Начало / Любопитно / Земята и хората / Гранит – вечният камък и обработката му
Пейзаж със скали
Природата винаги е била източник на безценни материали за бита на човека

Гранит – вечният камък и обработката му

Историята на човешката цивилизация ни показва, че човекът и камъкът са били неразривно свързани от древни времена. Природните скали и камъни винаги са били част от материалната култура на човечеството. Именно камъкът е бил материалът, от който човек след известна обработка е получавал така нужните му предмети и сечива.

Днес когато вече светът е друг и високите технологии са навсякъде, много хора не са наясно и дори бъркат гранит с мрамор. А разликата е много голяма.

Мраморът е богато оцветена карбонатна скала, която много по-лесно се обработва от гранита, но той е по-неустойчив на атмосферни влияния и няма тази твърдост и здравина. Именно затова когато се използва като строителен материал, той е по-подходящ за облицовки в закрити помещения.

Природният камък гранит е значително по-твърд и здрав от мрамора. Той се намира в огромни количества на планетата Земя и едва ли някога запасите ще се изчерпят. Той е често използван за декоративен камък в човешкия бит като за обработката му се използва строителна техника.

Смята се, че скалите от гранит са се образували от кристализирана магма в земната кора. Неговата структура е зърнеста и включва минералите слюда, кварц и фелдшпат, а физико-химичните свойства, които притежава го правят най-здравия и дори вечен декоративен или друг строителен материал. Изключително голямата му устойчивост на ниски температури и голямото съпротивление на изтриване, правят гранита незаменим материал, за който може да се каже, че е вечен и неразрушим.

Полиран гранит
Човешката ръка е в състояние да направи невероятни форми от гранит

Полиран гранитът може да остане бляскав и непроменен за векове и хилядолетия. Затова всичко, което е изработено от гранит е практически вечно. От гранит има изградени много паметници и сгради, които са останали и ще останат за поколения напред.

Уникалните цветове на гранита и тяхното разнообразие характеризират неговата декоративност

Гранитните скали са оцветени в различни цветове, които варират от синкави до розови, а често са дори червени и зелени. Уникалността на цвета на всеки камък също го прави много ценен и неповторим когато от него се изработва изделие или някаква декорация.

Обработка на гранит
Голямата твърдост на гранита го прави доста труден за обработка

Добивът и изработката обаче на декоративни елементи или изделия от гранит не е никак лесна дори със съвременната строителна техника поради огромната твърдост на скалата. Особено в миналото този процес е изисквал непосилен труд и време, а гранитните монолити създадени от човешка ръка са истинско произведение на изкуството.

Докато в миналото за добив на гранит са се използвали взривни вещества, днес вече съществуват модерна строителна техника, които позволяват при добива максимално да се запази целостта на гранитните блокове. Така допълнителната им обработка дава много възможности. Със специална строителна техника се осъществява рязането на гранитни блокове, от които се получават плочи с различна дебелина и доста големи размери. Така направените заготовки се разкрояват отново със строителна техника, които са най-различни конструкции и са съоръжени с диамантени сегментни дискове. За шлифоването и полирането на гранит също се използват диамантени инструменти, а операциите са с голяма и специфична себестойност поради твърдостта на самия гранит.

Човешкият опит и историята са доказали, че гранитът е скален материал, който притежава и трите основни свойства:

Твърдост на гранита

Твърдостта е основно индентификационно свойство на гранита. Гранита има зърнеста структура. Твърдостта е показател, който зависи от  големината, разположението и плътността на самите минерални зърна и сцеплението между тях.

Парапет от гранит
Твърдостта и здравината на гранита го правят вечен

 

Дълготрайност на гранита

Този показател зависи от структурата и минералния състав на гранитната скала и това до колко са големи минералните зърна. Колкото са по-малки, толкова по-голяма е здравината на гранита и неговата дълготрайност. Дребнозърнестите гранитни скали, в които преобладава кварц, са най-здрави и дори вечни.

Фонтан от гранит в двора
Голямата устойчивост на гранита на атмосферни условия го прави невероятен декоративен строителен материал

Красива декоративност изработена от гранит

Най-важният показател на гранита за употребата му в бита на човека и в строителството е е неговата  красива декоративност. Уникалната красота на всеки гранит и уникалните му цветове го правят неповторим, а декоративните му качества обикновено се определят от специалисти. Изделията, които се изработват от гранит – паметници, облицовки на сгради, гранитни колони и др., остават за поколения за  да напомнят, че човекът може да сътвори невероятна красота от материали, които са вечни и дадени му от природата и така да овековечи своя талант на мислещо същество.

Фигура от гранит

Прочетете също

Има ли черни дупки и на Земята

Черните дупки все още представляват загадка, а вероятността те да не са само в Космоса, а да съществуват и на Земята е голямо предизвикателство за учените, които са убедени, че....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics