Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани
Сглобяема къща през зимата
Сглобяемите къщи могат да отговорят на всички изисквания за нискоенергиен дом

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Доскоро скептичен към сглобяемите къщи, българинът вече започва да свиква с мисълта, че не е нужно да строи дом с години, да копае дълбоки основи и да лее бетонни плочи като може само за няколко месеца да си построи дом, използвайки новите съвременни технологии.

Все по-често особено младите хора започват да избират като алтернатива на нов дом сглобяема къща. Предлагането на различни технологии става все по-голямо, а има детайли, които трябва да се имат предвид когато се избира технологията и фирмата, която я предлага.

Строителството на дом е приятно, но доста трудно начинание, особено в България, която с десетилетия не може да излезе от икономическа криза и е най-бедната държава в Европейския съюз. И все пак за смелчаците, нека обясним кои са технологиите за строеж на сглобяема къща и препоръчаните от тях за нашите климатични условия. Като всяко нещо и сглобяемите къщи имат както предимства, така и недостатъци и е добре да се информираме своевременно за тях. Документацията обаче и за тях е почти същата както при традиционното строителство и отнема почти същото време. Може би само разрешителното за строеж се получава по-лесно поради олекотената конструкция и по-малката зависимост от вида на терена и парцела, на който сме решили да строим. Малко по-лесно се осъществяват и ВИК инсталациите, а ако се спрете на собствена домашна пречиствателна станция нещата се опростяват значително.

Сглобяема къща с метална конструкция

Красивите „американски тип“ сглобяеми къщи

Да започнем от американският тип сглобяеми къщи със скелетно-гредови конструкции. Дървото по принцип е материал, който участва традиционно в строителството на къщи в България, но при сглобяемите къщи американски тип, то е основна градивна конструкция и тези къщи са значително по-леки и затова при добро изпълнение са изключително устойчиви на земетресения. Това е предимство, което не е за пренебрегване. Като прибавим топлината и уюта, които дървото дава в един дом и това, че строителството не отнема повече от 4 до 6 месеца, то една такава къща става много по-привлекателна за повечето хора.

Особен недостатък си остава обаче, че дървото е доста лесно горим материал и ако се спрете на този вариант строителство е нужно да има сериозно обезопасяване. Освен за пожароустойчивост е нужно обезопасяване и против дървояди, плесени и гъбички, което изисква сериозна предварителна обработка на дървения материал.

Сглобяемите къщи със скелетно-гредови конструкции много лесно се превръщат в модерен нискоенергиен дом тъй като в стените им се вгражда топлоизолация от съвременни материали, която може да бъде:

Каменна вата – произвежда се от вулканична скала и е със сериозна плътност и изолационни качества. Сериозно предимство е, че е пожароустойчива и е естествен материал, който дава висока степен на звукоизолация.

Пенополиуретан – това е изолационен материал с по-добри топлоизолационни качества от каменната вата, но не е толкова пожароустойчив и не е добър звукоизолатор.

Стиропор – добри топлоизолационни качества, но е лесно запалим и с лоши звукоизолационни качества.

Когато избираме технологията за сглобяема къща е много важно да се съобразим с климатичните особености на мястото, където сме решили да бъде нашия дом.  Високата влажност, сеизмичната активност на района, резките климатични промени  и др. особености са от особена важност и трябва да бъдат съобразени от фирмата изпълнител. Никога не бива да се пести от изолация и качествени материали. Дървената конструкция от добре обработено дърво с изолация от каменна вата с плътност 40-50 кг. на м3 е добро решение според специалистите за една нискоенергийна сглобяема къща от „американски тип“.

Сглобяема къща

Сглобяеми къщи с метална конструкция

Това са сглобяеми къщи са с носеща конструкция от кухи метални профили, сглобяващи се чрез заварки или болтове. Този тип конструкции са много устойчиви на земетресения. Ако искате къща на два етажа е възможно поставяне на специални противоветрени връзки, които я правят още по-стабилна. Съществува и възможност за надстрояване при тези къщи като височината не бива обаче  да превишава 5 етажа.

Изолацията е като при другите къщи с дървена конструкция, но особеното при металната е, че самата конструкция трябва също да бъде добре изолирана за премахване на термомостовете. Освен това този тип сглобяеми конструкции изискват задължителна и добра мълниезащита.

В повечето случаи независимо от типа конструкция, стените на сглобяемата къща са многослойни панели тип сандвич, които са предварително готови и са с много добри изолационни качества. Пълнежът от минерална вата прави тези стени често много по-енергоспестяващи от тухлен зид, а шумоизолацията е още по-добра.

Обикновено сглобяемите къщи  са много красиви. В повечето случаи са с готови проекти и имаме възможност за голям избор. Иновативните строителни материали като WPC  декинг например, биха могли да придадат невероятна красота  и същевременно устойчивост на всякакви атмосферни условия. Ако изберем правилно фирмата изпълнител за да се спазват стриктно всички технологии при строителството, то бихме могли за около 6 месеца да се сдобием с нов дом до ключ.

Винаги когато избирате фирма, искайте да видите построени от нея къщи и задължително разговаряйте със собствениците им.

Сглобяеми къщи  с конструкция от дървени трупи

При този тип строителство се използва конструкция от цилиндровани трупи като те са така конструирани, че има специфична закопчаваща сглобка за точно припасване на елементите и стените. Обикновено между самите греди има и уплътняваща лента, а  на външните стени се прави изолация или от каменна вата или дървена облицовка.  Самите стени са от слепени дървени греди (два или три слоя) със сглобка като в местата на пресичане има специално кръстосано сглобяване.

Покривът им е от дърво като се изгражда от дървени ферми с плътна обшивка от дърво – добре обработени греди. Прозорците и вратите също са дървени от масивна иглолистна дървесина и затова този тип сглобяеми къщи се наричат  – дървени къщи от руско-финландски тип.

Дървена къща

Дървените къщи от руско-финландски тип стават приказно красиви и са много топли и уютни. От изключителна важност при тях е качествената предварителна обработка на дървото и пожарообезопасяването, което всъщност е от значение за всеки дом.  Животът на един такава къща не е в никакъв случай по –кратък от традиционното тухлено строителство, а топлината и уюта в него са много повече.

Сглобяемите къщи във всичките им варианти и технологии стават все по-популярни поради сухият тип строителство, бързите срокове и все по-добрите цени. Една такава къща е много по-непрентенциозна както към терена и мястото, с което разполагаме за строеж, така и по отношение на изготвянето на нужната документация за узаконяването й.

От изключителна важност е обаче да се избере правилният строител и да се спазва стриктно технологията на строителство с качествени материали без да се пести от тях с цел по-голяма печалба. Разбира се, това е от първостепенна важност за какъвто и да било тип строителство.

Прочетете също

Подарък Коледна звезда

Красота и магия в Коледната звезда

Магията на Коледа се подчертава с красотата на Коледната звезда. Коледната звезда е доста капризно растение и ако искаме да не загине пред очите ни след празниците, трябва да се научим как да го съхраним за да цъфне отново за следващата Коледа.

Един коментар

  1. hubavi sa no ne davate cenata za edna kashta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics