Начало / Жената днес / Дамска козметика / Пшеничен зародиш и неговата магическа сила за поддържане на младостта
Пшеничен зародиш
Ежедневното приемане на 1-2 лъжици пшеничен зародиш е гаранция за красота и здраве

Пшеничен зародиш и неговата магическа сила за поддържане на младостта

Съществуват някои природни продукти с невероятни качества и неподозирано силно въздействие върху организма ни. Някои от тях са много по-полезни от всякакви хранителни добавки във вид на хапчета с подозрителен състав. Такъв полезен продукт е пшеничният зародиш.

Пшеничният зародиш е онази част от житното растение, чиято функция е да го подхрани и да го направи силно и много хранително. Именно затова в  него се съдържат много ценни вещества. Само две лъжици на ден могат да направят чудеса със здравето ни и да забавят процеса на остаряването на клетките. Тъй като за да е ефективен пшеничният зародиш не бива да се подлага на термична обработка, е най-добре да се приема с кисело мляко. Ако всяка вечер приемате по две лъжици пшеничен зародиш,  накиснат около 5-10 минути в купичка кисело мляко, няма да имате нужда от каквито и да било хранителни добавки и синтетични витамини. За по-приятен вкус може да подправяте млякото с лъжица мед, което допълнително ще направи сместа още по-полезна.

Кои са най-ценните съставки на пшеничния зародиш ?

Високо съдържание на витамин Е  – много важен витамин,  който е силен антиоксидант и играе огромна роля за поддържането на клетките по-дълго млади и жизнени. Това е витаминът, който всъщност спомага до голяма степен  усвояването  на витамин А от организма. Наличието му в достатъчно количество  предпазва от окисляване мастноразтворимите витамини и повишава активността  на другите антиоксиданти, особено на витамин  С. Витамин Е   доказано забавя стареенето на кожата и я предпазва от типичните старчески  пигментации.

  Високо съдържание на витамини от група В –   играят огромна роля като действат противовъзпалително на кожата и лигавиците , поддържат нервната система, участват в кръвообразуването  и подпомагат черният дроб при обезвреждането на вредни за кожата и целият организъм вещества.

Омега 3 мастни киселини –  регулират нивата на холестерола и подпомагат сърдечно-съдовата система. Мастните киселини повишават нивото на добрия и понижават лошия холестерол., Последни изследвания са доказали сериозно повлияване при лечение на болестта Алцхаймер. Освен това, когато се приемат в достатъчни количества, предпазват от мозъчен инсулт, ревматоиден артрит, депресия. Омега 3 мастните киселини пречат на съсирването на кръвта в артериите, защото съдържат антикоагуланти и това ги прави безценни при редица сърдечни заболявания.

Множество полезни минерали калций, селен, цинк, магнезий, манган и др. Минералите представляват фундамента на здравето и без необходимото им количество в организма,той започва да страда и се появяват много заболявания.

Растителни мазнини –  Фитостероли (стеноли), които  блокират синтезирането на холестерола в черния дроб, като въздействат върху «лошия» холестерол. Блокираният холестерол се изхвърля от тялото с остатъка от храната.

От пшеничен зародиш посредством студено пресоване се извлича масло, което е много полезно за кожата, а може и да се консумира за подправка на салати . Маслото от пшеничен зародиш е в състояние да замести и най-скъпите козметични кремове, защото не е много мазно и е много приятно за нанасяне, а състава му е просто вълшебен за кожата на лицето.

Задължително маслото от пшеничен зародиш трябва да се съхранява в хладилник, защото е чист  природен продукт без никакви консерванти и може да граняса лесно.  Ако усещате, че кожата на лицето Ви има нужда от подхранване и се чудите как да й помогнете, за да стане по-свежа и красива – маслото от пшеничен зародиш е добър избор. Необходимо е поне веднъж седмично след като с подходящ ексфолиант сте отстранили мъртвите клетки, просто да нанесете от маслото с леки масажиращи движения върху кожата на лицето. Добре е нанасянето да става докато кожата е още влажна за по-добро попиване и усвояване  на маслото.

Поради съдържанието на растителни мазнини и така полезните мастни киселини, пшеничният зародиш намалява трайността на брашното и поради тази причина, той се отстранява при преработка на житото. Повечето производители на брашно вече произвеждат и предлагат опаковки с пшеничен зародиш,  но трябва да се знае, че:

  1. Пшеничният зародиш трябва да се консумира без да се подлага на термична обработка за да бъде полезен.
  2.  Необходимо е да се съхранява на хладно място и  в затворен в буркан след като опаковката бъде нарушена.

Прочетете също

Полезните храни

Да ускорим метаболизма си вместо да гладуваме

Как да променим храненето си за да ускорим обмяната на веществата и метаболизма си като цяло. Да заменим смело постоянният си глад и диети с храни, които са полезни и спомагат изгарянето на повече калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics