Начало / Вкусно / Бирата – как да сервираме любимото мъжко питие
Бира в дървени чаши
В някои страни се употребяват изящно изработени чаши от порцелан или глина.

Бирата – как да сервираме любимото мъжко питие

През летните месеци едно от най-желаните разхладителни питиета сред мъжете, а и  не само тях е бирата. Тя е питие с ниско съдържание на алкохол, консумира се студена и е с много приятни леко нагарчащи вкусови качества. Бирата се произвежда от  ечемичен, пшеничен, царевичен или др. малц, вода , хмел и пивни дрожди /мая/.

Тя може да бъде светла или тъмна, в зависимост от какво и как е произведена. Тъмната бира е подходяща за консумация повече през зимата, а нейният специфичен вкус се дължи на различни тъмни видове малц и съответна технология. Според изследвания на специалисти, тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлата. Независимо от това, светлата бира е много по-популярна и повече консумирана.

При умерена консумация бирата е много полезна, защото е изцяло натурална напитка – съдържа бирена мая, ечемик или хмел и вода.

Напоследък пивоварните започнаха да произвеждат и безглутенова и безалкохолна бира, но тя все още има малко почитатели и класическото светло пиво си остава най-желания и консумиран вид бира по целия свят.

Бирата като всяко друго питие, което съдържа алкохол, се сервира и консумира с  мезе.

бира с раци
Бирата може да се сервира със скариди и раци

При пиенето на бира подхождат всички студени закуски, но има и мезета за бира, които се консумират топли, например печени филийки хляб с печено в пергаментова хартия сирене с масло и червен пипер, или печен кашкавал на скара. С бирата могат да се поднасят и кифли, които отгоре са поръсени с ким и дребна морска сол и след това опечени. С такива кифли се поднасят скариди и раци. Предлага се за  мезе и октопод.

Бира се сервира при печени, пържени, панирани и задушени меса, риби и птици. Поднасят се аламинути.

Кашкавалът приготвен по следния начин, е много подходящ за бира: Запържва се леко в огнеупорен съд и още топъл, се ръси с черен пипер и веднага се сервира. Може да се панира.

Апетитна закуска с бира са и панирани жабешки бутчета. Също много вкусна и пикантна закуска са агнешки, телешки и овнешки котлети, печени на скара или панирани. Най-вкусни са панираните чирози.

Грешка правят домакините, когато с бирата поднасят салати с различни зеленчуци. Както и да са приготвени, в никакъв случай не хармонират питието. Изключение правят ряпата и чесънът. От настърганата ряпа, приготвена на салата, се поднася като сандвич върху филийка хляб, намазан с масло. С настърган хрян се правят много пикантни сандвичи, като допълнение към други. С тези сандвичи се дават и студени меса, език и др.

При домашна обстановка бирата се внася в бутилки и разливането й в чаши става в момента на пиенето. Чашите, в които се сервира бирата, имат различен обем и форма. Те събират 300, 400 и 500 мл. По форма чашите биват конични, наречени регали, и цилиндрични – с дръжки. В някои страни се употребяват изящно изработени чаши от порцелан или глина. Не е грешка обаче бирата да се поднесе и във водни чаши.

Бира в дървени чаши
В някои страни се употребяват изящно изработени чаши от порцелан,глина или даже дърво.

При поднасяне бирата трябва да бъде с температура 7-8 градуса. Топлата бира губи вкусовите си качества и лесно се разваля, а много ниската температура притъпява вкуса на напитката.

Пиво, което е променило цвета си, бистротата и вкуса си, не бива да се сервира на масата. През горещите летни дни бутилките с бира се поставят в съд с натрошен лед.

Пълненето на чашите с бира трябва да стане така, че пяната да не прелива. При по-голяма пенливост чашата се допълва няколко пъти- на етапи. Рязането на пяната с дървен нож, за да се пълни чашата по-бързо, не е за препоръчване. Допълването на чашите с бира от предварително отпушена бутилка, която е вече изветряла, не е правилно и хигиенично.

Ако бирата не се сипва на масата, напълнените чаши с бира се поднасят на специален поднос. Този начин на поднасяне позволява едновременно обслужване на повече хора. Чашата се поставя на масата върху специална подложка. Край чашата с пивото се поставят чиния с готова закуска, нож и вилица за лично обслужване, когато консуматорът сам ще си приготви закуската. От едната страна лежи салфетката.

Когато знаем как трябва да сервираме тази вълшебна напитка – бирата, можем да сме сигурни, че няма да почувстваме никога критичните погледи на нейните любители . А те са много..

Да се разхладим в летните жеги с една пенлива бира! Наздраве!!!

Прочетете също

Аромата на ягодите се дължи на етерични масла

Ароматни пресни ягоди борят пролетната умора

Усещането за отпадналост и сънливост в първите месеци на пролетта може да се преодолеят с консумацията на ароматни пресни ягоди. Така освен, че ще укрепим своето здраве, ще пречистим тялото си от токсини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics