Начало / Семейство / Проблеми в семейството / Благородна лъжа – лъжа, която оправдаваме
Благородната лъжа е форма на оправдание за лъжа, която ни е отървала от отговорността да кажем истината.
Благородната лъжа е форма на оправдание за лъжа, която ни е отървала от отговорността да кажем истината.

Благородна лъжа – лъжа, която оправдаваме

Кой ли е измислил израза ”благородна лъжа”?

Благородната лъжа всъщност си е лъжа като лъжа, но сме свикнали да я приемаме, че е такъв тип лъжа, която е уж за добро. Възможно ли е да има лъжа, която всъщност да е за добро? Отговорът е доста сложен. На първи прочит всеки би казал: „Лъжата си е лъжа и истината винаги е много по-добрия избор.” И принципно е така, ако обаче не се замислим и не си спомним някои случки от ежедневието, когато и ние самите сме послъгали и то благородно. Представете си, че близък колега Ви помоли да излъжете заради него началника си, което би го спасило от уволнение, например….. Вероятно ще го направите, особено ако това не застрашава Вашето положение. И ето вече лъжете, та дори целта да е благородна. Лъжете и правите добро – как звучи?

Или друг пример: Ваша колежка идва на важна бизнес среща с отвратителен тоалет, но времето напредва и няма кога ако й кажете истината за да се преоблече. Какво бихте направили? Ако й кажете истината, това ще я  съсипе, а може да съсипе и евентуална сделка. Затова тук благородната лъжа веднага идва на помощ. Казвате й че изглежда страхотно и срещата протича успешно. За момента лъжата е свършила добра работа, но после няма как да не стане ясно, че сте излъгали и губите доверието на колежката си завинаги. Така една уж благородна лъжа може да съсипе доверието между хората, а то се гради толкова трудно. Лъжата си е лъжа и няма как да бъде благородна. Тя винаги бива застигана от истината и е убиец на доверието. Липсата на доверие между хората ги прави подозрителни, нервни и нещастни. Навикът да се лъжем помежду си превръща целият ни живот в една измама, която непрекъснато ни преследва и провокира чувството за вина.

Лъжем и сами си намираме оправдание за това. Благородната лъжа е форма на оправдание за лъжа, която ни е отървала от отговорността да кажем истината. Истината такава каквато е, винаги излиза наяве и дори да е болезнена е още по-болезнена ако е след лъжа, па била тя и с благородна цел. Никой не обича да бъде лъган. Всеки предпочита да разбере истината, колкото и болезнена да е тя понякога. Лъжата няма как да оправи нещата, тя само отлага за известно време излизането на истината на бял свят. Няма лъжа, която да е благородна. Лъжата си е просто лъжа и като такава винаги води до обида и загуба на доверие. А то ….. доверието е по-важно дори  от истината.

Прочетете също

Щастие и любов

По какво да познаем подходящата жена за успешен брак

Много често улисани в ежедневните си задължения мъжете не забелязват, че най-подходящата жена за тях е непрекъснато пред очите им, но те просто не я виждат, защото тя не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics