Начало / Любопитно / Докторе защо? / Самолечението с парацетамол е изключително опасно

Самолечението с парацетамол е изключително опасно


Напоследък редица учени предупреждават колко опасен може да бъде парацетамолът и настояват да се въведе ограничение при продажбата му, както и на други болкоуспокояващи. Тези медикаменти се продават от доста време свободно в аптеката, хората ги смятат за безобидни и подценяват страничните им ефекти.

Доказано е, че при дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно могат направо да предизвикат чернодробна недостатъчност.

Все по-чести стават случаите на предозиране и странични ефекти при самолечение. Факт е, че всяко лекарство дава странични ефекти при злоупотреба с него. През последните години, обаче ни се натрапва  чрез реклами и препоръки,че едва ли не парацетамола е най-безобидното и в същото време най-ефикасно лекарствено средство.

Парацетамол се съдържа в много широка гама противотемпературни и противогрипни илачи с най-различни имена. Дава се дори профилактично от майки на бебета, смятайки го за безобиден. Злоупотребата с него започва да заема огромни размери.

 Фенацетинът, например е изтеглен от американския и европейски пазар. Неговият директен «химически побратим», парацетамолът официално се счита безвреден а за здравето и се предлага дори подо формата на свещички за деца. Но досега няма категорични доказателства, че парацетамолът е по-малко вреден за бъбреците от фенацетина.

Чернодробните увреди при отравяния с парацетамол са известни, въпреки че за тях не се шуми. Разликите с бъбречната недостатъчност представляват повече интерес за академичните среди, за засегнатите – без особено значение. Дози над 10 г могат да причинят тежки, дори смъртоносни некрози на черния дроб. Ако се сравни с предписвани дози 500- 1000 мг на прием, десетократното количество лесно може да се стигне. При хронични болки 2- 3 г дневно (= на 4- 6 таблетки) не са никакво изключение.

От научните статистики се вижда, че хора ползващи системно парацетамол с други обезболяващи средства страдат 3 до 8 пъти по- често от карцином на черния дроб.

За съжаление през последните години все по-чести са случаите на бъбречна и  чернодробна недостатъчност вследствие самолечение с парацетамол на главоболие и общи неразположения. Внушавайки ни, че парацетамола лекува едва ли не всичко, някой медии, печелят добри пари.

Обръщащите се към болница хора, които еднократно са се предозирали с парацетамол могат да бъдат спасени, тъй като лекарите веднага откриват количество на лекарството в организма от кръвния анализ и по този начин спасяват черния дроб. А хората, които в борбата с хроничната болка редовно са превишавали максималната препоръчителна доза от парацетамол, по осем таблетки от 500 мг на ден, обикновено се оплакват на лекарите от общо неразположение, без да споменават за пристрастяването си към лекарството.

Въпреки че предозирането с парацетамол в този случай има същия разрушителен ефект върху тялото, под формата на остра бъбречна недостатъчност, кръвните тестове показват само леко наличие на лекарството в организма. Като резултат, лекарите просто не могат да видят този проблем. А без правилното и навременно лечение, това може да предизвика усложнения, опасни за човешкия живот.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Един коментар

  1. Е кой нормален човек ще изпие повече от 8 таблетки парацетамол за един ден?!? Максимум 3-4, което е 2 грама и е напълно допустимо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics