Начало / Вкусно / Десерти и торти / Грешки и поправки в кухнята
Готвачи
Грешките в кухнята са преодолими, важно е да не ги повтаряме

Грешки и поправки в кухнята

И най-добрата домакиня може да направи грешки при своята работа в кухнята и това може да доведе до изхабяване на продуктите. Ето защо е необходимо домакинята да умее навреме да поправи грешката.

Ето някои основни правила, които трябва да знаем когато готвим:

В какви съдове какво приготвяме?

  •  Искаме ли да ядем вкусен гювеч, добре е да го приготвим в пръстен съд.
  •  Искаме ли да имаме правилно изпържени кюфтета, ще работим в тиган с равно дъно.
  •  Искаме ли да разбием пандишпан, яйцата ще бием във всеки друг съд, но не и в алуминиев. В алуминиев съд сместа ще потъмнее.
  •  Добре е да работим с дървена лъжица, а бъркането с нея често не се препоръчва. С постоянното бъркане на ястието докато го приготвяме се унищожават редица хранителни и вкусови елементи на продуктите, а същевременно се се разваля и видът на ястието.

Във всяка модерна кухня, която се ръководи от съвременна домакиня, трябва да има везни. Често се греши не от това, че не се мери точно, въпреки че рецептата е правилна. Трябва да се мери точно, за да не се хабят напразно продуктите, а след това нервите.

Как да печем?

Друга грешка е това, че не се знае как да се пече. Различните ястия и сладкиши се пекат на определена температура. Например всички маслени теста се пекат в силна фурна. Всички леки теста – на умерена, а целувките – на слаба.

Често сложената торта или кекс във фурната се е надигнала чудесно. Започваме да се възхищаваме от успеха си. Но можем да сгрешим ако започнем непрекъснато да отваряме вратичката на фурната и да я затваряме с трясък – тортата или кекса спадат. На какво се дължи? При отварянето на вратичката във фурната навлиза студен въздух, от който леките теста спадат. Спадане на тестото се получава и при силният трясък на вратичката. За спадането на тортата или кекса допринася и слагането на току-що опеченото тесто на студено, за да изстине по-бързо. Тази рязка промяна на температурата действа неблагоприятно и леките теста веднага спадат, а тортите получават вдлъбнатина в средата. Това явление са изпитали голям брой домакини. Ако постъпим по този начин с баницата, тя става клисава, а ако е реване, то се свива. Опечените тестени ястия трябва да се държат близо до печката, докато поизстинат.

Случва се когато се поднасят на трапезата булъон, супа или чорба, сътрапезниците да се възхищават на вкуса им. Друг път същата домакиня поднася пак супа или чорба, обаче тя не се харесва. Причината се крие в една грешка, която всяка домакиня трябва да избягва. Това зависи с каква вода е залят продуктът. Ако е залят със студена вода, получава се вкусен бульон, а от него вкусна супа или чорба. И, обратното, ако продуктът се залее с топла или кипяща вода, се получава бульон, който не е вкусен.

Не трябва да се готви на силен огън. При силен огън ястието се приготвя по-бавно, понеже става по-бързо изпаряване, а това налага доливане на вода: всичко това не ускорява, а напротив, забавя.

Когато приготвяме омлет, не трябва да бием яйцата. Само ги разбъркваме. При първия случай те стават пухкави и омлетът получава вид на сладкиш. Така постъпваме, когато се приготвя омлет-конфитюр.

Когато се приготвя крем с брашно или нишесте, винаги се бърка с дълъг тел, така кремът става по-сладък. Бъркането не бива да е в кръг, а на осмица. Ако се бърка в кръг, крема става жилав, лепкав, а ако телът се върти на осем, полученият крем е пухкав и лек.

Тестата за бисквити или соленки не се месят много силно. При силно месене тестото се „убива” и бисквитите не стават крехки.

Как да спасим майонезата ако се пресече?

Често когато правим майонеза при наливане на повече от тънка струя олио, тя се пресича. В такъв случай тя се оправя по следния начин:  В суха чиния, изплакната с белтък, се слага около 1 лъжица от пресечената майонеза. Бърка се с чиста лъжица. Взима се от пресечената майонеза с друга лъжица, прибавя се към първата, която е горе-долу поизгладена. Така се продължава, докато цялата майонеза се прекара през чинията. Ако получената майонеза не е достатъчно гладка и гъста, взима се друга суха чиния, изплаква се с белтък и малко по малко се прекарва още веднъж майонезата. При тази манипулация много важно условие е да не се сменят лъжиците. С едната лъжица се взема от пресечената, а с другата се бърка майонезата, която е почти на изглаждане.

Защо бавно приготвяме ястията, които печем на фурна?

Нужно е по-малко любопитство. Всяко отваряне на фурната е свързано с охлаждане и намаляване на температурата. А за да се постигне пак първата температура, е необходимо време. Достатъчно е да наблюдаваме ястието през стъклото на фурната.

Кога яхниите са вкусни?

Когато запръжката е правилно изработена. Това значи, докато лукът стане стъклен- бистър, безводен, да не се слага брашното. Като се прибави брашното, задушаването продължава. Лукът става розов, а брашното златисто и тогава се ръси червеният пипер и с него запръжката се обръща само 5-6 пъти. Веднага се залива с хладка вода. Яхнията с приготвена по този начин запръжка е ароматична. Ако сложим брашното, след като лукът е порозовял, докато брашното стане златисто, лукът прегаря. Такъв лук, щом се залее с вода или бульон, започва да плува по повърхността на яхнията и тогава домакинята се принуждава да го обира с лъжица и да го изхвърля. Но с това не се придава приятен аромат на яхнията. Напротив, яхнията става тъмна, с леко горчив вкус и лош аромат.

Друг важен момент при приготвянето на яхниите е с каква вода ги заливаме. От това зависи вкусът не само на яхнията, но и на всички останали ястия.

За да се получи вкусно ястие, то се залива с хладка вода. Ако се залее със студена вода, получава се вкусен сос, а не вкусно месо или птица. Ако се залее с кипяща вода, обратно – вкусно месо, а не вкусен сос, а ако водата е хладка – и месото и соса са вкусни.

Кога се соли месото при печене?

За да се получи вкусно, сочно и не намалило обема си месо, трябва да се постъпи така: След като се измие месото и се прегледа, слага се да се пече. Като по засъхне, прибавя се мазнина. Като се позапече, тогава се ръси солта. Защо се постъпва така? Ако месото се посоли по-рано, солта, която е хигроскопична, ще погълне влагата, която излиза във вид на напоена с ароматичните вещества на месото пара. Такова месо, като се опече, става твърдо, сухо и със значително намален обем, а при първият случай месото запазва своята сочност, аромат, а солта пак изиграва ролята си. Такова месо, като се реже, е сочно, същевременно е добре опечено.

Защо мекици и бухти, приготвени със сода бикарбонат, поемат много мазнина?

За да не поемат мазнина содата се слага само в пресятото  брашно, а не в киселото мляко. Така приготвените мекици са ефектни и не са мазни.

Кога спада панировката?

Предполага се, че тя е изработена правилно. Домакинята натрупва панираното месо едно върху друго или след изпържването, още топло, го покрива с капак и по този начин то се задушава, получава се пара от капака, която отново се връща върху шницелите, подува панировката и тя се отделя. За да се избегне това, изпържените панирани произведения се нареждат едно до друго или застъпени съвсем малко и се държат в леко затоплена фурна или се поднасят в момента на приготвянето им.

Кога се пресича чорбата?

Най-важното при разбиването да не се слага белтък. Работи се само с жълтък, който не се пресича в топлия бульон. Пресичането на застройката става само от белтъка. Няма значение, дали е сложен целият белтък или малко е останало от него около жълтъка. Опасност от пресичане на чорбата има още, когато не се бърка бързо. Съединяването на застройката с кипялата чорба става, след като към застройката се сложи ½ кафена чашка студена вода. Но това се извършва при непрекъснато бъркане, докато бульонът се изглади. Така приготвената чорба става пухкава.

Кога при крем-супите, зеленчукът пада на дъното на тенджерата и чинията?

Знаем, че неразделна част на всички крем-супи са прясното мляко и маслото. Когато те са сложени в необходимата пропорция – на порция по 40 г. прясно мляко и 10 г. масло, като може малко повече, но не по-малко. Тогава крем-супата става еднаква и не се утаява.

Има още редица правила, които трябва да знае всяка домакиня, но ние се постарахме да отбележим основните. Човек се учи докато е жив и никога не е късно да станем добри готвачи и добри домакини. А готвенето, както практиката показва, не е вече само за жени.

 Добър апетит!!!

Прочетете също

Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Да си монтирате климатика сами не е толкова трудно, стига да имате основни технически познания. Лесно е и може да ви спести известни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics