Начало / Моят дом / Направи си сам / Великденска украса за дома
Великденска украса за нашия дом
Великденска украса за нашия дом

Великденска украса за дома

Великден е християнски празник, който отбелязва възкръсването на Иисус Христос, за това се нарича и Възкресение Христово. Отбелязването на Възкресение Христово е изпълнено с много традиции и обичаи. Самият празник е предхождан от Страстната седмица (дните на Христовите страдания), по време на която се изпълняват определени християнски традиции. Една от тях е боядисването на великденските яйца. Според обичая най-възрастната жена трябва да боядиса първото яйце, след което се дава шанс на децата да се радват на украсяването на останалите яйца. Боренето с яйцата започва, когато настъпи Великден (неделя).

Борбата с яйца и обявяването на “боряка” – най-силното яйце, също е една от семейните традиции, изпълнявани на празника.

Смята се, че ритуалите свързани с яйцата и украсяването им, символизират раждането на живота. Историческите данни сочат, че яйца са се боядисвали и подарявали още в древните цивилизации – Египет, Персия, Гърция, Рим, Китай.

Евреите имали обичай, когато отивали на гости да носят на домакина подарък. Когато гостът бил беден той подарявал едно яйце. Този обичай се пренесъл при християните, когато Мария Магдалена отишла при римския император и му подарила червено яйце, като символ на Христовата кръв.

Днес боядисваме и украсяваме яйцата за Великден на Велики четвъртък. Първото яйце винаги се боядисва в червено, като символ на кръвта на Христос. Останалите яйца боядисваме в любимите си цветове, декорираме със свещ, рисуваме малки картини или проявяваме въображението си като създаваме различни животни и човечета.

Великденски яйца и сувенири за подарък на ВеликденОсвен яйцата обичаме да украсим целия си дом, което го прави по-уютен и празничен. Великден се празнува три дни, което го прави един от най-значимите празници и атмосферата у дома е от огромно значение.

Великденска украса за дома с яйцаЗа великденската трапеза сгъ­нете салфетките във формата на лебед. Това ще постигнете по следния начин: сгънете салфет­ката по средата на триъгълник, натиснете с пръст и навийте два­та ъгъла встрани навътре към горния връх, сгънете долния връх нагоре, за да се оформи шия на лебед, сгънете връхчето надолу и ще получите главичката.

Как да подгънем салфетките си

Поста­вете така сгънатата салфетка във висока чаша за вино.

Лебеди от салфетки

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics