Начало / Моят дом / Двор и градина / Що е то собствена пречиствателна станция и как да я изберем?
Пречиствателна станция
Пречистването на отпадни води от нашето домакинства е сложен процес и затова много важна е технологията, която се използва

Що е то собствена пречиствателна станция и как да я изберем?

През последните години все повече хора се опитват да избягат от стреса на големия град и избират като алтернатива собствена еднофамилна къща далеч от шума. Много популярно е вече и закупуването на селски имот с къща, които дават възможност за почивка и връщане към природата в почивните дни и отпуските.

 В България обаче повечето места, подходящи за такъв избор са без канализация. И тук изниква въпроса : как да решим проблема с липсата на канализация?

Решението е : собствена пречиствателна станция.

Малките пречиствателни станции отдавна се радват на широка популярност  в Европа.От няколко години и в България все повече хора разбират, че пречиствателната станция не е лукс, а е необходимост.

Изборът на пречиствателна станция за нашата къща обаче може да се превърне в кошмар ,особено когато има голямо предлагане на различни видове пречиствателни съоръжения и цените варират в много голям диапазон.

Когато човек си купува домашен електроуред или телевизор, всеки знае как да избира и какво да гледа,но за пречиствателната станция – дали е същото ? Много хора смятат ,че всъщност пречиствателните станции действат на един и същ принцип и цената се влияе от използваните материали. Това всъщност е най-голямата грешка, която правим, когато избираме пречиствателна станция за нашата къща.

Пречистването на отпадни води от нашето домакинства е сложен процес и затова много важна е технологията, която се използва. Има най различни технологии на пречистване, повечето от които изискват непрекъснато добавяне на консумативи за поддържане процеса на пречистване. По принцип колкото по-евтина е пречиствателната станция, толкова по-скъпа е  поддръжката и  по-късно.

Като най-нова и най-подходяща за малките пречиствателни станции, се смята чисто аеробната технология, която не позволява събирането на активни утайки и не се налага изпомпването им.

Не трябва да се забравя, че всяка технология е въпрос на научна разработка, свързана с редица изпитания и изследвания. Всяка научно доказана технология бива патентована и съпроводена с необходимите документи от съответните изпитания. Затова най-важното нещо,което трябва да имаме предвид когато купуваме пречиствателна станция е да изискваме документи, които да ни докажат, че тя наистина пречиства водата. Дали тази технология изисква консумативи и колко ще ни струват те?

И чак тогава да се интересуваме от материалите, компактността и начина на монтаж, които също  са от голямо значение.

Хубаво е да знаем, че с избора на добра пречиствателна станция, ние не само решаваме своите проблеми с липсата на канализация, но и спомагаме за опазване на околната среда, на нашето здраве и здравето на хората, които са около нас.

 
 
 

Прочетете също

Авокадо в саксия у дома

За любителите на екзотични растения, ще кажем, че и авокадото може да бъде отгледано у дома в саксия. Нужно е доста търпение ако решим, че искаме да отгледаме авокадо в домашни условия, но успехът носи удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics