Начало / Семейство / Проблеми в семейството / Семейно щастие – що е то и от какво зависи?
И когато се съберат две такива щастливи души се получава щастливото семейство.
И когато се съберат две такива щастливи души се получава щастливото семейство.

Семейно щастие – що е то и от какво зависи?


Красотата на сватбата, любовните обещания, захласнатите възхитени погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си. Незнайно защо за почти всяка друга сфера от живота си ние знаем, че са необходими усилия, време и финанси. Инвестираме години от живота си в своето образование и кариерно развитие. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт, а когато стане въпрос за брака, смятаме, че той е нещо развиващо се от само себе си.

Рано или късно всеки от нас стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание. Само любовта не е достатъчна, необходими са и умения, за които единственото училище е самия живот. Казвайки „ ДА „ на семейния живот, всеки от нас мечтае за семейно щастие, вярва в него и се стреми да го постигне. Какво всъщност е семейното щастие и как да го постигнем?

Щастието на човек е вътре в него. Няма как човек да търси щастието си извън себе си – то е вътрешно усещане. И когато се съберат две такива щастливи души се получава щастливото семейство. Често оправдаваме нашето нещастие със външни фактори, но истината е че човек сам може да контролира процеса на щастие независимо какво му се случва.

Ето няколко съвета за постигане на семейно щастие:

1. Опознайте и се опитайте да вникнете в брака като институция – той е възможност и решение на двама души да се научат да се обичат истински; да правят компромиси в името на единството; да поемат отговорност за децата; и не на последно място – да бъдат верни приятели за цял живот.

2. Осъзнайте, че вашият партньор е една уникална личност – той/тя е отделна, свободна личности е нормално да е различен и със свои интереси. Мъжете и жените имат нужда да се виждат със свои приятели поотделно, да имат различни хобита, да спортуват и т.н. Разбира се, необходимо е това да става със споделяне в семейството и с много доверие и честност.

3. Сбогувайте се с ергенските навици – вие вече сте екип. Екипността е важен елемент от семейните отношения. Много  мъже решават да се оженят на по-зряла възраст с вече придобити „постоянни“ навици, от които трудно биха се отказали. Но ако мъжете искат успешен брак, ще трябва да направят някои компромиси и да поемат отговорност за настоящото или бъдещото семейство. За жените също е много важно да разберат своята роля в дома, независимо от годините и предстоящата кариера, при тях също се наблюдава тенденция на късна женитба. В противен случай, бракът може да стане най-ужасното нещо и за двамата.

4.Създайте собствени, ваши семейни традиции – изключително важно е  всяко семейство да осъзнае, че е напълно отделна единица от роднините и да не допуска контрол от тяхна страна. Много семейства се разпадат заради влиянието на родителите от едната или другата страна. Традиции, които не допринасят за единството в семейството, не са добри.

5.Бъдете подготвени за тежки и непредвидени обстоятелства –   рано или късно ще се появят и трябва да ги преодолеете заедно. Те често водят до сътресения в брака /непланувано бебе, нелечима болест, смърт и т.н./ и не са в нашия списък с мечти. И двамата партньори трябва да решат, че няма да се предадат, каквото и да става в живота занапред. Понякога това могат да бъдат дребни на вид неща и несъответствия в желанията /например, спор за мебели, начини за забавления/ на мъжа и жената. Пак се изисква решение и на двамата да оставят стари неща и да се приспособят към реалната ситуация, дори с цената на известен компромис.

6. Възпитанието на децата – децата трябва да са част от вашия екип,не го забравяйте и това да станат такива зависи от вас. Важно е никога да не спорите по въпроса за тяхното възпитание пред тях. Те трябва да знаят, че вие сте екип и да искат да станат част от вашия екип.

Мечтите са нещо чудесно, но ако не се запишат, не се планира изпълнението им, и няма реална подготовка за тях, те бързо и лесно могат да се разпаднат. Романтичните чувства са много важни и е необходимо да се разпалват отново и отново през целия живот, но само повърхностни, забавни взаимоотношения не биха издържали на трудностите, които всички знаем, че идват неизбежно в един брак.

Прочетете също

Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

Семейният бизнес е бил и ще бъде в основата на развитите икономики по света. Всяко семейство, което избере да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес трябва да знае, че трябва да отговаря на някои .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics