Начало / Аз детето / Детско здраве / Внимание кърлеж – какво да правим?
Всяка година стотици хора се заразяват от лаймска болест, в резултат от ухапване от кърлеж.
Всяка година стотици хора се заразяват от лаймска болест, в резултат от ухапване от кърлеж.

Внимание кърлеж – какво да правим?


Кърлежите са малки насекоми, които се хранят с кръв – както от болни, така и от здрави животни, а при определени обстоятелства – и от хора. По този начин всеки кърлеж може да пренесе болестотворни организми при всяко следващо ухапване на животно или на човек в продължение на много време. В някои случаи микроорганизмите се предават и на следващите поколения кърлежи, които от своя страна продължават разпространяването на заболяването както при животните, така и при хората.

Тези заболявания се характеризират с пролетно – лятна сезонност и връх на заболеваемостта през месеците юни и юли. През тези месеци всеки човек трябва да бъде с повишено внимание когато е сред природата, подходящо облечен и винаги да преглежда тялото си след това за ухапване от кърлеж.

Необходимо е да се избягват местата, където може да има кърлежи /храсталаци,обилна тревна растителност/, да се използват подходящи облекло и обувки, предпазващи от кърлежи, редовно да се обезпаразитяват домашните животни и да се косят тревните площи.

Обработване на тревните площи с химикали е най-ефективния начин за предпазване от кърлежи
Обработване на тревните площи с химикали е най-ефективния начин за предпазване от кърлежи

Местата където играят деца трябва да се обработват с химични средства, които убиват кърлежите.

Кърлеж на листо

Кърлежите могат чрез кръвосмучене да причинят много опасни заболявания като : марсилска треска, лаймска болест, конго-кримска хеморагична треска, туларемия и ку-треска.

При ухапване кърлежа забива главата си в тъканта
При ухапване кърлежът  забива главата си в тъканта и мястото бързо се зачервява

При ухапване от кърлеж е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ и кърлежа да бъде отстранен, защото всички тези заболявания са много опасни и може да доведат до неприятни последици, включително и смърт. Доказано е,че колкото по-дълго време кърлежът остане впит в кожата на човек, толкова по-голям е рискът от заразяване. Отстраняването му трябва да става много леко като се внимава да не се разкъса и част от него да остане под кожата на ухапания човек, от където вече може по кръвен път да навлезе по-дълбоко и лечението вече става трудно, а рискът от заразяване се увеличава многократно.

Какво не трябва да се прави при ухапване от кърлеж?

Има практика останала от миналото и предавана от уста на уста, че при ухапване от кърлеж трябва да се намаже мястото с някаква мазнина, да се изчака няколко часа и след това да се хване кърлежа и завъртайки го обратно на часовниковата стрелка , да се извади. Не правете никога това сами у дома, защото е погрешно. Изчакването на тези няколко часа след ухапването, а може и да са повече – няма как точно да знаем от кога той е там, е допълнително даване на възможност за заразяване. В никакъв случай не бива да се чака щом открием кърлежа, а опитите да го вадим сами са много рисковани.

Друга грешка, която се прави  при ухапване от кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по-неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евентуална зараза.

Всяка година стотици хора се заразяват от лаймска болест, в резултат от ухапване от кърлеж.

Какво представлява лаймската болест?

Тя е най-разпространеното заболяване , вследствие ухапване от кърлеж. Причинители са бактерии, наречени борелии. Кърлежите се явяват преносители на тези борелии.

Лаймската болест се проявява с различни комбинации от симптоми, възникващи в резултат на засягането на кожата, ставите, нервната система, сърцето и макар и по-рядко – мускулите, очите, черния дроб.

Инфекцията се характеризира с хронично-рецидивиращо протичане, при което могат да се разграничат три основни стадия:

Първи стадий – ранна локализирана лаймска борелиоза . Проявите са основно от страна на кожата – нарича се еритема мигранс. Еритемата е червена, розова или съвсем леко пигментирана овална плака, която се образува на мястото, където е бил впит кърлежа. Развива се от 1 до 3 седмици след ухапването и преминава за около месец. Възможно е обаче да се задържи и до 1 година.

Втори стадий – ранна дисеминирана лаймска борелиоза. По кожата се появяват множество червенини. Възможно е засягане на нервната система, което се развива 2-3 месеца след ухапването и се проявява като радикулоневрит с радикулитна болка, пареза на лицевия нерв, мускулна слабост, главоболие, отпадналост, менингит. Може да бъдат засегнати и ставите и сърцето. Тези оплаквания отзвучават обикновено след 6 до 12 месеца.

Трети стадий – късна хронична лаймска борелиоза. Развива се най-често при липса на лечение. Характеризира се с късни кожни прояви от типа на дерматит, артрит и хронично засягане на нервната система.

При лаймската болест прогнозата в голяма степен зависи от своевременното поставяне на диагнозата и ранното започване на антибиотично лечение, което дава възможност заболяването да спре своето развитие и да не се стига до хроничен процес. Трябва да се има предвид, че процесът на оздравяване е дълъг и продължителен, понякога с години.

Вадене на кърлеж – как се прави?

И все пак ако се случи да Ви ухапе кърлеж и няма как да стигнете бързо до лекарски кабинет, не е лошо да знаете как се вади кърлеж:

Правилният начин когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с ръкавици. Опитайте се  да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му, там където  се е впил в кожата. След което сте сигурни, че го държите без да въртите, внимателно го издърпайте навън. Огледайте внимателно след това мястото за да сте сигурни, че сте го извадили целия.  При дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.

Какво е добре да знаем при вадене на кърлеж!

  • Задължително след изваждане на кърлежа мястото трябва да се дезинфекцира с йод.
  • Изваденият кърлеж се поставя в шишенце и се занася за изследване в лаборатория на РИОКОЗ (ХЕИ). Ако няма такава възможност, кърлежът трябва да се изгори или постави в спирт.
  • Никога не  размачквайте кърлежа, защото може пръски от съдържимото в кърлежа да попадат в очите ви и да се разболеете без дори да сте бил ухапан.
  • Винаги ухапаният от кърлеж човек трябва поне 30 дни да бъде нащрек и при най-малките отклонения или симптоми, да потърси лекарска помощ. Особено ако забележите съмнително зачервяване на мястото или имате повишена температура.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

4 коментари

  1. Александър

    Здравейте. Днес сутринта докато се къпех открих впит кърлеж. Веднага отидох в Спешно отделение на ИСУЛ, където извадиха кърлежа като го покриха с мазнина (предполагам вазелин), след което го въртяха в посока противоположна на часовниковата. Във вашата статия пише точно обратното. В случая или вие или работещите в спешно подвеждат хората и ги излагат на опасност.

    • В статията пише да не се чакат часове след намазване с мазнина, защото всеки час е заразяване и да не се опитвате да го вадите сами. В много случаи няма как да се знае от кога кърлежа е там и рискът да не успеем да го извадим, а само да откъснем част от него при въртенето е голям. Само човек с опит знае как да извади успешно кърлеж и е правилно при откриването на кърлеж, възможно най-бързо да се извади от опитен медик.

  2. Днес открих два кърлежа на моето коте. Извадих първия и след това и втория и ги поставих на хартия взех си телефона, за да огледам дали е цял да не би да е останала главата на кърлежа в котето и през тва време се появи един малък кърлеж от големия докато се бях втренчила в малкия се появи още един отново от големия и ги изхвърлих в печката. Сега да задам и въпросът ми дано не звучи глупаво,но поради тази причина питам защото не съм запозната… случайност ли е било това,че малките карлежи са излезнали някаде изпод големия или са били новоизлюпени понеже четох, че кърлежите снасят яйцата си на земята възможно ли е да са снесени яйцата на котето тя е дългокосместа?После открих още два малки . По колко яйца снася един кърлеж?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics