Начало / Вкусно / Баница с късмети на Новогодишната трапеза
Баница с късмети

Баница с късмети на Новогодишната трапеза

Много важна и приятна традиция всяка година е Новогодишната баница с късмети на българската трапеза. Без нея някак не можем да посрещнем Новата Година и обикновено сякаш тези късмети винаги се сбъдват. Всеки помни през цялата година какъв късмет е изтеглил от Новогодишната баница. Затова с трепет и много желание я подготвяме и поднасяме в Новогодишната нощ.

Баницата е традиционно българско ястие, въпреки че в различните краища на страната вариантите са различни. Солена или сладка, вита или наложена, баницата си остава задължителното и най-желано ястие на трапезата.

Като класическа Новогодишна баница с късмети обаче почти навсякъде се приема баницата със сирене и яйца. Най-добре е ако може да бъде разточена по домашному, но ако няма такъв майстор в семейството, може да се направи и от готови точени кори. Важно е да се приготви у дома и то в деня – 31-ви декември. Обикновено тази баница се раздава след настъпването на Нова Година, точно на Васильов ден и какъвто късмет ти се падне, такава ще е Новата Година.

Как да си приготвим Новогодишна баница с късмети от домашни точени кори

Като начало е важно да си приготвим късметите. В миналото за късмети нашите баби са слагали дрянови пъпки, които са наричали за късмет, здраве, благополучие, плодородие. В днешно време късметчетата, които поставяме в баницата са обикновено написани на компютър и са доста забавни. Добре е след като ги приготвим да ги увием в малко тънко фолио и тогава да поставим в баницата. Така избягваме риска да прочетем трудно посланието в тях тъй като се омазняват и се нарушава целостта им в баницата при печене.

Ето и някои избрани късметчета, които може да използвате:

 С Новата година идва и  късметът нов – ще срещнеш своята истинска Любов!

***

 За слава и много фенове се стягай – от късмета си не бягай!

***

 Ще получиш повишение – заслужаваш го и това е без съмнение!

***

 Късметът ти е май някъде далече – за чужбина се стягай човече!

***

През Новата година с венчален пръстен ще си ти пленен – бъди благословен!

***

 Ако искаш да сполучиш – май ще трябва пак да учиш!

 ***

 Пада ти се нов апартамент – май късметът  пак е твой патент!

***

 Таз година ще ти провърви  – ще имаш много пари!

***

 Колата стара ще смениш – бизнес ти се пада печеливш !

***

 Смело върви напред – късметът ще винаги със теб!

***

 Таз година ще сполучиш – нова работа ще получиш!

***

Любов около теб витае – Купидон ще те омае!

***

 Мързел ти се пада – ще си почиваш и ще си поспиваш много!

***

 В нова къща догодина, ще посрещнеш Новата Година!

***

 Голяма сума ще спечелиш – Джакпота ще уцелиш!

След като сте готови с късметчетата, може да пристъпите към приготвяне на баницата

Необходими продукти:

Брашно – 800 гр.

Масло – 200 гр

Сирене краве – 400 гр.

Кисело мляко – 200 гр

Яйца – 6 бр.

Сол -1 ч. л.

Оцет – 1 суп. лъжица

Бакпулвер – 1 пакетче

Начин на приготвяне:

Замесете брашното със солта и оцета до гладко тесто. Месенето трябва да бъде продължително и търпеливо докато усетите, че тестото е вече съвсем гладко. След това разделете тестото на отделни 9-10 топки. На предварително набрашнен плот започнете да разточвате корите с големината на тавата, в която ще печете баницата. Всяка от корите трябва да стане прозрачно тънка.

В отделен съд направете сместа за баницата: натрошете сиренето и прибавете към него жълтъците, които предварително сте отделили от белтъците. В киселото мляко, което е в отделен съд прибавете разбити на сняг белтъците и бакпулвера. След това го прибавете към сиренето и жълтъците. Разбъркайте сместа като прибавяте предварително леко разтопеното масло.

Започва същинското подреждане на баницата. В добре омазнена тавичка започнете да подреждате корите като всяка от тях поръсване със сместа от яйца и сирене. Някъде по средата на подреждането, наредете късметчетата, добре опаковани с фолио. След последната кора може да изсипете равномерно остатъка от сместа върху баницата и да я сложите вече в печката. Печенето е на умерена фурна.

След като се изпече, баницата се изважда от фурната  и се завива с кърпа за да се задуши. Може и да се намаже малко с масло докато е гореща. Реже се на парчета така, че във всяко парче да има късметче, което се обмисля още при подреждането  на късметите.

Новогодишна баница
Ако не успеете да разточите достатъчно тънко корите, може да получите този ефект, а баницата не е по-малко вкусна


 

Прочетете също

Смути е нещо средно между напитка и шейк, но без мляко

Смути – модерната и здравословна напитка

Защо не бива да се прекалява с напитката, която нашумя като новият здравословен елексир . Какви са плюсовете и минусите, за които е важно да се знаят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics