Начало / Жената днес / Женска кариера / В помощ на абитуриентите
Абитуренти

В помощ на абитуриентите

Абитуриентският бал винаги е нещо бленувано и смятано за един повратен момент в живота на човека. Емоциите около подготовката отнемат месеци на родители и зрелостници, свързани са с доста разходи, но и с много положителни емоции и приятни мигове. Накрая бленуваният ден идва, всички са много щастливи, красиви като от приказките и изпълнени с надежди. Но все пак приказната нощ преминава и в следващите дни, когато емоциите по-отшумят, възниква въпроса:  А сега накъде?

Много от абитуриентите се стремят към продължаване на образованието си, но не всички успяват, а дори да успеят, пак им се налага да потърсят източник на допълнителни доходи, за да могат да се издържат. Отдавна правилото, което в миналото звучеше като виц – „ Учи за да не работиш! „ , се е обърнало в „Работи, за да може да учиш!”

И така в тази статия ще се опитаме да помогнем на абитуриентите да се подготвят за първите интервюта за работа. Какво могат да очакват младите хора от първите си контакти с евентуалните работодатели и какво търсят работодателите в младите хора за работа?

1. Профила Ви в социалните мрежи

Колкото и може би младият човек да не и предполагал, но се оказва, че представянето му в социалните мрежи в този момент играе доста голяма роля.  Работодателите все по-често  търсят в Интернет информация относно кандидатите за работа.

Бъдете сигурни, че ще разгледат профила Ви в социалната мрежа, личният Ви блог и всякаква друга информация в Интернет, преди да Ви наемат. Затова проверете дали не сте се компрометирали в социалното пространство. Крайните мнения по чувствителни политически, религиозни др. теми, може да Ви навредят.

Публикуването  на снимки и клипове от купони с тинейджърски геройства до вчера може и да Ви е било забавно, но днес вече може да е проблем, особено ако профилът ви е публично достъпен.

2. Всички работодатели търсят умения

Уменията Ви веднага след завършване на средното си образование е нормално да не са много, но  да бъдеш комуникативен е ценно умение, което работодателя цени. Ако го притежавате, покажете го. Освен това не забравяйте, че способността да се пишат имейли, работа с електронни таблици и документи са важни за почти всякаква позиция и ако Вие вече го  умеете е важно да го споменете в интервюто и автобиографията си.

 3. Качества на лидер

Лидерските качества се ценят – ако ги имате, покажете ги, но внимателно. Повечето  работодатели твърдят, че биха наели хора с проявени лидерски качества в досегашния си опит, бил той като ръководители на ученически организациии ли други сдружения.

Предполага се, че такива хора са по-организирани и по-отговорни.

4. Вашият опит

Ако през ваканциите сте поработвали, макар и за малко пари и каквото и да е, не забравяйте да го споменете. Това е гаранция за изградени трудови навици и ще бъде оценено от работодателите. Освен това всяка работа в която и да е сфера е някакъв опит.

5. Познания за работата, за която кандидатствате

Когато влизате на интервю за работа, трябва предварително да сте се подготвили за позицията, за която кандидатствате. В Интернет има много информация – просто почетете, поинтересувайте се. Добре е да покажете достатъчно добро познание за задълженията и отговорностите за конкретната позиция, за която кандидатствате.

6. Покажете добро и ведро настроение

Сериозното и мрачното и представяне не е за препоръчване. Усмихвайте се и се дръжте естествено, но без да прекрачвате границата на прекалено оптимистично и приятелски настроено поведение.

И най-важното – бъдете себе си. Не забравяйте, че работодателите, при които кандидатствате със сигурност са с повече житейски опит и няма как да бъдат подведени. Не се и опитвайте, защото от това само ще загубите. Не се правете на това, което не сте.

Не лъжете и не преигравайте. Бъдете истинският и желан бъдещ работник или служител с желание за реализация и готов да научите всичко ново, което би Ви предложила новата позиция и помнете, че началото винаги е трудно и винаги се почва отдолу и само с усилия, работа и лоялност се върви нагоре.

Успех!

 

Прочетете също

Да създаде свой бизнес, това е мечтата на много млади хора

Да започнеш собствен бизнес и да успееш

За да започнеш собствен бизнес и да го направиш успешен се изискват много усилия, жертви, знания и разбира се доза късмет. Ако спазваме обаче основните правила и сме упорити, това не е невъзможно. Нужно е просто много до го желаем и да не се спираме и плашим от...

Един коментар

  1. Много актуална статия за абитуриентите. Вярвам, че за повечето от тях балът е почивка и разнообразие, а не крайна цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics