Начало / Аз детето / Детско здраве / Слънчевите очила са задължителни
Очите на децата са много уязвими и чувствителни към UV и трябва да се пазят
Очите на децата са много уязвими и чувствителни към UV и трябва да се пазят

Слънчевите очила са задължителни

Слънчевите очила възприемаме в повечето случаи като един от летните си аксесоари и когато ги купуваме, наблягаме най-вече на това да са модерни и да отиват на летните ни тоалети. Именно затова не ги смятаме задължителни и за децата си.  Но това е грешка! Колкото е важна шапката, предпазваща главата на Вашето дете, толкова, даже повече, са важни слънчевите очила, които пазят очите му от силните слънчеви лъчи. Ако се замислите ……. детето даже не умее само да се предпази, колкото възрастен човек.

Слънчевите очила са преди всичко предпазно средство за очите ни и трябва да гледаме на тях като на елемент от облеклото ни, от който изключително много зависи здравето ни. Те всъщност обличат и пазят очите ни, а те безспорно са един от най-важните ни органи.

Окото ни е един изключителен и поразително сложен орган, толкова сложен че надминава дори и най-усъвършенстваните апарати в света.

За да вижда окото трябва всички негови части да съществуват и функционират едновременно и най-важното – това да става в абсолютна хармония. Очите ни са най-уяз­ви­ми­те ор­га­ни и все­ки от нас трябва да направи възможното за да за­па­зи доб­ро зре­ни­е­то си до дъл­бо­ка ста­рост.

Много е важно как предпазваме очите си от вредни влияния, които вече медицината и науката са доказали като такива. Слънчевите очила са едно доказано средство, но ако не умеем да ги подберем, може не само да не предпазим очите си, но и да им навредим.

Слънчевите очила с най-добри оптични свойства са стъклените очила, но те са доста тежки и непрактични, особено за децата, тъй като са и опасно чупливи. Полимерните стъкла са много по-леки и по оптически показатели вече не отстъпват на стъклените, но това не се отнася до евтините очила от акрил, които ни предлагат в  магазините „ За 1 лев”. Некачествените акрилни очила, които  лесно се надраскват и са  нетрайни се разпознават преди всичко по много по-ниската цена.

При слънчевите очила с високо оптични качества на рамката обикновено има лого на фирмата производител и номер, които отговаря на модела. Обикновено те са от поликарбонат, който е по-здрав, устойчив на топлина и ако е с огледално покритие, добре отразява инфрачервените лъчи. По – добра защита дават съответно по-големите стъкла на слънчевите очила. Очилата с големи стъкла са суперактуални и защитават добре очите, защото покриват голяма част от лицето и не пропускат почти никакви ултравиолетови лъчи.

Цветовете на стъклата също са от значение при слънчевите очила. Неутрално сивата гама е най-предпочитана, тъй като само омекотява цветовете, без да ги променя. Друг вид стъкла, които също дават много добра видимост са опушените очила. Те обикновено са тъмни в горната част, а в долната светли и дават много добра защита от слънчевите лъчи.

Розовите, жълтите и в оранжевата гама цветове не са подходящи за стъклата на слънчевите очила, защото влияят негативно на централната нервна система. Те превъзбуждат нервната система като според лекарите могат да доведат до оптически стрес.

Много подходящ е зеленият цвят, тъй като има успокояващо въздействие върху нервната система, не уморява очите, а освен това понижава очното налягане.

Детски слънчеви очила
Запазете очите на детето си от силните слънчеви лъчи

И тук едно предупреждение за майките на малките и суетни госпожици – розовите или лилавите очила са противопоказни за децата.

Очите на децата са много уязвими и чувствителни към UV и те трябва още от малки да бъдат приучени да носят слънчеви очила, дори когато са на игра ако слънцето е силно.

Научни изследвания в последните години са установили, че UV лъчите са опасни са детските очи и излагането продължително време на високоенергиини светлинни лъчи в детството, може да доведе с напредване на възрастта до дегенерация на макулата. Затова е важно да избираме на децата си очила, които да им харесват и да им бъдат удобни, за да се приучат да ги носят. Ако слънчевите очила са леки, с пластични рамки и детето се чувства удобно с тях, то с радост ще ги взима навсякъде когато е слънчево. Важно е слънчевите очила на детето освен удобни и предпочитани като дизайн, да бъдат и хипоалергични. Материалът, от който са изработени трябва да бъде и устойчив на счупване, защото децата са си деца и  не могат да се пазят като възрастните.

За децата слънчевите очила са важно предпазно средство не само от вредните слънчеви влияния, но и от прах  и  други дразнители като водни или снежни отблясъци.

Детските слънчеви очила е задължително да се произвеждат със 100 % UV защита до 360 nm от спектъра на светлината. Желателно е за пълна защита на детските очи,  да се избират от родителите  слънчеви очила с по-голям процент на затъмнение и със 100 % UV защита до 400 nm. Особено за малките деца трябва да се купуват от специализиран магазин, защото в тези магазини обикновено има уред за тестване на защитата от UV лъчи.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics