Начало / Семейство / Проблеми в семейството / Бракът е по-стабилен ако има предбрачен договор
Сключване на предбрачен договор
Сключването на брак и създаването на семейство е отговорна крачка в живота на всеки човек

Бракът е по-стабилен ако има предбрачен договор

Младите хора днес все по-рядко са склонни да сключват брак. Съжителството на семейни начала взима застрашителни размери и е на път да унищожи брака като институция. Съществува дори версия сред младото поколение, че при сключване на брак може да се съсипе любовта в една дългогодишната връзка. Възможно ли е и защо се получава така?

Възприемането на брака като окови, които застрашават индивидуалността на партньорите и застрашава личностните им свободи, го превръщат в едно конфликтно пространство никак непривлекателно за младия съвременен човек. За съжаление съществува и един друг факт, който не може да се отмине. При сключване на брак между двама млади хора, веднага в техните отношения започват да се намесват по презумция техните семейства. По един или друг начин настъпват преплитане на интереси и мнения, които влияят много често негативно на младото семейство. При съжителството на семейни начала този проблем рядко съществува. Родителите не се чувстват толкова с полагащи им се права да се бъркат и да взимат отношение в проблемите на партньорите и връзката е по-здрава.

Друга причина за отказа от сключване на брак е ужасът от изживян развод на собствените родители, съпътстван от грозни сцени, подялба на имущество и комерсиални спорове. Самият труден и дълъг процес на развода като мярка по разтрогване на една връзка плаши много от двойките, когато са били свидетели на подобна ситуация.

Семейният кодекс направи известни опити да узакони до някъде съвместното съжителство за да защити интересите на децата създадени от подобни връзки, но твърде неуспешно.

За сметка на това успя да опрости бракоразводното производство и въведе възможността от сключване на предбрачен договор между двамата партньори, който да внесе известно спокойствие по някои въпроси, особено касаещи имущество и лично пространство. Съществуващите предразсъдъци обаче от страна на двойките по отношение на подобни договори все още го спират да стане достатъчно популярен. Мисълта, че сключвайки предбрачен договор с партньора си, ти по презумция вече предполагаш развод, е грешна и несъстоятелна.

Предбрачните договори отдавна са познати и доста популярни в други страни. Те дават спокойствие на двамата съпрузи, че по никакъв начин нещо друго освен любовта ги е завело до олтара. Така всеки запазва своето АЗ, със съгласието на другия и започва едно ново НИЕ, което е общо начало и споровете са предварително изяснени.

След такъв договор семейството започва с ясни правила и се гради само на любов и взаимност без да се преплитат финансови интереси от едната или другата страна на двете семейства. Избягват се съмнения за комерсиални подбуди за брака и спорове за имущество ако се стигне до раздяла. Спестяват се много отрицателни емоции и за децата, които обикновено са свидетели на подобни спорове.

Обикновено предбрачният договор се подписва преди сключване на брак и е в писмена форма, заверен от нотариус. Той може да бъде оформен и да включва освен имуществени клаузи и други, които касаят някой от съпрузите. Възможно е по време на брака със съгласието на двамата съпрузи договора да бъде променян – тогава той вече е брачен договор.

Може би звучи малко неприемливо семейният живот да започва с договорни отношения, но опитът е показал, че така или иначе всяко сключване на брак си е един договор между двама души и ако той включи в себе си повече клаузи, семейството просто става по-стабилно.

Прочетете също

Щастие и любов

По какво да познаем подходящата жена за успешен брак

Много често улисани в ежедневните си задължения мъжете не забелязват, че най-подходящата жена за тях е непрекъснато пред очите им, но те просто не я виждат, защото тя не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics