Начало / Любопитно / Докторе защо? / Пробиотиците като полезна микрофлора
Пробиотици
Важно е да се знае и, че пробиотиците не бива да се приемат на гладно

Пробиотиците като полезна микрофлора

Вероятно много малко хора се замислят върху факта, че в тялото им гъмжи от бактерии, с които чудесно съжителстват. Популациите от бактерии в човешкия организъм превишават дори броя на самите клетки в него. Звучи доста стряскащо, но всъщност голяма част от тези бактерии дори са полезни за тялото. Те представляват нормалната микрофлора на човека и не причиняват заболявания, а точно обратното. При една нормална имунна система в човешкият организъм мирно съжителстват дори и бактерии, които не са съвсем безобидни и са в състояние да станат причина за сериозни инфекции и заболявания. Всяко отслабване на имунитета и съпротивителните сили на организма всъщност провокира увеличаване на болестотворните бактерии, а те вече причиняват заболяване.

Нормалната човешка микрофлора е строго индивидуална, но като цяло съдържа три вида бактерии – лоши (болестотворни) микроорганизми, условно(лоши) патогенни микроорганизми и добри (полезни) микроорганизми.

Човешката микрофлора
Съжителството на различните бактерии в организма зависи от имунната система

Имунната система е тази, която прави съжителството на трите вида микроорганизми в човешкото тяло възможно без то да претърпи някакви поражения. При намаляване обаче на имунитета и нарушаване дисбаланса на нормалната микрофлора в организма, той започва да страда и да боледува. Огромна е ролята на добрите и полезни микроорганизми, които са част от тази нормална човешка микрофлора. От тях в огромна степен зависи имунния отговор на организма в защитата му срещу лошите и болестотворни бактерии. Те именно поддържат баланса в човешкия организъм и запазват неговото здраве. Недостига им винаги става причина за заболявания на някои органи, което може дори да бъде безсимптомно да доведе до трайни поражения. Много от сериозните заболявания на човека са именно в резултата на настъпване на дисбаланс във вътрешната микробна флора на организма и нарушената в резултат на това имунобиологична реактивност.

Сирене и мляко
Млечните продукти и  особено киселото мляко са естествени  пробиотици и трябва да присъстват ежедневно в менюто ни

Именно затова през последните години все повече се популяризира приемането във вид на хранителни добавки т. нар. пробиотици, които всъщност представляват полезните за човешкият организъм микроорганизми. Най-важни за правилното функциониране и правилния обмен на процесите в клетките са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите. Това са пробиотици, които имат огромно значение при храносмилането и усвояването на приетата храна, а оттам и за всички останали жизнени процеси в човешкото тяло. Те спомагат за поддържане на правилно съотношение на различните видове микроби в стомаха и червата, което е от огромно значение за здравето на човека. В много случаи при нарушен баланс и възникване на бактериална инфекция се налага лечение с антибиотици, които атакувайки болестотворните бактерии, унищожават в огромна степени добрите микроорганизми. Така се получава огромен дисбаланс в нормална човешка микрофлора, в резултат на което се увеличават патогегенните, токсигенните и гнилостни бактерии и допълнително възникват заболявания като гъбични инфекции и др.

Правилното съотношение на микробните видове в организма но човека е от огромна важност за здравето му, а то се постига преди всичко с разнообразно хранене и здравословен живот. Некачествените хранителни продукти, на които все повече човешкият организъм става жертва в съвременния живот, стреса и други фактори стават причина за нарушаване на нормалната микрофлораи на заболявания произтичащи от това.

Приема на пробиотици под формата на капсули и таблети от вън се налага все по-често за овладяване на такива заболявания, а в много случаи и като профилактична мярка. В тези капсули и таблети полезните лактобацили и бифидобактерии са в концентриран вид и попадайки в червата и стомаха успяват да изтласкат токсигенна и гнилостна микрофлора. Така успяват до голяма степен да осуетят храносмилателни смущения и осигуряват профилактика и лечение на много болестни състояния и страдания, свързани с нарушеното равновесие на стомашно-чревната микрофлора.

За да бъдат ефективни пробиотичните бактерии, внасяни в организма в този вид, те трябва да бъдат задължително живи когато достигнат храносмилателния тракт. Тяхната роля е да се заселят там и да се размножат. Затова е много важно да се внимава как се съхраняват хранителните добавки, които се предлагат по аптеките. Излагането на въздух, висока температура, налягане или влага намалява броя на жизнеспособните бактерии и така обезмисля приемането на пробиотика.

Важно за пробиотиците:

Важно е да се знае и, че пробиотиците не бива да се приемат на гладно, защото така са изложени в по-голяма степен на пагубното за тях влияние на стомашния сок. Най – подходящо е да се приемат по време на хранене или след хранене.

За да бъдат пробиотичните бактерии жизнени и ефективни, трябва да бъдат съхранявани в хладилник, особено когато става въпрос за свежи млечно-кисели продукти (кисели млека, кефир и др.). Капсулите и таблетките, които са създадени при лабораторни условия обикновено имат указания за съхранение от самия производител, които трябва строго да се спазват.

При прием на пробиотици успоредно с антибиотици е важно да се знае, че никога капсулите не се приемат заедно, а с разлика от поне няколко часа. Така се избягва негативно въздействие на антибиотика върху пробиотика.

Най подходящо е пробиотик да се приема известен период след приключване лечението с антибиотик. Целта е да се възстанови баланса в естествената чревна микрофлора и въобще в целия организъм след употребата на антибиотика.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics