Начало / Любопитно / Докторе защо? / Болест на котешкото одраскване
Уж безобидното одраскване от Вашето коте, може да създаде големи проблеми
Уж безобидното одраскване от Вашето коте, може да създаде големи проблеми

Болест на котешкото одраскване

Болестта на котешкото одраскване е разпространена навсякъде по света, но се среща рядко-около 4 случая на 100 000 население годишно.

Болестта представлява бактериална инфекция, която протича подостро, т.е. доста продължително и обикновено преминава спонтанно. По-често боледуват децата и младите хора, наблюдават се и семейни огнища.

Източник на болестта са домашните котки – предимно млади котки и малки котенца, които отделят бактериите, причиняващи инфекцията, без самите те да боледуват. Болестта се предхожда от одраскване или ухапване от котка. Няколко дни след инцидента, на засегнатото място се появява зачервяване и малка пъпка, която бързо става гнойна и наподобява цирей. Пострадалият е с висока температура и силно главоболие. След няколко дни язвичката се покрива с кора и до няколко седмици заздравява напълно. Около две седмици по-късно настъпва засягане на лимфните възли, разположени в близост с мястото на одраскването. Те се увеличават, стават плътни и болезнени. При някои случаи на болестта е възможно да се образуват и абсцеси, които обикновено заздравяват бързо и не оставят белези.

Основна предпазна мярка срещу възникване на болестта са внимателно почистване и дезинфектиране на всяка раничка от ухапване или одраскване от котка. По принцип не се изисква специално лечение на болестта, в изключение на случаите на усложнения в резултат на имунен дефицит, когато се налага антибиотична терапия.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Един коментар

  1. Одраска ме малкото ми коте. Получи се леко зачервяване като точици. очаквах да мине от само себе си, но уви…..зачервяването се увеличи. Уплаших се да не развия фелиноза, но температура нямах и започнах да се само лекувам. Пих антибиотици, мазах се с гентамицинова и тетрациклинова паста, мазах се със сребърна вода…нищо не помогна. И така мина година и четири месеца…изгубено време. Накрая отидох на кожен лекар и ми предписа Фусидин 20 мг крем и Судо крем 5%. Така и ми мина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics