Начало / Любопитно / Бизнес / Годишна данъчна декларация
Всеки, който подаде своята декларация по електронен път и плати съответния данък до 30 април, може да получи 5% отстъпка.
Всеки, който подаде своята декларация по електронен път до 31 март и плати съответния данък до 30 април, може да получи 5% отстъпка.

Годишна данъчна декларация


С настъпването на новата година започва да тече срока за подаването на годишната данъчна декларация за физическите лица.  Много хора все още не са наясно дали трябва да подадат такава.

Ние се свързахме с една счетоводна кантора в София, която да ни разясни как стоят нещата с данъчните декларации. Безспорно счетоводните къщи са тези, които предлагат такъв тип услуги и консултации. Много хора избират счетоводна фирма да  попълни  Годишната им данъчна декларация и да я подаде вместо тях.

За тези, които смятат, че могат да се справят сами  е  тази публикация, в която ще споделим с вас каква информация успяхме да получим от счетоводна кантора Гранд Консулт.

Кога трябва да се подаде годишна данъчна декларация?

Като цяло не всички физически лица са задължени да подават в НАП годишна данъчна декларация. Ако човек работи изцяло по трудов договор и няма никакви други странични доходи, тогава той не трябва да подава никакви декларации в НАП.

Обаче, ако дадено физическо лице има каквито и да било доходи, извън трудовоправните си взаимоотношения, то следва задължително да подаде годишна данъчна декларация според определения от НАП срок.

Няколко примера когато трябва да се подава декларация в НАП

  1. Отдавате имот под наем – Задължително трябва да декларирате този си доход. Има случаи, когато физически лица имат надвнесени данъци през годината и е необходимо възстановяването им, но за да стане това, трябва да си подадете съответната декларация в НАП.
  2. Физическо лице, което упражнява свободна професия – Такива са например стоматолозите, лекарите, адвокати, нотариуси и т.н. Тук лицето е задължено да декларира своите доходи чрез данъчна декларация по образец 4001.
  3. Физическо лице, което получава средства от от чужбина – лица, които получават средства от чужбина. Независимо дали средствата са придобити като заплащане за дадена услуга или са изплатени дивиденти от чужда компания, те трябва да се декларират в НАП.

Няколко примера когато не трябва да се подава данъчна декларация в НАП

 

  1. Физическо лице, което е пенсионер и получава доходи от наем в размер, например 400лв – тук не е необходимо да се подава данъчна декларация тъй като доходите на лицето не надвишават 7920 лв през цялата година и има намалена работоспособност 65%. Това важи, ако лицето няма други допълнителни доходи, освен пенсията.
  2. Лице със свободна професия, което получава доход по извън трудово-правни взаимоотношения от юридическо лице – компания. Тогава плащащия трябва да удържи този данък. Да го обяви и съответно плати.

Какви са сроковете за подаването на декларацията в НАП?

Годишната данъчна декларация следва да бъде подадена най-късно до 30 април 2017 год за получени доходи през 2016 год. НАП  предлага и отстъпка от 5% при определени условия.

 Всеки, който подаде своята декларация по електронен път и плати съответния данък до 30 април 2017 година може да  получи 5% отстъпка. Тази отстъпка обаче има горна граница от 1000 лв.

Какви са условията, на които трябва да отговорите за да ползвате отстъпка от 5%?

  1. Да сте подали Годишна данъчна декларация до 31 март 2017 година.
  2. Да нямате към момента на подаване на Годишната данъчна декларация публични задължения, които да подлежат на принудително събиране
  3. Да заплатите дължащия данък по електронен път в срок до 30 април 2017 година.

По българското законодателство дължимият данък върху декларираната сума е 10% за всички/ т.нар. плосък данък/, а едноличните търговци плащат 15%.

Как може да подадете Годишна данъчна декларация по електронен път за да ползвате отстъпка от 5%?

  1. Необходим Ви е ПИК / Персонален Индефикационен Код/, който може да получите лично във всеки от офисите на НАП напълно безплатно. Друг вариант е КЕП / квалифициран електронен подпис /, който всъщност притежават всички счетоводни къщи и кантори.
  2. Независимо дали ще ползвате ПИК или КЕП, е необходимо да имате подадено заявление в НАП, че желаете да ползвате административни услуги по Интернет.
  3. Да изтеглите от сайта на НАП Годишна данъчна декларация за облагане на доходите с бар код.  Чрез този програмен продукт, Вие може да попълните своята декларация като изчислите вярно и точно сумата на данъка, който дължите.

Ако се колебаете и не сте сигурни  дали трябва да подавате данъчна декларация в НАП, може да се свържете със счетоводна къща Гранд Консулт за консултация. При проблем с   попълването на декларацията, ще получите компетентно  съдействие.  Не сме сигурни дали успяхме да извлечем максималното от разговора ни с тях, но не пречи и вие да се допитате до тях.

 

Прочетете също

Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни.

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

Семейният бизнес е бил и ще бъде в основата на развитите икономики по света. Всяко семейство, което избере да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес трябва да знае, че трябва да отговаря на някои .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics