Начало / Любопитно / Докторе защо? / Алкохолът и младите хора – проблем на деня
Злоупотребата с алкохол е сериозен поблем при младото поколение
Злоупотребата с алкохол е сериозен поблем при младото поколение

Алкохолът и младите хора – проблем на деня

Все повече млади хора опитват алкохолни напитки в твърде ранна възраст. Около 14 – 15 годишна възраст започват с т.нар. предумишлено пиене – в компанията на своите връстници.

Факторите, които оказват влияние върху употребата на алкохол са многобройни, променливи и твърде често зависими.

Най-често срещаните причини са:  любопитство, употреба от страна на родители, конфликти с приятели и семейството, натиск от страна на връстници, достъпността на алкохола, проблеми свързани с учението, въздействие от страна на медии, реклами и др.

Какво обаче причинява алкохола на младите хора?

Алкохолът спада към „най-опасните наркомании“ наравно с хероина и кокаина. Честата употреба и злоупотреба с алкохол води до зависимост.

   Хората реагират различно на едно и също количество алкохол, в зависимост от различни фактори – емоционално и физическо състояние, социално обкръжение. Едно е сигурно, че алкохолът въздейства върху всички органи и системи на човека, особено на младия човек.

Злоупотребата с алкохол засяга в най-голяма степен нервната система, нарушават се интелектуалните способности, равновесието, концентрацията, двигателните реакции, след което може да се изпадне в дълбок сън. Влошава се се способността за виждане и чуване, намаляват се възприятията за мирис и болка. Настроението се променя от възбуда и еуфория до депресия, раздразнителност и загуба на задръжки.

Употребата на малки количества алкохол по принцип може да стимулира дишането, но по-големи количества водят до неговото влошаване и дори спирането му.

Редовното консумиране на големи количества спиртни напитки уврежда и функцията на сърдечния мускул – сърдечната дейност се учестява, а кръвното налягане се повишава.

Злоупотребата с алкохол може да увреди и лигавицата на храносмилателните пътища и да доведе до развитие на гастрит, язва на стомаха и дванедесетопъстника, а също да увеличи риска от появата на злокачествени заболявания.

Алкохолът предизвиква и смущения във функциите на щитовидната, надбъбречните и половите жлези.

Употребата на алкохол забавя и образуването на клетките, изграждащи костната тъкан, в резултат на което намалява нейната плътност и се увеличава честотата на костните счупвания.

Погрешно е схващането, че алкохолът утолява жаждата и глада. Под негово влияние изпотяването и уринирането се увеличават, а това води до обезводняване на организма.

Измамно е и усещането, че алкохолът стимулира сексуалния живот. Истина е, че в малки дози алкохолът стимулира желанието за секс, но с увеличаване на консумацията на алкохолни напитки, сексуалната мощ спада.

Младите хора имат по-малка поносимост към алкохола и поради своите анатомо – физиологични особености – черният им дроб трудно разгражда алкохола, поради което при тях отравянията са по-чести.

Мит е, че алкохолът решава вашите проблеми!

Истината е, че всичко това се отразява на поведението на младия човек, което се характеризира и с лоша дисциплина, отслабена воля, нерядко грубост и агресивност, склонност към противообществени прояви и други.

Употребата на алкохол влияе и върху съзряването на младия човек, върху възможностите му да се справя с конфликтите, да управлява живота си и да се чувства свободен.

Съществуват и социално – психологически причини да не се употребява алкохол от малолетни и непълнолетни изобщо. В тази възраст човекът все още не е изградена личност и е много възможно дори при еднократна употреба на алкохол:

  • да стане жертва или да извърши престъпление
  • да бъде въвлечен в извършване на престъпление
  • да се самонарани, като недооцени риска от опасни действия – скокове, чупене, използване на опасни предмети, взривни вещества и др.
  • да шофира в нетрезво състояние или да се вози с пиян шофьор.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics