Начало / Моят дом / Направи си сам / Да сменим сами тапетите у дома
Изборът на тапети е доста голям, решението си е Ваше
Изборът на тапети е доста голям, решението си е Ваше

Да сменим сами тапетите у дома

Старите тапети са изтъркани и избелели и искаме да ги сменим. От къде да започнем?

Разбира се първо трябва да ги отстраним. Старите тапети се отстраняват с воден разтвор на препарат за премахване на тапети.
Другият вариант е да си приготвим сами такъв разтвор, като добавим 5 или 10 % лепило към вода. Миещите се тапети трябва първо да бъдат перфорирани или обработени с шкурка.

Стените трябва да бъдат съвсем гладки за да започнете да лепите новите тапети

Грапавини като боя или други неравности се изстъргват с шкурка. Отстранете праха от стената с мокра четка и оставете да изсъхне.

Трябва обаче да си купим и нови тапети.

В магазините е пълно с изключително разнообразие на красиви тапети и избора обикновено е доста труден:

1. Хартиен тапет

Тапетите, направени от хартия, обикновено са от два пласта хартия. Горният пласт е щампован или релефен и оцветен. Вътрешният пласт служи като поддържащ материал, който по време на ремонта остава на стената, след като се отлепи горният пласт.

2. Структурен (релефен) тапет

Специална паста с боя е положена върху поддържащия материал на тапета. По този начин светлината и сенките създават интересен триизмерен ефект на лицевата повърхност на тапета. При отлепване от стената неговият вътрешен пласт се отлепва лесно.

3. Винилен тапет

Този тапет се състои от заздравяващ материал, който е здраво залепен за винилния пласт. Лицевата част е щампована, гладка или релефна. Винилните тапети се полагат на места, където се изисква здрава повърхност.

4. Непрегъващи се тапети

Основата на този тапет е заменена със специален мъх. Предлага се в два варианта – с финиш, и вариант, предназначен за боядисване с боя, след като се залепи на стената. Този вид тапет е много лесен за залепване, тъй като не се маже с лепило. Лепилото се намазва само върху стената и тапетът се поставя върху намазаната повърхност. Той е устойчив и не подлежи на изменения след намокрянето с лепило, като обикновените тапети. При необходимост от ремонт може да се отстрани без остатък от стената.
Все пак успяваме да направим избора си и е време да започваме!

Първо да подготвим тапетите. Трябва ни голяма, празна и чиста маса, за да ги подготвим. Ако не успеем да намерим достатъчно голяма маса, почистеният под ще ни свърши същата работа.

Като начало трябва да измерим височината на стените от пода до тавана. Прибавяме още 10 см към този размер и отбелязваме дължината върху тапета. Тези 10 см резерв е необходим за коригиране на евентуални грешки.

За рязане на тапетите е подходящо да използваме макетно ножче като срязваме на отбелязаното място. При рязане на тапети с шарки, трябва да спазим непрекъснатостта на шарката и да не забравяме да оставим резерв от 4-5 см за вътрешeн и за външeн ъгъл.
След като сме завършили рязането на всички голями парчета тапети, пристъпваме към етапа на залепването им. За да направим това, разстиламе лентите върху масата и нанасяме лепилото равномерно с четката за лепило. Основно правило при лепенето на тапети е, че колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.
За да омекнат тапетите, прегъваме съвсем леко намазаните краища един към друг и поставяме сгънатите по този начин ленти накуп, докато намажем всички ленти.
Важно е да се знае, че за да залепим лентите, стените ни трябва да бъдат сухи и чисти. Започваме залепването откъм тавана и полека се придвижваме надолу.
Когато таванът е прав, залепването е много лесно
Когато таванът е прав, залепването е много лесно и не се налага изрязване
След като сме залепили лентата тапет върху стената, трябва да отстраним мехурчетата с въздух с помощта на четка за избутване на въздуха. Това става като просто движим четката отгоре надолу по стената, с посока обърнато V.
Следва  маркиране излишния тапет, който ще изрежем, като притискаме ножицата към ръба, където таванът се среща със стената. Отлепваме мъничко тапета от стената и започваме изрязването на маркираната площ.
След това маркираме излишното и в долната част ,граничеща с пода.
Напасването на шарките и крищата на лентата е важно
Напасването на шарките  на лентата е важно и трябва да сме внимателни
Когато залепваме тапет по вътрешен ъгъл, започваме от тавана и се придвижваме надолу. В същото време не трябва да забравяме, че шарките не бива да се прекъсват.
Спазвайки основните правила вече успешно сме облепили нашата стая с тапети и тя изглежда прекрасно. Изсъхването на тапетите трае около 12 часа. През това време не трябва да забравяме да държим прозорците затворени.

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics