Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Пасивната къща – дом на бъдещето
Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен
Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен

Пасивната къща – дом на бъдещето

Много се говори през последните години за енергоспестяване, екологично чист начин на живот и опазване на природата. Факт е, че социалният навик за пестене на енергия трябва да надделее в живота ни, защото енергийните продукти стават все по-скъпи и за съжаление са на изчерпване. Налице е тенденция към нарастване и на цените на „основните“ енергии – ток, газ и вода. Евтината енергия е на път да се превърне в приказка от миналото, тъй като цената на нефтените продукти е скочила до рекордно високо ниво, което създава натиск за социална трансформация в посока към зелена икономика. Затягането в световен мащаб на доставките на невъзобновяеми енергийни източници като суров петрол, ни карат да се насочваме към към повече пестене на енергия и опазване на околната среда.

Началото на енергоефективните домове се поставя в Германия преди 20 години. В Дармщад доктор Волфганг Фаист основава своя институт на пасивната къща. За 20 години усъвършенстване на тази технология, в института е била проведена огромна изследователска работа. Изследвани са факторите, които влияят на термоизолирането, както по време на строителството, така и по време на експлоатацията на къщата. Знанията натрупани през тези години за пасивната къща позволиха тя да стане популярна и желана за дом, не само в родината си Германия, но и по целия свят

При строежа на пасивна къща се използват най-модерните конструкции и материали за отопление и водопровод. Прилагат се все по – нови и усъвършенствани разработки за оборудването. В днешно време пасивна къща е синоним на модерен дом, съдейки по нивото на комфорта, енергозагубите и вътрешния климат в помещенията.
Всяка пасивна къща автоматично поддържа комфортна влажност и температура като  въздухът навсякъде в нея отговаря на стандарта EU7. Още с влизането си в една пасивната къща, човек осезаемо усеща комфорта – свежия, чистия и топлия въздух, топлия под и топлите стени. В основата на строителството на всяка пасивна къща е високото ниво на херметичност и усилената топлоизолация, която многократно превишава  използваната в традиционното строителство до момента. Ефекта на акумулиране на топлина и енергията на слънцето и земната почва, който се използва, дава възможност на човек да се почувства близо до природата така както никъде до  този момент. Вентилацията в пасивна къща е принудителна – с пречистване на въздуха.

Такъв дом се нуждае само  от 10 кВт електроенергия и водоснадбдяване за да имате гореща вода, отопление, климатизация и вентилация. Годишните топлинни загуби в една пасивна къща представляват 15-20 кВт на квадратен метър площ. При спиране на електричеството зимата, когато температурата навън е под  -10 градуса, пасивният дом изстива само с 1 градус за  около 24 часа, което наистина е удивително.

Комфортът, който предлага Пасивния дом е изключително здравословен  и спомага за удължаването на живота на своите обитатели. Тъй като почти половината от целия си живот прекарваме у дома, този факт е много важен.
Пасивните къщи стават много популярни в Европа и затова, че влияят благоприятно на хора страдащи от тежки алергии. В тях те се чувстват изключително добре. Алергиите са основен здравословен проблем в съвременният живот и трудно се поддават на лечение, а лесно се провокират от различни фактори на външната среда. В пасивният дом тези фактори са сведени до минимум или въобще не съществуват.

Пасивна къща – това безспорно е дома на бъдещето.

Трябва да се запитаме обаче дали цената е достъпна. Цената на този комфорт не е малка, но имайки предвид, че някой ден нашите наследници ще ни бъдат благодарни, тя си заслужава. Не след дълго тя се изплаща.

Прочетете също

Има ли черни дупки и на Земята

Черните дупки все още представляват загадка, а вероятността те да не са само в Космоса, а да съществуват и на Земята е голямо предизвикателство за учените, които са убедени, че....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics