Начало / Моят дом / Двор и градина / Вълшебният аромат на момина сълза
Цветето момина сълза е изключително нежно и красиво с вълшебен аромат.
Цветето момина сълза е изключително нежно и красиво с вълшебен аромат.

Вълшебният аромат на момина сълза

Не случайно в древността са наричали момината сълза – Цвете на вдъхновението.  Легенда разказва, че момината сълза е плод на богинята на любовта Диана, чиито сълзи като капнели се превръщали в момина сълза. Красотата на цветето е изключителна, а ароматът му е направо вълшебен. Цветето се среща естествено в гористи местности в Европа, Северна Америка и Азия и е многогодишно. Цъфти през пролетта към края на април и началото на май и освен чисто бели цветове, се срещат и разновидности с нежно розов оттенък. Размножаването им става чрез семена, а процесът е сравнително бавен, защото семенцата покълват веднага след попадането в почвата, но първите листа се появяват едва на следващата пролет. Цъфтенето започва на третата година. Градинският вариант, който се отглежда е добре да бъде засаден вегетативно през есента като е най-добре това да стане през 20 см. Момините сълзи не са капризни, но все пак виреят най-добре при умерена и постоянна влажност на почвата като успешно могат да се отглеждат под храсти и дървета. При пълна сянка обаче може и да не цъфнат.

Ароматът им е нежен и много приятен. Той примамва много насекоми и те ги опрашват. Плодът на момината сълза е във вид на ягода с оранжево-червен цвят.

Всеки плод има по няколко семена със закръглена форма, които всъщност осигуряват размножаването на растението. Освен че е изключително красиво и нежно цвете, момината сълза има и своите лечебни свойства. Още в древността с отвара от цветовете на момина сълза са се лекували сърдечни пристъпи. Днес с развитието на фармакологията вече има сериозни постижения относно използването му при лечение на сърдечни болести. Растението съдържа смоли, киселини и захари, които се извличат технологично и участват в много лекарства в кардиологията.

Етеричното масло, извлечено от момина сълза има страхотни ароматични качества и се използва много в парфюмерията като парфюмите обогатени с този аромат са от най-търсените и любими на женската част на света.

Засаждането на момина сълза става през есента
Засаждането на момина сълза става през есента, а  цветовете му напролет  са нежни и красиви

Момината сълза е много желано цвете за всяка градина и съществуват много декоративни видове, които се засаждат и отглеждат от всички любители на красиви домашни градини. Съществуват много градински декоративни форми с разноцветни и кичести цветове, които при желание могат да красят всеки двор.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics