Начало / Любопитно / За животните / Съжителството с папагал е интересно, но и отговорно
Вълнист папагал
Папагалът не винаги се научава да говори, но това не означава, че не може

Съжителството с папагал е интересно, но и отговорно

Изборът на домашен любимец е много индивидуално решение, но ако се замисляте дали да не си вземете папагал у дома, то безспорно това е добър избор. Папагалите са много интелигентни животни и съжителството с тях е доста приятно и интересно.

Папагалът е птица, която има заложбите да възпроизвежда човешка реч и при известно усилие от страна на неговият собственик, може да се окаже много приятен другар вкъщи.

Разбира се ако държите да имате папагал-бъбривец, трябва добре да проучите при кои точно папагали тези заложби са най-силно изразени. Едни от най-предпочитаните за отглеждане са вълнистите папагалчета, които са добри в бърборенето и доста успешно възпроизвеждат човешката реч. Но най-добри в говоренето са папагалите  Жако.

Трябва да се има предвид, че папагалът е птица, която притежава и интелигентност и индивидуалност, която я прави често непредвидима. Специалисти твърдят, че един папагал Жако достига по интелектуалност нивото на пет годишно  дете.

Възможно е да си купите папагал, който въпреки  всичко никога да не проговори.  И все пак се смята, че от огромно значение за предразполагане на папагала е средата, в която се отглежда и дали е обичан и обгрижван добре от собственика. С една дума – въпрос на доверие и създаване на специална връзка между човека и папагала.

Африканският сив папагал – Жако се смята за един от най-приказливите папагали, но вероятно това не се дължи на анатомични особености и гласови способности, а на  по-лесна приспособяемост на птицата към всякаква обстановка и по-голяма доверчивост и способност за сприятеляване.

Африкански папагал
Африканският сив папагал – Жако се смята за един от най-приказливите папагали

Най-малко приказливи от папагалите са корелите, които обаче проявяват изключителни певчески наклонности, особено мъжките индивиди.

Отглеждането на папагал вкъщи  не е трудно. На папагалите  не се правят имунизации и непрекъснати прегледи при ветеринар, както при други домашни любимци, но е важно да се знае, че за да не боледува птицата и да има добър имунитет е добре да се храни с много плодове и зеленчуци. Възможно е да им се дава и от нашата храна по малко, но не бива да е тлъста и трудносмилаема. Много добре се отразяват на здравето на малкия бъбривец и ядките, но не бива да се прекалява.

Слънчогледовите смески водят до затлъстяване на папагала, защото той живее в клетка и не са подходяща храна за домашните папагали. Затлъстелият папагал почти винаги се разболява или става ленив и не е добра гледка. За да е здрав един папагал, той трябва да се храни добре с полезни за него храни, защото като жизнената му натура изисква това.

Освен добра храна, папагалът има нужда от сигурност и спокойствие. Има неща в дома ни, с които сме свикнали в ежедневието си, но те са в състояние направо да убият нашия папагал.

Папагал с играчка
Папагалът обича да кълве и гризе всичко, което му попадне

С какво трябва да внимаваме у дома, за да бъде нашият папагал жизнен, игрив и да се чувства добре?

Мобилният телефон може да е опасен за папагала, особено в началото. Той може направо да го убие ако не внимаваме. След като свикне постепенно с него, папагалът дори отговаря с „Ало“ като го чуе. Има случаи, в които даже папагала започва да имитира звъна му.

Пускането на папагала от клетката също е свързано с много опасности ако предварително не сте обезопасили стаята и особено кухнята, където го дебнат изключително много беди. Папагалите обичат да гризат най-различни неща и освен, че може да стане жертва на електрически кабели, Вашият папагал е възможно  да кълве от отровни растения или да се нарани сериозно на остри предмети. Някои  домашни растения като филадендрона са силно токсични за птицата.

Ако все пак искате да пускате любимеца си да похвърчи около Вас, трябва да обезопасите всичко около него. За какво трябва да внимавате?

 • Да няма съдове пълни с вода или храна, защото в тях може да се удави или да яде от храна, която е опасна за него. Някои подправки или съставки от храната, която приема човека са много опасни за папагала. Шоколада, кофеина, млечните продукти, кромид  лук  или чесън, алкохола и авокадото са продукти, от които задължително трябва да пазите птицата.
 • Да няма опасни остри предмети в помещението
 • Да няма дупки или тесни места, в които папагалът може да се пъхне
 • Да няма достъпни електрически кабели и нагряти уреди.
 • Препаратите за почистване също са много опасни за папагала и трябва да бъдат прибрани, а използването на силни препарати за почистване не се препоръчва когато гледате папагал у дома.
 • Не бива да оставяте неизхвърлен боклук, който да бъде достъпен за птицата.
Папагал на телевизор
Трябва да пазите папагала си от вредни влияния

Цигареният дим също е много вреден и опасен за папагала и затова не е желателно да се пуши в помещението, където е той. Добре е добре и редовно да се проветрява докато е в клетката, а използването на ароматизатори е изключено.

Папагал се къпе
Редовното къпане на папагала е важно за него

Папагалът има нужда и от лична хигиена за да бъде здрав и жизнен и за нея ще трябва също Вие да се погрижите. За целта се продават специални ванички. В началото почти винаги папагалът не се къпе с желание, но постепенно свиква и превръща процедурата в любима игра.

Редовното къпане на папагала е много важно за него.

Папагал в природата
Като всяка птица, папагалът има нужда да лети за да е жизнен

Не бива да се забравя, че папагалът все пак е птица и има нужда да лети. Затова е добре да се съобразим с известни мерки за неговата безопасност в някое от помещенията и да го пускаме от клетката от време на време. В същото време не е желателно клетката да бъде в помещението, в което спим, защото папагалът се плаши от шумовете през нощта в тъмното. Ако няма друга възможност, трябва да завиваме клетката нощно време.

От начина, по който отглеждаме своя любимец и средата, в която живее, зависи до голяма степен и колко дълго ще живее. Обикновено малките папагали живеят около 15 години, за които научават много неща и успяват да разнообразят с много положителни емоции живота на своя собственик.

Така че, ако искате да си вземете папагал вкъщи, не забравяйте, че той също има нужда от известни грижи и проява на отговорност. Същевременно ще се радвате на много интересни и незабравими мигове от контакта си с него.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

Един коментар

 1. Велина Николова

  Здравейте,
  Имам нужда от отговор!
  Имам 2 вълнисти папагала,но не обичат да се къпят,няколко пъти съм се опитвала,но нез резултат!Забелязвам,че мъжкият ми под опашката е доста мръсен,и ше започна отново с опитите,защото много ги обичам,и се грижа за тях добре!
  Въпроса ми е,може ли през зимния сезон,да се къпят?
  Ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics