Начало / Любопитно / Докторе защо? / Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим
Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Вирусните инфекции стават все по-опасни и все по-трудни за лечение, което ги прави един от най-значимите проблеми на съвременното здравеопазване.

Светът отново е стресиран от смъртоносен вирус, който може да се разпространи и да вземе многомилионни жертви, защото за него все още няма никакво лечение.

Това е вирусът Ебола! Срещан до сега само в ограничени райони на Африка, много от държавите смятаха, че опасността е ограничена и не е възможно да ги засегне. До момента, в който вирусът вече заплашва със сериозна епидемия.

Дали човечеството не неглижира проблема  с този вирус доста време , имайки предвид, че за първи път той взима своите жертви още преди повече от 40 години. Или може би просто прекалено малкият пазар на евентуално лекарство не може да заинтригува фармацевтичните компании, за които печалбата е най-важна.  Все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за заболяването, което причинява, въпреки, че смъртността е огромна. Нима наистина виросът трябва да причини сериозна епидемия за да се раздвижат умовете на учените и интересът на фармацевтиката.

Истината е, че вирусът Ебола се появява и изчезва мистериозно и то само в Африка. Може би точно това кара учените да си мислят, че  няма опасност от световна епидемия. Събитията обаче през последната година изправиха на нокти всички институции и правителствата на държавите както в Америка, така и в Европа. Епидемията в Западна Африка вече е факт и се разраства, а болестта заплашва да прекрачи границите на континента.Смъртността на заболяването е около 90 процента, а засега все още лекарство няма.

Епидемията, която заплашва този път света започва през февруари 2014 година в Гвинея като сравнително бързо се разпространява в Сиера Лионе и Либерия. Смъртните случаи стават все повече като вече има и двама американски лекари жертва на болестта. Медиците много бързо и лесно диагностицират болестта, но все още не умеят да да я лекуват, а този факт е направо ужасяващ. А ако този път заболяването не изчезне така мистериозно както се е появило и както  е изчезвало до сега? Ако не успеем да го локализираме и  се разпространи, причинявайки епидемия с огромни размери. Светът е в паника !

На този етап превенцията е единственото спасение от епидемия. Ограничаването на заразата чрез информиране на хората по целия свят за същността на вируса и начините на разпространяване, симптомите на болестта и възможностите за заразяване.

Какво представлява вирусът Ебола ?

За първи път вирусът се появява през 1976 год по поречието на р. Ебола в Демокротична Република Конго. Поради локалността си и мистериозното изчезване по-късно, опасността е пренебрегната.

Вирусът се състои от рибонуклеинова киселина и е има невероятната способност да се размножава във всички телесни течности като се съдържа във всички клетки на организма дори след смъртта на заразеният човек. Единственото положително е, че е неустойчив и загива попаднал в околната среда извън организма. Смята се, че заразяването става само чрез обмен на телесни течности и не може да се предава по въздушно-капков път, но вероятността за мутацията му е голяма и съществуват вече данни за заразени хора, които не са имали пряк контакт с него.

Заболяването започва с т.нар. Еболова треска, чиито симптоми са много близки с обикновената вирусна инфекция – висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост главоболие. Обикновено първите симптоми са от 2 до 14 дни след заразяването и болестта се развива доста бързо. Започват стомашно-чревни проблеми с повръщане и разстройство, което води до бързо обезводняване на организма. Вирусът засяга процеса на кръвосъсирване, навлизайки в кръвта и увреждайки  ендотела на кръвоносните съдове, а това води до спонтанно кървене на външни и вътрешни органи и засягане на функциите им. Следва хеморагичен шок и много често – смърт.

Развитието на болестта е доста бързо, а поради липса на лекарства, лечението е просто симптоматично.

Как може да се зарази човек?

Заразяването става чрез пряк контакт с болен човек или болно животно. От Ебола боледуват много маймуни, а като основен преносител се посочват прилепите. Вирусът е особено устойчив в телесните течности – пот, кръв, слюнка, но бързо загива извън организма. Затова се смята, че заразяването чрез общи прибори  при спазване на добра хигиена е невъзможно. Отрича се и заразяването по въздушно – капков път.

Епидемията от Ебола в Западна Африка активизира учените по целия свят и има надежда за разработването на ефикасна ваксина, но вероятността да започне нейната употреба  е във времето, а на този етап мерките, които се вземат  са за ограничаване на болестта чрез изолация на болните и подобряване на санитарните условия в заразените райони, имайки предвид, че вирусът е неустойчив и загива извън клетките.

Вирусът Ебола вече взе изключително много жертви и опасността от разпространението му е реална. В момента държавите по целия свят взимат сериозни превантивни мерки за недопускане на разпространението му извън пределите на Африка.  Предстои извънредно заседание на Световната здравна организация за основни мерки на ограничаване на болестта и евентуално прилагане на  експериментални лекарства, които все още не са прилагани на хора и ефективността им не е напълно изяснена.

От началото на епидемията в Западна Африка вирусът Ебола е взел вече около 1000 жертви, а съвременните комуникации и технологии могат да допринесат за излизането му бързо извън пределите на района на епидемията.

Прочетете също

Тиквени семки и тиква

Тиквени семки в нашето меню

Тиквените семки са ценна храна, която трябва присъства ежедневно в менюто ни и не бива да я пренебрегваме. Чрез редовната им консумация може да си спестим приема на редица лекарства и да се предпазим от едни от най-честите заболявания..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics