Начало / Любопитно / Земята и хората / Вятърните турбини могат да засилят глобалното затопляне
Вятърните паркове може да предизвикат климатични промени
Вятърните паркове може да предизвикат климатични промени

Вятърните турбини могат да засилят глобалното затопляне

Глобалните промени в климата са заплаха и трябва да се вземат значителни мерки, за да може реално да се намалят вредните емисии, свързани с производството на енергия и употребата й. Постоянно развиващите се ВЕИ технологии са алтернатива в постигането на енергийна система, която да отделя по-малко вредни вещества. Въпреки стремежите на човечеството за замяна на източниците за производството на енергия с по-екологично чисти, това трябва да се прави внимателно и с необходимата сериозност.

Ново изследване, публикувано в британското научно издание„ Нейчър” показва, че един от алтернативните източници на зелена енергияВятърните паркове – може да предизвикат климатични промени. Най – големите в света такива паркове се намират в американския щат Тексас, който е най-големият производител на такава енергия в САЩ. Данните от сателити над голяма територия показват, че за 10 години температурите там са се покачили с близо 1 градус по Целзий паралелно с изграждането на все повече турбини.

Какво е обяснението: През нощта след като слънцето залезе въздухът, който е по-близо до Земята, става по-студени тя ся се охлажда. Но в зоната на големите вятърни паркове движението на вятърните турбини разбърква въздуха високо и онези части на атмосферата, които са по-топли и води като цяло до нарастване на температурите.

Именно това нарастване на температурите може да има дълготраен ефект върху природата в районите, намиращи се близо до големи вятърни паркове според учените.

За целите на изследването, което води до тези факти, учените от факултета за атмосферни изследвания и екология в Университета на Ню Йорк, са проучили сателитните данни за температурата на повърхността на Земята в западната и централната част на Тексас. Така са открили, че има значителна тенденция на покачване на температурите до 0,72 градуса по Целзий за 10 години. Затоплянето е било по-силно изразено нощно време над вятърните паркове.

Учени непрекъснато работят и наближава момента, в който ще успеят да създадат и съвсем ново възобновяемо гориво, което да е почти като петрола. В състава му са включени някои бактерии, въглеродният диоксид и слънчевата светлина.

Джанис Фриас, докторант по инженерна химия в Университета в Минесота открила как да се използват протеини, за да превърнат мастни киселини, произведени от бактерии, в кетони, които могат да бъдат преобразувани така, че да се създаде въглеводородно гориво.

Според професора по биохимия Лари Уакет: „Въглеродният диоксид е основният парников газ, водещ до глобалното изменение на климата, така че да се маха от атмосферата по някакъв начин е добро за околната среда. Това е също така и безплатно. И скоро ще можем да използваме една и съща инфраструктура за обработката и транспорта както на изкопаемите горива, така – и на този нов вид гориво, произведено от въглеводород.“

Основният компонент на изкопаемите горива са въглеводороди, изработени от въглерод и водород. За да произведе тези горива, обаче на Земята са и необходими стотици милиони години, а човека е на път да изчерпа вече тези запаси и вероятността до 50 години това да стане факт е съвсем реална.

Изследователите използват бактерия /Synechococcus /, която определя съдържанието на въглеродния диоксид в слънчевата светлина и го преобразува на захари, които след това се дават на друга бактерия /Shewanella/, която пък произвежда въглеводороди. Тези въглеводороди след това се превръщат в парникови газове.

Финансирани от американското Министерство на енергетиката по програма за финансиране на перспективни научни изследвания, учените от Университета в Минесота имат големи надежди са създаването на новото гориво, което ще съвсем като петрола.

С повишеното търсене на петрол в Световен мащаб, бързото икономическо развитие на Китай и Индия и изключително нарасналата употреба на петрол, зависимостта ни от суровината става все по-голяма и Възобновяемите Енергийни  Източници са надеждата за решаване на проблема. И все пак като за всяко нещо, което е ново ще е необходимо време за да разберем дали сме успели да намерим по-доброто решение или пак сме навредили на природата.

Прочетете също

Избор на лаптоп

Кое е важното когато си избираме лаптоп

Да имаш лаптоп вече не е лукс, а все повече хора предпочитат лаптопа пред настолния компютър. Новите модели почти напълно могат да заместят старите настолни компютри, но е важно да знаем някои неща когато правим избор.

Един коментар

  1. На скоро водих един тренинг на еко тематика. Имаше и професор по климата от Англия, който обясни, че това, което се случва с промяната на климата си е напълно нормално и е циклично.
    Все пак не бива да се влияем от медиите, които доста често оформят нашите мнения според това кой им плаща. Което не означава, че не трябва да мислим за опазване на околната среда и намиране на различни енергийни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics