Начало / Моят дом / Обзавеждане / Плазмен или LCD телевизор – какво да изберем?
Телевизор у дома
Големината и осветеността на стаята имат значение

Плазмен или LCD телевизор – какво да изберем?

Предстои ни да си купим нов телевизор, защото досегашния е вече морално остарял или просто искаме да имаме още един у дома и то да бъде по-съвременен. Предлагането е толкова голямо с различни модели и марки, че не сме сигурни какво точно искаме. Търговските консултанти в магазина се опитват да ни обяснят, но ние самите не сме подготвени с въпросите, които да зададем, а често влезли в магазина затрупани от информация сме още по-объркани.

Това е нормално, защото дори напълно да сме запознати с всички модели и типове телевизори, пак избора ще бъде труден.

Обикновено основните колебания се свеждат до избора между плазмен или течнокристален телевизор. И двата имат и плюсове и минуси.

Плазмен телевизор
                                 Плазменият телевизор има изключително топли и богати цветове

Плазмен телевизор

Той има по-добри качества на картината с по-наситени цветове, които са по-близки да реалността, лъчистата яркост е по-слаба и не дразни очите. Освен това плазмения телевизор има по-голям зрителен ъгъл, което също е плюс. Друго предимство на този тип е, че имат по-голяма честота на обновяване на екрана.

Недостатъците при тях са свързани с това, че при тях често изгарят пиксели, особено при по-старите модели. По отношение на икономичност също изостават, а и се влияят от надморската височина, което трябва да се има предвид.

Плазменият телевизор е добър избор ако Ви се налага да гледате странично телевизия и нямате намерение да играете видео – игри на него. Ще имате телевизор с отлична картина и топли цветове, при които черното си е черно, а не сивее. Важно е обаче помещението да не е изложено на пряка слънчева светлина и да имате възможност  за затъмняване с щори или завеси.

LCD телевизор
LCD телевизори – много тънки, леки и лесно преносими

LCD телевизор

При него цветовете получават по-малко светлина и не са толкова наситени, а черното сивее. Той обаче е много по-издържлив и запазва качествата си по-дълго. По-икономичен е и по отношение на електроенергия, но не се влияе от надморска височина. Ако искате вашият телевизор да не е много голям, то този тип са по-добър избор, а на тях може да гледате телевизия и по цял ден без да се налага да затъмнявате. Освен това може да се ползва за монитор към компютъра, което не е за пренебрегване.

LED телевизор

Този вид е разновидност на LCD телевизорите. При него вместо флуорисцентни лампи като източник на светлина се използват светодиоди (LED) за осветяване на матрицата и екрана. LED телевизорите са доста по-скъпи от обикновените LCD телевизори, но са и по-качествени като показатели. При тях вече черното си е истинско черно, а и цветовете са им по-богати. Имат по-дълъг живот, по-икономични са, а и това ,че са много тънки, не заемат място и са леки за пренасяне от стая в стая, не е за пренебрегване. LED телевизорите се нуждаят и от по-малко време за включване и превключване.

В крайна сметка не бива да се задълбочаваме прекалено много в тънкостите на технологиите, а да изберем телевизор, който е подходящ за нас като функционалност, съобразявайки го с помещението, където ще бъде и собствените си очи.

По отношение на размерите, трябва предварително да сте решили какво точно искате като диагонал и дали можете да си го позволите като цена. Останалото е лесно, но трябва да се има в предвид, че ако не работите с цифри, които предварително сте премислили, а разчитате на визуален избор, това си има своите подводни камъни.

В магазина телевизорите изглеждат много по-големи и когато се приберете и погледате няколко дни вкъщи  може да Ви се види, че е трябвало да купите по-голям, а този Ви е малък. Затова спазвайте правилото: Колкото  по-голям ,толкова по-добре! Стига да може да си го позволите финансово.

Прочетете също

В магазина

Домакинска пералня – какво да гледаме като я избираме

Винаги когато ни се наложи да избираме домакински електроуред се изправяме пред проблема с огромното предлагане в магазина и дали ще успеем да се справим с избора без да сгрешим. Какво е важното при избор на пералня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics