Начало / Аз детето / Детско здраве / Профилактика на паразитните заболявания при децата
Паразитните заболявания са много сериозни и често водят до непоправими последствия в организма на малките деца.
Паразитните заболявания са много сериозни и често водят до непоправими последствия в организма на малките деца.

Профилактика на паразитните заболявания при децата


Паразитните заболявания са били и в миналото, и продължават да бъдат в днешно време едни от най-разпространените заболявания. Повечето т тях се разпространяват в определени райони, за които са характерни като за климата в България са около 14 вида паразитози, а причинители са  трихомони, ламблии, острици, големи детски глисти, тениите, кучешка тения, метила и др.

От паразитни заболявания най-много се засягат децата, особено когато са в колективи, детски заведения и училища. Обикновено заразяването става чрез прием на заразена храна, вода или ръце. Заразеното дете при неспазване на добра хигиена лесно поглъща заразоспособни яйца на паразити и след това те започват да се размножават и развиват в червата или в други органи като дават известна симптоматика.

Най-чести и разпространени са три основни групи паразити и заболяване, което причиняват:

Ентеробиоза

Причинява се от дребни кръгли червеообразни бели разделнополови паразити, изтънени в задния си край. Наричат се острици. Женските достигат на дължина до 12 мм., а мъжките – до 5 мм. Децата се заразяват чрез поглъщане яйцата на остриците, посредством вдишване на запрашен въздух, приемане на замърсена храна, замърсени от мухите плодове, поставяне в устата на предмети, от мръсните си ръце. и  др.

Попаднали в червата яйцата се излюпват бързо и след около 12 дни започват да се оплождат, а на 24-ия ден от заразяването женските снасят в аналните гънки около 10 000 яйца най-често вечер, след което умират. Непосредствено след снасянето, яйцата на остриците не са заразни, но само за 5-6 часа при благоприятни те условия на аналните гънки узряват и стават заразоспособни. При стайни условия ( в прахта), заразоспособността на яйцата се запазва повече от 3 месеца, което е от голямо практическо значение. Яйцата се стерилизират при ултравиолетово облъчване.

В зависимост от количеството на паразитите и времетраенето на заболяването оплакванията на децата са различни. Най-често децата имат сърбеж в аналната област, не спят спокойно, скърцат със зъби, имат лош апетит, винаги са капризни, не могат да се съсредоточават, раздразнителни са, често страдат от преходни диарии и уртикария. При момиченцата може да се появи и бяло течение, склонност към онанизъм, не са редки и нощните напикавания. Децата са анемични, а при някои могат да се появят припадъци подобни на епилептиците.

Чрез микроскопско изследване лесно се открива наличието на острици, а лечението им вече е много ефикасно, но само ако се прилага не само на болното дете, а на всички в семейството. А в детските колективи се прави непрекъснато почистване и дезинфекция като не се допуска натрупване на прах по мебелите и запрашеност на въздуха.

Хименолептидоза

Причинява се от малка тения, която достига на дължина до 3 см. Тя има главичка с кукички за прикрепване, шийка и 200 членчета. Изхвърляните ежедневно с изпражненията глистни яйца са заразоспособни ако попаднат в храната на здравите. От яйцата в чревните власинки  се образуват зародиши, от които след 12 дни в червата започва развитието си половозрялата малка тения. Механизмът на разпространение на хименолептидозата наподобява твърде много на този при остриците. Заболяването е тежко, продължително и с трайни последствия. Разрушените власинки на червата не се възстановяват. Цялостната всмукателно- ферментативна функция на червата е нарушена и се възстановява частично. Това прави хименолептидозата една от най-опасните детски паразитози.

Ламблиоза

Причинява се от едноклетъчен камшичест паразит. Различават се две форми: вегетативна и цистна. Паразитите са невидими с просто око  и достигат до 10 мкм. Ламблиите обитават горните отдели на тънките черва, тапицират лигавицата и нарушават ултраструктурните клетъчни мембрани. Те водят до смущения в усвояването на мастноразтворимите витамини, до нарушения в усвояването на някои белтъчини. Дълго време заболяването може да протече без особено видими смущения, но след този дълъг (с години) период започват немотивирани с храненето диарии, гадене, коремни болки, тежест в дясното подребрие, отпадналост, анемия, чернодробни и жлъчни оплаквания. Диагнозата се поставя чрез изследване на изпражнения и жлъчен сок.

Разпространението става чрез поглъщане на ламблиозни цисти, които във външната среда са много устойчиви.

За запазване на децата от тези доста опасни паразитни заболявания от изключителна важност е профилактиката. Постоянната и непрекъсната борба с паразитозите е в интерес на всички, а успехът й зависи най-вече от спазване на хигиена и то  от всички.

Хигиенни навици на децата
Изграждането на хигиенни навици у децата е отговорност на родителите

В повечето случаи липсата на водоснабдяване, канализация, наличието на септични и помийни ями  и лошата хигиена са основна причина за разпространението на паразитните заболявания. Много важно е фекалиите на опаразитените, в които се намират паразитни яйца и ларви да не попадат във външната среда, а здравите да спазват редица правила за предпазване от заразяване с хелминтни зародиши случайно попаднали във външната среда. Сметта е необходимо да се изхвърля своевременно на определено място за да не стане огнище за размножаване на мухи.

От особено значение за предпазване от острици е отстраняването на прахта в дома. Нейното събиране трябва да става с прахосмукачка , а мебелите да се забърсват с влажна кърпа. Събраната прах е добре да се изгаря или полива с вряла вода, а кърпата да се изпира с вряла вода ежедневно. Добре е при възможност помещенията да се облъчват с ултравиолетови лъчи.

За предпазване от заразяване с паразити са от значение и спазването на следните правила на личната хигиена от страна на деца и възрастни:

 • да мият ръцете си преди всяко хранене, винаги след ползване на тоалетната и когато са замърсени
 • сутрин след ставане от сън подмиване на аналната област със сапун и вода, за да се премахнат всички снесени от вечерта паразитни яйца
 • ноктите да са добре изрязани, да не се поставят в устата пръстите и предмети, да не се гризат ноктите.
 •  да се къпят почти всеки ден и сменят бельото си. Да се ползва лична кърпа за ръце и хавлия за къпане.
 • да спят задължително с чисто нощно облекло и в чисто бельо
 •  да не играят с кучета и котки или ако са имали контакт с такива, да се измиват добре с вода и сапун.
 • помещенията да бъдат проветрявани редовно
 •  спалните на децата и игралните помещения да се подложени на слънчево облъчване с големи прозорци
 •  да се изнасят на слънце един път седмично бельото и спалните завивки.
 •  да не се консумират недобре измити плодове и зеленчуци
 •  да се унищожават мухите, замрежват прозорците и съхраняват хранителните продукти на закрито- в хладилник.

Паразитните заболявания са много сериозни и често водят до непоправими последствия в организма на малките деца. Спазването на хигиена и изграждането на лични хигиенни навици у децата е най-добрата профилактика. Всички деца трябва да се изследват поне веднъж годишно за паразити, което е важна профилактична мярка и може да предотврати допълнително разпространяване на паразитите и взимане на своевременни мерки за лечение.

 

Здраво и щастливо дете
За да бъдат децата здрави и щастливи, е важно често да си мият ръцете

Прочетете също

Пубертетът е период на бърз, ускорен растеж и на резки физически и психически промени при децата

Пубертет – тази трудна възраст

Несъмнен факт е, че през периода на пубертета децата ни създават доста грижи. Много важно е да бъдем добре запознати с всички промени, които настъпват в техният организъм и най-вече в психиката им и да се постараем да запознаем и тях самите

Един коментар

 1. Хигиената, особено при малките деца е изключително важна! Всъщност скоро четох една статия на американски учени, които твърдят, че колкото и да е отлична хигиената у дома пак може да се появят такива зарази, ако имате хлебарки например. Малко се изплаших защото у нас се появяват от време на време и колкото и да пръскаме е трудно да се отървем напълно, когато съседите не пръскат и не хаят. Но от тогава като сядаме да ядем винаги измивам по още веднъж чиниите и приборите за всеки случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics