Начало / Любопитно / Докторе защо? / Главоболието често е свързано със съня ни
Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни


На всеки му се е случвало да се събуди с адско главоболие и то така, че направо да не може да вдигне глава от възглавницата. Какви са причините обаче и защо след като сме спали през цялата нощ, се събуждаме сякаш някой ни е „бил по главата с чук”?

Самото главоболие (особено мигренозните му форми) като човешко страдание си е доста загадъчно явление  и учените продължават да го разгадават. Според специалистите съществуват редица видове главоболия – тензионно, мигренозно, синусово, клъстерно, медикаментозно и др.  Дори има т. нар. „ сладоледено главоболие”, което се появява при консумиране на силно студени храни или напитки или дълго стоене на студено.

Силно главоболие
Събуждането със силно главоболие почти винаги е свързано с нарушена структура на съня или злоупотреба с алкохол

Събуждането с главоболие  почти винаги е свързано с нарушаване на структурата на съня.

Здравословният сън на човека, чиято цел е да възстанови жизнените му фунции след известно натоварване и след него той би трябвало да се чувства значително по-добре, се състои от 5 основни цикъла. Всеки от тези 5 цикъла продължава около 90 минути и така за да се чувства добре един възрастен човек, то той има нужда от ежедневен 7-8 часов сън.

Всеки от петте цикъла на съня има по 4 фази като първата от тях винаги е лека и краткотрайна. В първата фаза на всеки от петте цикъла, човек е склонен да се събуди, защото сънят е съвсем лек. В тези моменти обикновено се събуждаме, защото имаме нужда да отидем до тоалетната или защото има шум или някакъв друг дразнител. Сериозната почивка на организма, с която той се възстановява обикновено става в останалите три фази на всичките 5 цикъла на съня. Тогава сънят ни е дълбок, дишането ни е забавено, а температурата на тялото е по-ниска. В тези фази на съня, особено в третата, когато сънят е най-дълбок, организмът ни отделя вещества, важни за нашето здраве. Такива са антиоксиданта мелатонин, хормона на растежа, който стимулира регенерацията на клетките и тъканите и др. Така се възстановяваме за да бъдем работоспособни отново като се събудим.

Съкращаването на който и да било от тези 5 цикъла, комбинирано със стрес и лошо хранене през деня, могат да станат причина за сериозно главоболие, особено ако тези нарушения са системни. Същото важи и ако при създаден режим на съня, след като сте се наспали и сте преминали и през петте цикъла, се събудите се спонтанно, но решите да поспите още малко. Такова заспиване много често е последвано със събуждане с главоболие. Сънят през светлата част на деня също не е за предпочитане. Организмът има нужда от 8 часова почивка и всичко повече или по-малко води до смущения, които биха могли да се изявят с неприятно главоболие.

Важно е човек да си ляга всяка вечер по едно и също време и да става по едно и също време. Това е условие, което ако се спазва, главоболието може да се избегне дори при хора склонни към мигрена.

Много  хора, които имат проблеми със съня и трудно заспиват, нямат възможност да си подсигурят нужните 7 -8 часа здрав сън и необходимите задължителни 5 цикъла, развиват хронично главоболие. Провокирано от разстройство на структурата на съня и допълнително подхранено от стрес и натоварване, тензионното главоболие може да се превърне в мигрена, която става сериозен проблем и прави човека неработоспособен.

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието. Организмът ни се нуждае от тези 5 цикъла на съня, всеки, от който е от 4 фази – важни за възстановяването му.

Прочетете също

Тиквени семки и тиква

Тиквени семки в нашето меню

Тиквените семки са ценна храна, която трябва присъства ежедневно в менюто ни и не бива да я пренебрегваме. Чрез редовната им консумация може да си спестим приема на редица лекарства и да се предпазим от едни от най-честите заболявания..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics