Начало / Жената днес / Дамска козметика / Да предпазим кожата си от слънцето през лятото
Кожата ни има нужда от много вода през лятото
Кожата ни има нужда от много вода през лятото

Да предпазим кожата си от слънцето през лятото

Когато лятото наближава е редно освен да прегледаме гардероба си и да се подготвим с летни тоалети и някои летни аксесоари, да се погрижим и за кожата си като си набавим нужната козметика.

Факт е, че силните слънчеви лъчи и горещините могат да се окажат естествен враг на кожата ни и в наши ръце е да предотвратим това влияние, спазвайки някои основни съвети на дерматолозите. Отвсякъде ни заливат с реклами за козметика, която прави чудеса, но кожата като всеки детайл от нашето тяло си е точно нашата и е много индивидуална. Индивидуална е и ние трябва да я познаваме за да се грижим за нея.

Като правило трябва да знаем, че първите силни слънчеви лъчи са доста коварни и имат склонността да причиняват сериозни проблеми на външния ни вид като петънца, лунички или рязко изсушаване на кожата, съпроводено с алергични реакции понякога. Затова е най-важно на първо място да се подсигурим със слънцезащитен крем за лице и то с фактор минимум 15. Когато избираме козметиката си трябва да знаем, че в козметичната индустрия често се използват вещества, които в комбинация със силните слънчеви лъчи влияят неблагоприятно на кожата и могат да причинят дерматити и кожни обриви, за които не могат да бъдат виновни през зимата.Затова много внимателно трябва да подбираме продуктите, които ползваме.

Необходимо е да се избягват през лятото:

  1. Силно ароматизираните сапуни, включващи няколко ароматизатора.
  2. Парфюми, които съдържат канела, бергамотово масло, шибой, лавандула и др.
  3. Червила съдържащи еозин.
  4. Слънцезащитни кремове и лосиони, съдържащи естери на парааминобензоената к-на.

Добре е когато пазарувате да четете добре етикетите и състава на козметичните продукти. Често отдаваме проблемите с кожата си само на силните слънчевите  лъчи, но не само слънцето е виновно. Става въпрос за съчетаване на неподходяща козметика със силно слънце.

Друго основно правило за да се чувства кожата ни добре е да се пият достатъчно течности и да се погрижим тя да бъде достатъчно хидратирана. Това става с леки хидратантни кремове, които са подходящи за лятото. Силните слънчеви лъчи изсушават кожата ни и я предразполагат към стареене. Кожата ни има нужда от вода и освен да я приемаме вътрешно в достатъчно количество, можем поне един път на ден да мокрим лицето си, а може и цялото тяло и да го оставяме само да изсъхне без да го подсушаваме. Това има изключително хидратиращо въздействие върху нашата кожа.

Друг много важен начин да съхраним и подхраним кожата си са плодовете и зеленчуците. Сложните рецепти за маски винаги ни плашат и не ни достига време да приготвим, но ако се научим всеки път когато посегнем към плод или зеленчук и сме си у дома, да намажем лицето си с него, кожата ни ще ни бъде много благодарна. Не е толкова трудно докато нарязваме плодовата салата да намажем лицето си с парченце плод, без значение какъв е той.

Почистването на кожата също е подходящо да става с екстракт от краставици или чаено дърво.

Усиленото потене в горещините е причина за запушване на порите на кожата. Затова не се препоръчва да се прекалява с грима – фон дьо тен или пудра не са за препоръчване в летните жеги. Лекия грим или почти без грим винаги е по-добрият избор в летните горещини.

 

 

Въпреки своята индивидуалност всяка кожа през лятото има нужда от две основни неща:

  1. Отстраняване на мъртвите клетки с нежен ексфолиант един път седмично
  2. Много вода, плодове и зеленчуци и външно и вътрешно приети.

Слънцето може и да не ни е враг ако се подготвим добре за срещата с него. Погрижим ли се добре за кожата си, то може да ни даде един много красив загар и добро самочувствие.

Прочетете също

Първите бръчки

Да преборим бръчките с масаж

Как да се преборим със следите, които времето нанася на лицето ни.? как да предотвратим появата на бръчки и да загладим вече съществуващите и то в домашни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics