Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни
Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което се характеризира с типичен обрив, повишена температура и увеличаване на лимфните възли – най-често на тила, шията и задчелюстните. Рядко води до усложнения, с изключение на случаите, когато е заболяла бременна жена. Поради способността на вируса на рубеолата да предизвиква увреждания и аномалии в тъканите и органите на развиващият се плод, заболяването от рубеола по време на бременност, особено в началото й, се смята за високорисково. Такъв риск не съществува при жените, които са преболедували или са имунизирани с ваксина против рубеола.

Инфекциозният процес при рубеолата се характеризира с размножаване на вируса първоначално в назофаринкса и последващо разпространение към локалните лимфни възли. В тази фаза процесът може да бъде блокиран от антителата, които се образуват в назофаринкса при преболедуване или при ваксинация. По време на следващата фаза, която започва след около седмица и се състои в разпространяване на вируса чрез кръвта, наличието на антитела в серума спира по-нататъшния ход на инфекцията. Ако обаче бременната няма такива антитела, вирусът може да достигне до плацентата и през нея да проникне в кръвообращението на плода, като по този начин инфектира и неговите органи, някои от които се увреждат тежко.

Рубеолната инфекция по време на бременността може да бъде причина за аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с вродени малоформации – синдром на вродена рубеола. Най-честите аномалии, свързани с вродената рубеола, са от страна на очите /катаракта, ретинопатия, глаукома/, на сърдечносъдовата система, на слуха /едностранна или двустранна глухота/ и неврологични смущения. Наблюдават се още хипатит, диабет, микроцефалия, менингоенцефалит, изоставане в психомоторното развитие, тромбоцитопения.

Развитието на тези вродени дефекти зависи в много голяма степен от времето на инфектиране на плода. Най-опасен е периодът на първите 12 седмици на бременността. От заразените през първия месец  на бременността деца повече от половината имат сериозни увреждания. През вторият месец риска от увреждания се свежда до ¼, а през третия и четвъртият месец вероятността намалява до 5 процента. Заболяване на бременната след петия месец рядко може да доведе до увреждане на новороденото.

Увреждания могат да възникнат даже и при безсимптомно протичане на рубеолата при бременната жена. По тази причина всички бременни в първите три месеца, контактни с болни от рубеола, подлежат на серологично изследване, което показва наличието или отсъствието на инфекция. На жените с положителен резултат от тестовете се препоръчва аборт по медицински показания.

Рубеолата не представлява риск за плода на жена, която притежава антитела. Това е основанието, поради което в списъка на препоръчителните имунизации у нас да фигурира и тази срещу рубеола за жени в детеродна възраст, които нямат данни за заболяване или имунизация.

Рубеолата е опасно заболяване за бременните жени и затова винаги трябва строго да се спазват правилата за профилактика като се изолират болните от рубеола и в колективи  /болници, детски заведения и др./, където има случаи на заболяването да не се допускат бременни жени. Всяка жена, която не е имунизирана скоро и знае, че в детството си не е преболедувала рубеола трябва да се пази много от контакт с това заболяване.

Какво трябва да се направи ако бременна жена разбере , че е контактна на рубеола?

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни.

  • Когато резултатите на двете проби покажат нисък титър на антитела- това означава, че жената вероятно вече е преболедувала в детството си, но безсимптомно рубеола и бременността може да не се прекъсва.
  •  Ако при втората проба има движение /нарастване или намаляване/  на титъра на антителата – това е показател, че съществува рубеолна инфекция, която е скорошна и дори да няма симптоми е опасна за плода. Препоръчва се прекъсване на бременността.

Много е важно да се знае, че ваксинацията по време на бременност е напълно изключена като вариант.

Прочетете също

Дете в кувиоз

Преждевременно раждане на недоносено дете

Преждевременното раждане, особено когато е доста преди термина води до раждане на дете, което е недоносено и с всички признаци на незрялост и ниско тегло. Такова дете изисква специални грижи, а в началото и престой в кувиоз.

Един коментар

  1. Валентина

    Здравейте,ако сте запознати със случаи на рубеола при бременност,бих искала да ви попитам за моят случай. Аз направиг тест в 8 седмица защото беше задължителен,не си спомням скоро да съм имала рубеола. Имам IgM на граница между положителен и отрицателен 0.90 при стойности 0.8 за негативен и 1.2 за позитивен. Имам и IgG 76%,което е много висок резултат и означава,че инфекцията е по стара от 4-6 седмици или по-стара от това….. Ако имате отговор,моля пишете ми,много се притеснявам дали е опасно за плода? Благодаря ви предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics