Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Въображаема бременност
Рисунка върху корем
Въображаемата бременност се наблюдава у жени със слаб тип нервна система

Въображаема бременност

Да си внушиш, че си бременна и силно да вярваш, че носиш дете! Звучи малко абстрактно, но е възможно. Съществуват редица примери, за които всеки акушер-гинеколог би разказал. Обикновено става въпрос за много силно желана бременност или обратното, панически страх от забременяване.

И в двата случая под въздействие на мислите, започват да се появяват всички признаци характерни за една реална бременност като дори има случаи, в които започва да расте и коремът на жената.

От около 10 хиляди бременности, една се оказва плод на въображението на жената и фалшива. За съжаление психолози и лекари все още не са напълно сигурни в точното физиологично обяснение, но въображаемата бременност съществува като явление.
В повечето случаи се касае за силно желание за забременяване, лабилна нервна система, в резултат на което жената получава всички симптоми, характерни за една  бременност: менструацията спира, сутрешно гадене, наедряване на корема и на гърдите, които даже могат да започнат да отделят коластра. Жената е толкова убедена и сигурна в бременността си, че дори твърди, че усеща движенията на плода и контракции. В подобни случаи много трудно дори повече от един лекар са в състояние да убедят тази жена в обратното. Понякога може наистина да е имало ранна бременност, която е прекратила развитието си, но жената просто не иска да го приеме. Особено силно и непоклатимо става убеждението, когато лекар или акушерка неправилно са съобщили на такава жена, че е бременна.

Въображаемата бременност се наблюдава у жени със слаб тип нервна система, при които силното желание за дете или силният страх от забременяване води до засягане на нормалната корова дейност на мозъка. Често дълъг стерилитет и намесата на дразнители като свекърва, която непрекъснато натяква или страх, че може да бъде изоставена от съпруга си поради неспособност да роди дете, може да доведат до силен психо- соматичен стрес у жената. Нарушенията в резултат на него в нормалната дейност на мозъка, карат жената да бъде напълно сигурна, че така мечтаната бременност вече е факт. Това от своя страна обуславя  характерните нарушения в хормонално-хуморалните процеси в организма на жената – затлъстяване в областта на корема, набъбване и напрежение в гърдите и др. Тези процеси от своя страна засилват още повече смущенията в коровата дейност и по такъв начин се създава порочен кръг. Понякога този кръг не може да бъде разкъсан дори при най-компетентна намеса.  Необходимо е голямо умение, за да бъде убедена жената действително, че не е бременна.

Освен лекарите акушер – гинеколози с подобни случаи са се сблъсквали и психиатри. Като фрапантен случай в медицинската история се споменава за момиченце на 6 годинки, което пренебрегвано от майка си и самотно, мечтаело да има братче или сестриче. Осъзнавайки, че майка му няма да му роди такова, то решава, че само трябва да си го роди. Впоследствие лекари и психиатри констатират въображаема бременност, в резултат на тежък депресивен синдром, вследствие липсата на внимание от страна на майката. Случаят е описан от американският психиатър д-р Майкъл Селцер.

Макар и рядко, но има случаи и на привидна бременност, която обаче няма нищо общо с въображаемата. Привидната бременност е органично обусловена и се наблюдава при хормонални смущения, резултат от кисти или някои видове миоми. В подобни случаи всички признаци на бременност са съвсем реални и хормонално дори миомата започва да расте, което напълно може освен жената да заблуди и лекар за известен период.

При животните привидната бременност е често срещано явление.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Един коментар

  1. Теодора ми)

    След посещаване на различни болници и безрезултатни операции, осъзнах едно нещо: най-важното е да се вярва! И да се върви до края, без значение колко е тий трудно в момента! Понякога исках да си пусна ръцете. Благодарение на целия дружен екип на BioTeхCom, че бяхас мен до последното. Защото не ме оставяха да спра наполовина. Защото не ме оставя да слагам ръцете си надолу. Благодаря им за всичко, което имам сега!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics