Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Аквариум с рибки у дома – красота и релаксация
Аквариумът е красота, която би могла да даде страхотен уют на дома
Аквариумът е красота, която би могла да даде страхотен уют на дома

Аквариум с рибки у дома – красота и релаксация

Един красив аквариум ще внесе много живот и красота във всеки дом. Съвсем не е истина, че поддържането на аквариум е много трудоемко и е свързано с много време, разходи, честа подмяна на водата и почистване. Необходимо е само предварително да се поинтересувате от къде да започнете и как да организирате аквариума си за да не направите куп грешки, които после трябва да поправяте и това да убие желанието Ви за него. Аквариумът е красота, която би могла да  даде страхотен уют на дома Ви и да отпусне опънатите Ви през деня нерви за много кратко време. Плуващите в него рибки действат успокояващо и възстановяват изключително бързо душевното равновесие. Красотата може да бъде удивителна ако положите малко повече творчество и старание при създаването му.

Красота и живот у дома
Красотата на аквариума е невероятна, когато е съобразена с интериора

От къде трябва да започнете?

Първо трябва да решите колко искате да бъде голям и къде искате да го поставите. Заблуждавате се ако си мислите, че малкият аквариум по-лесно се поддържа от големия. Важно обаче е аквариума да се постави на място, което не е изложено на пряка слънчева светлина за да се запазят стъклата чисти. В противен случай по стъклата на му се образува зеленикав слой, който е неприятен. Изберете мястото така, че да няма риск и от бутане и евентуално счупване.

Цилиндричен красив аквариум
Мястото, формата и големината на вашия аквариум може да определите предварително при оформянето на интериора

След като сте избрали мястото и големината, а съответно и формата, която може да бъде съобразена с интериора у дома, си набавете всичко необходимо за един аквариум като най-добре е това да стане от специализиран за това магазин. В тези магазини има огромно разнообразие и от атрибути за оформяне на дизайна на аквариум по Ваш вкус. Обикновено те са готови направо за подреждането им вътре, но ако решите да сложите в него нещо допълнително, трябва да знаете, че преди това трябва да бъде добре дезинфекцирано.

Красота в аквариума
Добре е вашият аквариум да бъде на сенчесто място, за да бъдат стъклата му чисти

Подредете вашият аквариум както смятате, че е най-добре и най-красиво и то така, че максимално всичко да бъде видимо от всякъде. След като сте сигурни, че това е най-красивият вид на Вашият аквариум, го напълнете с вода от чешмата и включете всички уреди в него за около един час. Трябва да сте сигурни, че всичко работи добре или пък аквариума не тече от някъде и затова е най-добре да изчакате известно време преди да започнете със създаването на азотният цикъл. Азотният цикъл е важно условие за отглеждането на рибки и затова се създава преди да ги пуснете вътре. За целта е необходимо да се отстрани хлора във водата, което може да стане със специален препарат или с лъжичка готварска сол/ 1 ч. л. на 50 л. вода/. След това се добавя стрита храна за рибки, чиято цел е да набави необходимото количество амоняк. Така аквариумът трябва да престои около 20 часа и след това най-добре с тестери да се провери водата за нивото амоняка, което трябва да бъде около 5 ppm. След като сме постигнали тази среда, вече може да сложим вътре желаните рибки. Когато избирате рибки е много важно предварително да се осведомите дали тези, които сте си харесали, могат да съжителстват помежду си. Често се правят грешки в това отношение.

Хубаво е предварително да сте наясно какви декоративни рибки сте решили да отглеждате и да се информирате максимално за тях. Може да попитате и в магазина когато ги купувате.

Аквариум и интериор
Предварително трябва да решите какви рибки искате да отглеждате и да се информирате за тях

Ако успеете да създадете добра среда във вашия аквариум и спазвате основни правила при подбора на рибки и тяхното отглеждане, поддръжката  му у дома не е трудна. Същевременно красотата му, наподобяваща  морско дъно е неизмерима и действа релаксиращо.

Аквариум в хола
Подредете аквариума както смятате, че е най-добре и най-красиво

Красивите рибки, които игриво плуват пред погледа правят чудеса и са наслада за душата и очите. Добре осветеният аквариум е невероятна гледка и красив кът във всеки дом и може да допълни незаменимо интериора му.

Осветен аквариум
              Осветлението на аквариума е много важно за да бъде  красив

Прочетете също

Подарък Коледна звезда

Красота и магия в Коледната звезда

Магията на Коледа се подчертава с красотата на Коледната звезда. Коледната звезда е доста капризно растение и ако искаме да не загине пред очите ни след празниците, трябва да се научим как да го съхраним за да цъфне отново за следващата Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics