Начало / Любопитно / Докторе защо? / Сенна хрема в градски условия

Сенна хрема в градски условия

Сенната хрема е едно от алергичните заболявания характерно за нашите модерни времена, когато алергиите засягат все повече хора, а учените непрекъснато търсят основните причини. Като вероятна причина за все повечето хора страдащи от алергии напоследък се изтъква и версията за прекалено завишената стерилна среда, в която се стремим да живеем, използвайки съвременните технологии и удобствата от тях.

Разбира се, сенната хрема не е ново заболяване и е познато още от 1820 година, когато английски лекар на име Джон Босток  за първи път открито говори за нея. Той самият е страдал от сенна хрема и упорито е търсел причината за своето страдание. През 1873 година за първи път учените вече имат убедителни доказателства, че причината за това мъчително заболяване е цветния прашец или т. нар. полени.

В тези времена обаче много по-малко хора са страдали от сенна хрема. За съжаление през последните години това заболяване започва  да нараства значително. То засяга все по-често деца и млади хора, а най-интересното е, че въпреки, че в големите градове  има все по-малко растителност, хората засегнати от сенна хрема в тях, стават все повече. Все още няма категоричен отговор от страна на учените защо  тези, които живеят в града боледуват повече от  селските жители, което всъщност не е съвсем логично. Съществуват някои версии, които още обаче не са доказани:

1 Версия:

Според нея тъй като въздухът в големите градове е доста замърсен, полените дори и по-малко като количество претърпяват промени, които водят до алергизиране.

2 Версия:

Възможно е да се получава отлагане на полените върху бензиновите частици, с които е наситен градския въздух и полепването им по дихателните пътища да става по-лесно и за по-дълго време.

Трайно полепнали по лигавицата  полените действат алергизиращо и предизвикват сериозни и мъчителни симптоми като:

 •         Зачервяване на очите и сълзене
 •         Парене и подуване на клепачите
 •         Водниста хрема и запушване на носа
 •         Упорито  и мъчително кихане
 •         Сърбежи по всички лигавици на носа, устната кухина и ушите
 •         Суха упорита и дразнеща кашлица

Подуване на очите

Въпреки, че фармацевтичната индустрия непрекъснато дава нови и нови модерни препарати, които да облекчават симптомите на сенната хрема, все повече хора страдат от нея и това ги прави дори неработоспособни през пролетно- летния сезон, особено когато започне цъфтежа на растенията. Повечето от медикаментите имат и своите странични реакции, а някои дори са недопустими за деца и бременни.

Данни от редица проучвания показват, че в повечето случаи сенната хрема засяга хора, които имат наследствено предразположение към алергии, но въпреки това има един значителен процент от хора, при които заболяването се проявява като първично и без причинно-наследствена връзка.

Напоследък много лекари- хомеопати се опитват да се борят със заболяването на принципа „ подобното лекува подобно” като атакуват сенната хрема с  вещества, съдържащи се в полените, но в многократно разредени разтвори. В много от случаите този тип лечение дава ефект, но все още няма категорични доказателства, че хомеопатичното лечение въздейства на всички страдащи от заболяването и може да бъде ефективно на сто процента. В повечето случаи към него се прибягва за деца и бременни жени с цел избягване на по-агресивни препарати със странични действия.

За страдащите от сенна хрема е важно да знаят:

 1. Разходките сред природата в периода на цъфтеж на растенията трябва да се избягват, особено когато има вятър или времето е сухо и горещо. Въздухът е наситен на полени и активира заболяването и неприятните му симптоми.
 2. Не простирайте изпраните си дрехи на открито, особено в периода на активен цъфтеж, защото по тях ще полепнат полени и след това дори в стаята и от гардероба, в който ги приберете ще бъдете атакувани от частиците цветен прашец и симптомите ще се засилят.
 3. Често почиствайте с влажно повърхностите у дома и проветрявайте стаите само много рано сутрин и много късно вечер когато концентрацията на полени във въздуха е значително намаляла.
 4. Винаги взимайте душ след като се прибирате у дома, а през деня при всяка възможност изплаквайте лицето си с вода за отстраняване на полепнали частици или полени.
 5. Не отглеждайте цъфтящи цветя у дома или на балкона дори.
 6. Когато пътувате в топло време, не отваряйте прозорците на колата. Добре е колата Ви да има климатик, защото той има филтър.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics