Начало / Семейство / Туризъм и пътуване / Знаем ли как да почиваме пълноценно?
Най добрата почивка – това е активната почивка!
Най добрата почивка – това е активната почивка!

Знаем ли как да почиваме пълноценно?

Всеки знае, как една предстояща голяма работа или отговорност покачва напрежението в нас понякога до границите на поносимото. За решаването на всеки проблем, за всяка творческа дейност е необходимо голямо внимание, което се поддържа благодарение на определена степен на напрежение. В състояние на продължително напрежение се намалява не само работоспособността, но се стига и до нарушение на здравето. Напрежението всъщност е стимулиращ фактор за човека при условие, че се последва от редовна и достатъчна почивка както по време на паузите в течение на работния ден, така и през свободното време.

Така често срещаните през последните години неврози и вегетативната дистония в повечето случаи са резултат и последици от продължително напрежение. Затова е изключително важно за здравето и за нашата работоспособност да умеем да почиваме и често да разтоварваме нервната си система с една пълноценна почивка.

Физическото и психическото разтоварване са тясно свързани и взаимно се допълват: психическото спокойствие улеснява отпускането на мускулите и обратно – физическото отпускане влияе благоприятно върху психическото успокоение.

Какво представлява всъщност една почивка?

Да си починем значи да възстановим нормалното протичане на реакциите в нашия живот след всяко състояние на напрежение – физическо или психическо.

Как се почива най – добре?

Почивката е нещо повече от обикновено безделие. Почивка – това е състояние, в което човек прави нещо различно от това, което е довело до умора. Активната почивка всъщност е най-добрата почивка. Тя е особено ценна, защото спомага за по-бързото преодоляване на умората. Активните занимания, чийто характер е противоположен на характера на заниманията предизвикали умора, могат да доведат до по-бързо и по-пълно разтоварване ( напр. физическа работа след психично натоварване и обратно).

Да се разтоварим, да се отпуснем и да си починем активно – това е цялата тайна за да съхраним здравето си.

Много е важно краткотрайните почивки през деня и през работната седмица да бъдат пълноценни, за да не се стига до пълно изтощение, което трудно може да бъде компенсирано само през отпуската.

За кратките паузи през работния ден много подходящи са компенсаторни движения, дихателни упражнения и упражнения за отпускане.

Дишането има голямо значение не само за физическото, но и за психическото ни самочувствие. Особено полезно за нервната система е съзнателното дълбоко дишане.

Защо е така?

  •  Кръвообращението се снабдява по-добре с кислород. Включват се енергийни резерви. По-доброто кислородно снабдяване на мозъка улеснява адаптацията при определени ситуации (ясна мисъл, добри реакции)
  •  Дълбокото дишане спомага за отпускането. Болките се понасят по-леко, отколкото в напрегнато състояние.
  •  Концентрирането върху дихателните упражнения изисква самодисциплина и отклонява вниманието от причините на безпокойството и напрежението.

Позитивното влияние на правилното дишане върху нервната система се увеличава ако се прилагат и упражнения за отпускане – тялото съзнателно се привежда в отпуснато състояние. Такива упражнения ускоряват възстановителните процеси на нервната система.

В крайна сметка ако след напрегнати делници и психическа умора, се организираме и вместо да лежим и ядем пред телевизора у дома, отидем на ски в планината – това ще бъде активна почивка, която ще ни върне работоспособността. Или ако след тежка седмица с активно физическо натоварване, се посветим на няколко партии от любимия ни шах – решението също ще е в десятката. Най добрата почивка – това е активната почивка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics