Начало / Любопитно / Земята и хората / Почивката на море – слънце, плаж и още нещо
Златистият пясък и морската пяна радват окото при всеки поглед към него
Златистият пясък и морската пяна радват окото при всеки поглед към него

Почивката на море – слънце, плаж и още нещо


Време е да планираме отпуската си, която в повечето случаи не е много голяма. Лятото е романтичен сезон наситен обикновено с много приключения и емоции, които винаги оставят спомени поне до следващото. Но за да сме сигурни в това е необходимо да го планираме.

В съзнанието ни думата лято, слънце и море са синоними. Щом хвърлим дрехите и слънцето напече и вече ни замирисва на море.

Кога обаче и къде да отидем на море ?

Юни е първият летен месец и ако тогава отидем на море, ще почиваме пълноценно и ще си подсигурим ранен загар за цялото лято. Недостатък на този месец е, че морето все още не е достатъчно затоплено и няма да може да му се насладим пълноценно. Подходящо за юни е да се разходим до Гърция и да починем на брега на Средиземно море. Няма как обаче да сме сигурни, че ще останем доволни,  защото там в момента заради икономическата криза нещата са променени. Многото стачки и обострената социална обстановка, може да развалят почивката ни. Друг икономически изгоден вариант е да отидем на море  в Турция, но там е доста опасно.

Юли по принцип е най-подходящия месец за море. Морето вече е затоплено, всички заведения по курортите работят на пълна пара, времето е страхотно. През юли може да отидем където искаме и навсякъде ще бъде хубаво. Синьо, красиво и безбрежно морето е изключително гостоприемно и на север и на юг. Соленият му дъх и пречистващият писък на гларусите, шумът на вълните и свежия морски бриз, гали душата ни всяка сутрин. Златистият пясък и морската пяна радват окото при всеки поглед към него. Това е месецът, през който ако сме жадни за приключения, може да си позволим просто така, да се качим на колата и да заминем на море, без много багаж и където ни видят очите по цялото крайбрежие. Днес сме тук, утре сме там. Хотели много, възможности безкрай. Слънце, въздух, вода и приключения.

Каквото и да си говорим и колкото и да сме критични към собствените си грешки през последните години към морската ивица на България, нашето Черноморие не може да бъде сравнено с никое друго. Плажовете са покрити с фин пясък, имаме минерални басейни и кални бани с лечебно действие, много от хотелите предлагат екстри, които по нищо не отстъпват на чуждите курорти. А освен всичко друго сме си у дома.

Август е малко екстремен месец за почивка на море. Това е месеца, през който всички са свикнали да са на море – сякаш по традиция. По курортите става много напрегнато, препълнено с хора, по улиците на малките курортни градчета не може да се разминеш. Цените се вдигат по стар български обичай, за съжаление. Особено втората половина на месеца, сякаш всички решават, че мястото им е на морето. А всъщност от втората половина на август вечерите по северното Черноморие вече стават хладни, морето вече не е толкова чисто и има доста водорасли, а плажовете са претъпкани и даже понякога е неприятно да си там.

Септември е следващият месец, през който може да починем пълноценно, освен юни. Той също е много подходящ за почивка на море извън България, особено Гърция и Турция, където плажовете са пълни до края на септември и времето е топло. В първата половина на месеца ако имаме късмет с времето, можем да починем добре и на нашето море, защото цените падат драстично и е спокойно и уютно. Този месец е подходящ да се заредим с енергия, с йодни пари и слънце за зимата – можем да починем пълноценно с малко средства.

Възможността да си поискаме индивидуална оферта от избраният хотел не е за пренебрегване. Така оптимално ще съчетаем полезното с приятното и ще чакаме спокойно дните на отпуската си, след като вече сме ги планирали и резервирали.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics