Начало / Любопитно / Докторе защо? / Тайната на дивите кестени
Узрелият див кестен е лъскав и сам излиза от обвивката си след напукването й
Зрял див кестен

Тайната на дивите кестени

 

Дивите кестени са онези лъскави топченца, с които толкова сме свикнали в повечето паркове и булеварди, че почти не им обръщаме внимание. Понякога дори може да им се ядосаме ако сме паркирали под дърво, без да съoбразим, че е сезона на зреене на кестените.

Дивият кестен е  декоративно дърво, което отдавна присъства масово в градската среда и  е част нашия живот, описан дори в песни и стихове. Той присъства на големите булеварди и в повечето паркове. Наричат го още „ Конски кестен“, но това не е защото конете може да се хранят с него, а защото не става за консумация от хората. Фактически дивият кестен е отровен за хора и животни, но същевременно съдържа съставки с невероятна лечебна сила. Нужно е просто да знаем как да го използваме и да приготвяме рецептите доказали във времето своята ефективност.

Напоследък все по-често се срещат статии и предания от уста на уста за магически свойства на кестените, за които дори свидетелстват последователи на народния лечител Петър Димков. Според тях лечителят е смятал, че дивите кестени имат чудотворно енергийно  влияние върху човешкия организъм и неговото здраве. Димков е бил убеден, че дивите кестени имат благотворно влияние върху ставите и ако се носят по 1-2 кестена в джобовете, това сериозно предпазва от проблеми и болки. Свидетели твърдят, че той лично е споделял, че задължително държи в своите джобове от малките кафяви и лъскави топчета и определено усеща тяхното влияние. Дали това е така, никой не може да докаже научно все още. Все повече хора  обаче есенно време събират от дивите кестени и приготвят от тях по народни рецепти различни лекарства.

Науката и фармацията обаче е доказала наличието на големи количества ескулин в дивите кестени. Ескулинът е вещество, което въздейства с голяма сила върху кръвоносната система. Той укрепва капилярите и прави стените на кръвоносните съдове по-здрави и еластични като намалява пропускливостта им. Освен това ескулинът в дивия кестен предпазва от образуване на тромби като понижава вискозитета на кръвта. Тези свойства правят екстракта от див кестен незаменимо лекарство при разширени вени, проблеми със съсирването на кръвта и дори при хемороиди. Доказано е и  противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Как да си приготвим сами екстракт от див кестен?

През есента кестени има почти навсякъде. Подберете си по-едри и лъскави  и ги измийте хубаво. Ако са вече поизсъхнали може да ги накиснете предварително в топла вода. Когато поомекнат, ги нарежете на ситно  или ги настържете с едро ренде в подходящ стъклен съд. Залейте с медицински спирт в съотношение 1:10 и хубаво разклатете сместа.  Захлупете с плътен капак. Оставете съда на тъмно място и стайна температура в продължение на две седмици. През този период от време на време разклащайте добре сместа и отново я връщайте на тъмното място. След 15-ия ден прецедете сместа със ситна цедка или марля и то двукратно. Така вече имате народно лекарство – тинктура от див кестен. От него може да втривате в кожата над проблемните участъци с разширени вени или да приемате по 1 кафена лъжичка 3 пъти дневно преди хранене.

За чудесата на дивия кестен се носят легенди и се разпространяват хиляди народни рецепти, в които той участва. Трябва да бъдем много внимателни с него обаче, защото той е отровен и опасен при превишаване на дозите. Затова не бива да прекаляваме с него, но дори не съвсем доказания  енергиен ефект на малките кафяви топчета при носене в джобовете, е всъщност безвреден. Затова спокойно бихме могли да разпръснем на различни места в дома си по 1-2 кестена или да ги носим в джобовете си цяла зима. Дали наистина ще ни помогнат или самата вяра в тяхната сила, ще изиграе своята роля,….. но със сигурност това няма да ни навреди.

 

 

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics