Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Витамините понякога може и да са вредни
Приемането на витамини по наше предписание и с цел профилактика може да доведе до Хипервитаминоза
Приемането на витамини по наше предписание и с цел профилактика може да доведе до Хипервитаминоза

Витамините понякога може и да са вредни

Приемането безконтролно на витамини, които се предлагат свободно по аптеките е практика и когато го правим, сме сигурни, че е здравословно. Дори майките на малките деца дават непрекъснато на децата най-различни витамини, споделени и препоръчани на детската площадка помежду им. И всички смятаме, че това е здравословно и укрепва имунната ни система. Все още съществува убеждението, че всички витамини са напълно безвредни. Това е грешка и факта е, че приемането на витамини понякога може да бъде много вредно и опасно.

Приемането на витамини по наше предписание и с цел профилактика може да доведе до Хипервитаминоза. Хипервитаминозата си е вид токсично състояние – отравяне на организма.

Тя може да бъде остра или хронична, в зависимост от това да ли високи дози витамини са приемани за къс или по-дълъг период. Някои витамини при неправилна употреба могат да бъдат дори отровни.

Най-силно изразено токсично действие имат витамините от групата на D. Патологичното въздействие и тежестта на отравянето зависят не само от количеството на приетия витамин, но и от индивидуалната чувствителност. У някои хора дори обикновената доза от витамин D предизвиква патологична реакция.

При D – хипервитаминоза се увеличава рязко калцият в кръвта, което води до натрупване на соли в тъканите на сърцето, бъбреците, белите дробове, стената на стомаха, понякога и в роговицата на окото. Може да засегне и нервната система.
Приемането на големи дози витамин А може да предизвика тежко болестно състояние. Появяват се силно главоболие, сънливост, световъртеж, гадене и повръщане.

Острата А-хипервитаминоза у кърмачета настъпва 12 часа след даване на големи дози витамин А. Хроничната форма у децата се характеризира с повишена раздразнителност, загуба на апетит, окапване на косата. По кожата се явява обрив и тя се напуква. Устните започват да кървят. А – хипервитаминозата причинява недостиг на витамин С в организма и затова се явяват признаци дори на скорбут.

Витамин В12 трябва да се приема само с лечебна цел по лекарско предписание и наблюдение. Понякога под действието на този витамин се увеличават еритроцитите и левкоцитите, ускорява се реакцията на утаяването на еритроцитите. В някои случаи се наблюдават и алергични прояви. Особено внимателно трябва да се прилага витамин В12 при болни от стенокардия.

Възможни са токсични реакции, особено при бременни жени, при въвеждане в организма на големи дози синтетичен витамин С.

Не бива да се забравя, че нашето тяло не е аптека и употребата на синтетичните витамини, както и каквито и да било лекарства, трябва да става само по съвета на лекар.

Израза: „ Отивам да изпия едно хапче …………. , ти искаш ли?”, се среща все по-често и в офиса и вкъщи и изобщо в живота ни.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics