Начало / Аз детето / 3 - 7 години / Телевизията и нашите деца
Деца гледат телевизия
Родителите трябва да контролират престоя пред телевизора на детето си

Телевизията и нашите деца


Децата се запознават с телевизора едва ли не веднага след самото раждане и той става част от ежедневието им. Тази искряща шарена кутия, от която излизат звуци и картинки е една от най-шарените играчки, която обаче не им омръзва  а става все по-интересна.

Телевизията изобщо не е безвредно детско развлечение. Доказано е, че децата, които се застояват по-дълго пред телевизорите са склонни към затлъстяване. Минутите и часовете пред него са неизменно съпътствани със сладки изкушения, чипсове, а обездвижването е неминуемо. Всичко това води до забавяне на обмяната на веществата в организма, нарушения във сърдечно-съдовите функции, а емоционалното натоварване влияе на нервната система на детето. Често доста страховити герои от анимационни детски филми стават причина за детски страхове, нощни кошмари или дори неврози.

Прекомерното стоене на детето пред телевизия може да доведе до загуба на чувство за реалност и пречи на развитието му, особено на неговата комуникативност. Вярно е, че по телевизията детето може да види много неща, които няма как да му покажем в реалния живот за толкова кратко време, но е много важно как ще ги възприеме,  а ние едва ли си даваме реална сметка за това. Погрешната представа, която понякога детето получава от видяното може да бъде по-вредна, отколкото ако въобще я няма. Прекомерната информация, получена по нереален начин прави децата разсеяни и понякога нарушава съня им.

Друга причина да внимаваме за продължителността на престоя на детето ни пред телевизора е електромагнитното излъчване, което е неизменна част от него като уред. То влияе на имунната система на детето и може да доведе до умора, проблеми с очите или главоболие.

Повече от ясно е, че трябва да ограничим стоенето на детето пред телевизора, но как трябва да постъпим за да не се превърне тя за него в нещо забранено и още по-желано.

Преди всичко трябва да направим така, че телевизора у дома да не е непрекъснато включен . В повечето семейства има практика той да бъде нещо като фон и да работи постоянно. Така детето дори да си играе с нещо друго, непрекъснато е привличано от крещящи реклами и силни звуци. В никакъв случай не бива да има и телевизор в стаята където детето спи.

Трябва да се опитаме да изградим своеобразна култура на гледане на телевизия у дома. Ние сме тези, които трябва да взимаме решение какво, кога и колко трябва да гледа детето. То не бива да пуска само телевизора и наше задължение да го приучим на това. Телевизора е електроуред и като всички такива уреди, не се пипа от деца. Такива трябва да са аргументите и да бъдат непристъпни.

До двегодишна възраст е изключително вредно за децата да гледат телевизия и да стоят пред компютъра. Лекарите са категорични по този въпрос.  След тази възраст- до 6-годишна възраст е допустимо гледането на телевизия от 1-2 часа без да е вредно. По-големите ученици вече може да гледат повече време, но с почивки и не непрекъснато.

Много важно за психическото развитие на детето е да се подбират филмите и предаванията, които то гледа. Те трябва да са подходящи за неговата възраст и родителите да бъдат сигурни, че са безопасни и няма да повлияят на психиката му.

За съжаление се налага да се подбират и детските анимационни филмчета, защото от тях има такива, които са по-скоро вредни за децата. Рисувани грозни чудовища са в състояние да нарушат душения комфорт и съня на детето. Децата могат да участват в избора като споделят своите предпочитания, но крайното решение винаги трябва да бъде на родителя.След края на избраното предаване е важно да се загаси телевизора, за да знае детето, че времето за гледане е свършило и трябва да насочи вниманието си към друго занимание. По този въпрос спор не трябва да се допуска и родителя да бъде непреклонен. Това е важно и поради много важен момент от възпримането на приетата информация от детето докато е било пред телевизора. Тя трябва да бъде усвоена от него качествено и то да има време да я възприеме.Допълнително би могло да му бъдат обяснени някои неща, които не е разбрало.

Детските предавания са доста увлекателни и желани от малките телемани, но няма как да заместят истинските преживявания на детето в реалния живот. Децата е важно да опознават предметите по начини, които да активират и развият всичките им сетива. Те трябва да могат да ги пипнат, да ги усетят, да ги възприемат реално.Това е изключително важно за нервно-психическото развитие на малкото дете, което изгражда представите си за околния свят и се запознава с него.

И не забравяйте, че за детето е много по-важно да играе повече, да се среща с приятели, да се движи и тича на открито.

Прочетете също

Паразитните заболявания са много сериозни и често водят до непоправими последствия в организма на малките деца.

Профилактика на паразитните заболявания при децата

Паразитните заболявания са много опасни в детската възраст и последствията от тях може да бъдат непоправими. Създаването на хигиенни навици у децата и спазването на някои правила от родителите са важни за предпазване на децата..

Един коментар

  1. За това аз НЕ гледам TV 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics