Начало / Жената днес / Женско здраве / Да се научим да релаксираме
Желателно е ежедневно да се прави серия от около 20 дълбоки вдишвания на открито или на добре проветрено място
Желателно е ежедневно да се прави серия от около 20 дълбоки вдишвания на открито или на добре проветрено място

Да се научим да релаксираме


Умората и стреса в съвременния живот ни идват в повече и е важно да се научим да релаксираме.

Релаксация – това е упражнение, което не е трудно за научаване. То дава много добри резултати при стрес, а и също е много подходящо при усещане за психичен дискомфорт.

Болки в гърба
Често болките в гърба са резултат на прекалено напрежение и стрес

Основен признак на проява при стрес е своеобразно мускулно напрежение, което често продължава часове и в резултат самите мускули се борят с него, опитвайки се да възстановят нормалното си състояние. Вследствие на това се появяват болки в главата, гърба и изобщо в мускулите. Повечето хора рядко си дават сметка, че причината е именно в стреса.

Целта на упражненията за релаксация е човек да усети напрежението в мускулите, които са причина за болката и така напълно съзнателно да отпусне мускулатурата си. Една релаксация води до бързо и качествено облекчение като същевременно дава усещането за контролиране на проблема. Така всеки, който се учи да релаксира започва да гледа на състоянието си като на нещо, което може сам да контролира и с което може сам да се справи.

Освен с упражнения, релаксация може да се постигне и чрез разходка на чист въздух, любимо хоби или спорт. Когато обаче става въпрос за силно натрупало се във времето вече напрежение е важно релаксацията да бъде по-дълбока за да може разтоварването да е цялостно и пълноценно. Целта е ефикасно да се преодолее общото състояние на напрегнатост.

Психолозите препоръчват най-различни начини за отпускане. Обикновено направено упражнение или комплекс от такива еднократно постига ефект на приятно усещане и достигане на временно спокойствие. За да има една релаксация по-дълготраен ефект и  за да се постигне на максимален ефект, е необходимо редовно и продължително време тя да бъде прилагана.

Релаксацията се овладява добре за около два месеца. Човек чрез релаксация започва да опознава собствената си мускулатура и лесно да разбира кога тя е напрегната и кога отпусната. Прилагайки я той започва да разбира, че ползата е съвсем реална и съществена. Получава се усещане за удовлетвореност още след първите занимания. Постепенната релаксация, извършвана редовно, носи много добри резултати в случаи на главоболие, стомашни смущения, мигрена и високо кръвно налягане. Препоръчва се като много ефективна и при безсъние, тревожност и свръхнапрежение.

 Примерен комплекс от упражнения за релаксация

  1. Дълбоко вдишайте, като задържате въздуха няколко секунди /три или четири/ и след това постепенно и бавно издишайте. Повторете това упражнение няколко пъти.
  2. Повторете няколко пъти сам на себе си „Спокоен съм. Чувствам се спокоен.” Ако не сте сами, може и на ум.
  3. Повторете първото упражнение с вдишване и издишване.

Редувайте в продължение на 5-6 минути двете упражнения за релаксация и ще усетите колко по-добре ще се почувствате. Когато човек е под силен стрес, дишането му дори и да не осъзнава е учестено и регулирайки дишането си с първото упражнение, вие възстановявате баланса в организма си и се отърсвате от натрупаното напрежение. Най-добре е тези упражнения с дишането да се правят на проветрено място, а може и да го правите на отворен прозорец, особено ако гледката навън е добра. Това допълнително успокоява и отпуска напрежението.

Желателно е ежедневно да се прави серия от около 20 дълбоки вдишвания на открито или на добре проветрено място. Така свикваме да дишаме дълбоко и регулираме притока на кислород към всички наши клетки, включително и мозъчните. Важно е въпреки начина ни на живот да се прояви постоянството за да има положителен ефект върху психиката ни, да се освободим от напрежението и стреса и да постигнем оптимална трудоспособност. По принцип е добре при всяка дейност, каквато и да е тя, да има прекъсвания, в които да се извършва релаксация и почивка.

Релаксиране на работното място
Релаксиращото размишление откъсва от действителността и възстановява мозъка

Друг начин за релаксация и отърсване от стреса е Релаксиращото размишление. Това е състояние на ума, при което се изолираме напълно от ежедневните задължения и концентрираме мислите си върху приятни изживявания, които ни предстоят или сме изживяли наскоро. Така провокираме положителни емоции в съзнанието си, които автоматично отпускат нервното напрежение и прогонват стреса.

Това е древен метод за релаксация и много ефикасен, при който се постига душевен мир и се прогонват отрицателните мисли, а напрежението намалява. Този метод действа стимулиращо и подобрява контрола над мисленето. Получава се придобиване на власт над това, което преминава през съзнанието и можем сами да избираме съдържанието на своите мисли. Такива  упражнения са много ефикасни и задължително в крайна сметка ще доведат до релаксация и отмора, а практикуването им е съпроводено и  от мускулно, и емоционално отпускане. Освен това релаксиращото размишление ни прави по-малко агресивни, по-малко тревожни и в крайна сметка по-неподатливи на стрес, ставаме по-уравновесени. Тази уравновесеност и увереност ни помага да вършим работата си по-добре и да сме по-здрави.Доказано е, че подобни упражнения помагат за преразпределяне на мозъчните функции и постигане на равновесие между дясното и лявото полукълбо. В крайна сметка релаксиращото размишление ни откъсва от всекидневието наситено с напрежение и ни доближава до духовното измерение. Психолозите съветват хората, които отхвърлят с пренебрежение тези упражнения за релаксация, че елиминирането им може да причини пълен дисбаланс на нашето цялостно човешко естество.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics