлия въздух, топлия под и топлите стени. В основата на строителството на всяка пасивна къща е високото ниво на херметичност и усилената топлоизолация, която многократно превишава  използваната в традиционното строителство до момента. Ефекта на акумулиране на топлина и енергията на слънцето и земната почва, който се използва, дава възможност на човек да се почувства близо до природата така както никъде до  този момент. Вентилацията в пасивна къща е принудителна – с пречистване на въздуха.

Такъв дом се нуждае само  от 10 кВт електроенергия и водоснадбдяване за да имате гореща вода, отопление, климатизация и вентилация. Годишните топлинни загуби в една пасивна къща представляват 15-20 кВт на квадратен метър площ. При спиране на електричеството зимата, когато температурата навън е под  -10 градуса, пасивният дом изстива само с 1 градус за  около 24 часа, което наистина е удивително.

Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен  и спомага за удължаването на живота на своите обитатели. Тъй като почти половината от целия си живот прекарваме у дома, този факт е много важен.
Пасивните къщи стават много популярни в Европа и затова, че влияят благоприятно на хора страдащи от тежки алергии. В тях те се чувстват изключително добре. Алергиите са основен здравословен проблем в съвременният живот и трудно се поддават на лечение, а лесно се провокират от различни фактори на външната среда. В пасивният дом тези фактори са сведени до минимум или въобще не съществуват.

Пасивна къща – това безспорно е дома на бъдещето.

Трябва да се запитаме обаче дали цената е достъпна. Цената на този комфорт не е малка, но имайки предвид, че някой ден нашите наследници ще ни бъдат благодарни, тя си заслужава. Не след дълго тя се изплаща.

Прочетете също

Сглобяема къща през зимата

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Строителството на сглобяеми къщи става много популярно и все повече хора се спират на него, комбинирайки бързина, енергийна ефективност и икономия на средства като важни предпоставки за избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics