Начало / Любопитно / Докторе защо? / Влияе ли климатикът върху гърлото и носа?
Комфортът, който дава климатика в летните горещини е съпроводен и с някои рискове
Комфортът, който дава климатика в летните горещини е съпроводен и с някои рискове

Влияе ли климатикът върху гърлото и носа?

Климатиците осигуряват комфорт в домашна обстановка, по време на работа или при пътуване с кола, но трябва да се знае, че създават предпоставка за негативно въздействие върху дихателните пътища. С цел пестене на топлина жилищата се херметизират с уплътнени врати и прозорци, което не позволява естествената обмяна на въздуха в помещенията.

Климатиците вентилират само въздуха в помещението, което води до обмен на бактерии

 

Климатиците вентилират само въздуха в помещението, с което създават предпоставка за обмен на бактерии, а продължителното изстудяване на носната и фарингиална лигавица води до увеличена циркулация в горните дихателни пътища с оток. Появяват се хрема, кихане, болки в зоната на гълтача. Тези състояния са особено подчертани, когато климатиците са централизирани и нагласени на определена ниска или висока температура.

През студените дни на годината, когато климатиците се използват за отопление, се наблюдава обратния ефект – изсушаване на лигавицата на горните дихателни пътища с появата на оплаквания от сухота в носната кухина, нерядко и алергични прояви. Това води до катарални и други възпаления. Независимо от това, че в последните модели се вграждат различни филтри и овлажнители, които поглъщат част от бактериите, опасността от простудни прояви не се намалява чувствително. Желателно е климатиците да се използват с прекъсвания. Тялото не трябва да се излага на студената или топла струя, излъчвана от климатиците. Препоръчително е да се излиза на открито и да се приема обилно количество минерална вода, плодови сокове, витамини.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Един коментар

  1. Най-вече причиняват схващания (поне на мене така ми действат) именно затова не трябва целия ден да сме изложени на климатик (при охлаждане), както е написано по горе в статията, …трява да се излиза на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics