Начало / Аз детето / 3 - 7 години / Важни правила при работа на детето ви с компютъра
Трябва да се контролират препоръчаните разстояния от монитора и клавиатурата
Трябва да се контролират препоръчаните разстояния от монитора и клавиатурата

Важни правила при работа на детето ви с компютъра

 

Децата ни прекарват много време пред компютъра и всички сме осъзнали безсилието си да намалим това време. Всъщност часовете прекарани пред компютъра са полезни и приятни. Децата научават много неща, развиват въображение и рефлекси, забавляват се играейки на различни игри. Именно затова ни е много трудно да ги ограничим от седенето пред монитора, но можем поне да ги научим как правилно да го правят.

Когато детето е пред компютъра времето лети неусетно и бързо, а продължителния престой съвсем не е безопасен.

Има някои правила, на които трябва да научим детето си за да сме сигурни, че продължителния престой пред компютъра няма да увреди сериозно здравето му:

За правилна стойка

Гръбначните изкривявания са сериозен проблем при подрастващите и през последните години те до голяма степен се дължат на неправилната стойка при продължителен престой на децата пред компютъра. Важно е да обърнете внимание на стойката на детето и да му покажете как е правилно. То ще спазва правилото за да не го отстраните от компютъра.

Детето пред компютъра

1. Разстоянието между очите и монитора да бъде 50-70 см., а разстоянието между очите и клавиатурата да бъде 45-50 см.

Вредно за очите е, ако зад монитора има прозорец без щори и завеси. Върху монитора не трябва да попада пряка слънчева светлина. Детето не трябва да работи на компютър в стая, където има смесена светлина – слънчева и изкуствена. Символите върху екрана трябва да бъдат тъмни на светъл фон.

2. Лактите трябва да бъдат сгънати под прав ъгъл спрямо повърхността на бюрото.

Раменете трябва да бъдат отпуснати. Горната част на ръката (от рамото до лакътя) да бъде леко отдалечена от тялото.

3. Долната част на ръката ( от лакътя до китката) да бъде леко наклонена на долу, но не повече от 20 градуса спрямо бюрото.

При ползване на клавиатурата, детето не трябва да прегъва китката докато пише – пръстите на ръката да бъдат леко сгънати, а палецът отпуснат. Хубаво е клавиатурата да бъде с клавиши, които са под лек наклон.

Мишката трябва да бъде с размера на дланта и детето да не я движи само с палец и малкия пръст. Винаги трябва да е с подложка.

4. Коленете трябва да бъдат сгънати под прав ъгъл.

Бюрото, което е компютъра да бъде стабилно и устойчиво на вибрации. Столът да бъде на колелца, с регулируема височина на седалката и облегалката, която трябва да осигури опора на гръбначния стълб в областта на кръста.

Правилата не са трудни и важат не само за детето ни, а и за самите нас.Ако се спазват можеме да си спести много здравословни проблеми за в бъдеше.

За да не повреди детето зрението си

За да отпочиват очите от компютъра когато работи на него, детето трябва да отмества от време на време погледа от монитора и да се концентрира върху далечен обект. Опитайте да постигнете това и при него като периодично отвличате вниманието му с нещо, което е извън компютъра. То само едва ли ще спази тази препоръка.

Трябва да се контролират препоръчаните разстояния от монитора и клавиатурата.

И не забравяте, че е необходим профилактичен преглед на зрението при офталмолог (поне един път в годината) за Вашето дете.

Прочетете също

Болно дете

Скарлатина – детска шарка, която повтаря

Какво не знаем за детските шарки и защо скарлатината не е никак безобидна детска шарка и трябва да пазим много децата от нея. Какво и как причинява скарлатината и как да я познаем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics